torstai 2. heinäkuuta 2015

Retkirelissi: kurkkuomenasalaatti

Retkellä puutarhapenkille katettu kurkkuomenasalaatti.


Retkellä luonnon helmassa, kukoistavan, rehevän, vihreääkin vihreämmän luonnon  keskellä. Puna-ailakit, niittyleinikit, koiranputket, lemmikit ja ihanimpina kaikista kissankellot värittävät vihreyden kesäniityiksi.

Harakankelloja vai kissankelloja? Kukat kilkattavat kesäyössä.


Saniaiset rehottavat, heinä on kasvanut yli puolimetriseksi, angervot leviävät ja täyttävät tienoon. Lehtometsäalueella ihminen on pieni ja luonnon kasvun voima suuri.

Oksasakset suihkivat niin kauan kuin hyttyspilviltä pystyy ulkoilmassa työskentelemään. Ininää, ijinää, pörpörpörinää. Yksin ei ole ihminen koskaan.

Retkellä ruokaa saa ravintoloista, joissa Puruveden muikuista on jalostettu uunimuikkkuja ja paistettuja muikkuja. Ravintola Reinon uunimuikut olivat maukkaita minimuikkuja, neulamuikkujen kokoa mutta ei samaa tönkkösuolaa vaan ruokasuolaa. Koivikon Kievarissa oli yllätys jokapäiväisten paistettujen muikkujen lisäksi: paistettua maksaa. Maksa oli pehmoista, maukasta, tuoretta, jotain sellaista, jota harvemmin saa.

Jotain retkellä saa kokatakin. Kirkolla oli myynnissä makeita luomuperunoita, uusia pikkuperunoita. Niitä ja kaupungin saksalaisesta supermarketista irlantilaista pihvilihaa, sellaista äijäruokaa, jota harvemmin kesäherkkuna maistaa. Kevennys kuitenkin tarvitaan. Mitä kaapissa?

Kesän kreikkalaishenkinen yllätys: retkirelissi eli tsatsikin tapaan valmistettu kurkkuomenasalaatti. Retkirelissi keventää perunat, pehmentää pihvin vaan ei vie päiväunia jotka venähtävät pitkiksi äijälounaan ja puskasavotan päälle.

Juhannusruusujen tuoksussa Ruususen unta.

Uni on kuin Ruususen uni.  Prinssi herättää, koputtaa oveen. Ja niin on taas kreikkalainen todellisuus todellisuutta. Oi, Kreikka, Kreikka. Saimme sinulta kulttuurin, saimme tsatsikin ja moussakan, Zeuksen, Pallas Athenen, pylväät ja patsaat, saimme osan teidän perinnöstä, mutta nyt Kreikka, oi, Kreikka. Sinun olisi aika muovata ajatteluasi uudeksi: yhdistä tsatsikin omenaa, niin saat taas makeaa.

Retkirelissi eli kurkkuomenasalaatti

2 avomaankurkkua
1 isohko makea omena
1 - 2 rkl kapriksia
kourallinen tuoretta basilikaa

Kastike
1,25 dl kreikkalaista pehmeää jogurttia
1 rkl sitruunanmehua
hyppysellinen sokeria
1/2 tl suolaa

Kuori kurkut ja omena. Leikkaa ne pikkukuutioiksi. Sekoita joukkoon kaprikset ja basilika silppuna.

Sekoita kastike jogurttipurkissa.

Sekoita kastike salaatin joukkoon. Anna maustua puolisen tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti