lauantai 8. elokuuta 2015

Täyteläistä: täytetyt mozzarellat ja paprikat


Mozzarellasalaatti uudessa muodossa: täytetty mozzarella


Elämän täyteläisyys tiivistyy elokuussa. Täydet korit sieniä, täydet ämpärit marjoja, täydet pakastimet kesää. 

Täyteys elämän vapautta, tyhjyys työssä. Pikkuhiljaa täyttyvä työpää. Täyttyvä työläys. Tyydyttävä täyteys.

Täytettäviä täyteläisyyksiä tästä elokuusta. Täyteläisiä lukemisen tunteja, öitä, päiviä. Täyskäsi täpötäysiä.

Ruoka on unohtunut täyteyteen. Täyteen kotiin, tyhjentyvään kotiin, täydestä tyhjyteen –haaveiluun. Tyhjä tila on kaunista. Täysi ruokalautanen on kaunis. Pienestä täysi on kauniimpi; täydestä syntyy tyhjyyden harmonia.

Täysi ja tyhjä. Suuri ja pieni. Runsas ja niukka.

Täytetyt mozzarellat ovat oiva alkuruoka tai kevyt lounas elohelteillä tai intiaanikesässä. Täytetyt paprikat, kesäkurpitsatäytteiset, täyttävät tukevammin.

Mozzarella voi olla salaattipesässä, tässä sen pesä on sisilialaisessa oliivikulhossa.


Täytetyt mozzarellat
yhden hengen annos

1 mozzarella di bufala eli yksi pallo puhvelinmaidosta valmistettua mozzarellaa
½ aprikoosi
3 tl kypsiä maissinjyviä
2 vihreää oliivia
tilkkanen hyvää oliiviöljyä
tilkkanen balsamiviinietikkaa

Leikkaa mozzarellasta ”pää” pois. Koverra pehmeästä pallosta sisus pois veitsellä tai lusikalla.

Sekoita täytesalaatti. Leikkaa aprikoosin puolikas pieniksi kuutioiksi. Samoin leikkaa oliivit neljään tai kahdeksaan osaan. Lisää joukkoon maissinjyvät.

Täytä tyhjä kolo etukäteen sekoittamallasi aprikoosi-maissi-oliivi -salaatilla.

Lorauta varovasti salaatin päälle oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa.

Tarjoile yksittäisiltä lautasilta tai kulhoista jokaiselle aterioitsijalle yksi mozzarellapallo.

Täyteläisen kevyet kesäkurpitsalla täytetyt paprikat.


Kesäkurpitsalla täytetyt paprikat
usealle

4 paprikaa
1 – 2 dl keitettyä, suolattua jasminiriisiä
1 pieni kesäkurpitsa
1 - 2 kesäsipulia
4 kuivattua taatelia
mustapippurirouhetta
tuoretta timjamia
oliiviöljyä paistamiseen
8 viipaletta valkohomejuustoa, esim. luomubriejuusto

Valmista täyte. Keitä riisi paketin ohjeen mukaan.

Kuori kesäkurpitsa. Pilko se pieniksi kuutioiksi. Samoin pilko sipuli pieniksi.

Kuullota sipuleita oliiviöljyssä, lisää pannulle kesäkurpitsakuutiot. Anna paistua kypsiksi miedolla tulella. Mausta seos tuoreen timjamin lehdillä ja mustapippurirouheella.

Lisää riisin joukkoon kesäkurpitsasipuliseos. Pilko kuivatut taatelit pieniksi ja lisää ne seokseen.

Pese paprikat ja leikkaa ne pitkittäin puoliksi. Poista siemenet ja kalvot.

Täytä paprikat täytteellä. Asettele ne öljyttyyn vuokaan. Päällystä jokainen paprikan puolikas yhdella siivulla valkohomejuustoa.

Timjami ja taateli maustavat paprikat.


Paista 200 asteessa n. puoli tuntia.

Tarjoile kevyenä kesäisenä pääruokana kuumina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti