sunnuntai 16. elokuuta 2015

Satokauden kesäkurpitsaa: kesäkurpitsakääröt ja säilöntää


Kesäkurpitsakääröt - kevyttä intiaanikesään



Kas, kesäkurpitsat kasvavat ja täyttävät maan. Kääk, minne kaikki kesäkurpitsat? Mihin mahaan kaikki kesäkurpitsat? Ei huolta ruoan tuhoamisesta, kun seuraa italialaisia ruokajuttuja. Kesäkurpitsaa voi säilöä.

Kerran entisessä elämässä kokeilin amerikkalaista kesäkurpitsa-ananashilloa. No, maku oli kivan pirteä mutta hillo ei säilynyt. Se oli myös vetistä: kuin ananasmurskaa mutta kesäkurpitsasta valmistettua.

Italialaiset neuvovat pakastamaan kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsa pestään, leikataan pieniksi kuutioiksi ja pakastetaan sopivina annoksina raakana. Kesäkurpitsan voi myös grillata ja pakastaa grillattuna.

Kesäkurpitsat voi säilöä öljyyn. Kilo kesäkurpitsoja, 2 litraa valkoviinietikkaa, oliiviöljyä, suolaa, 5 valkosipulinkynttä, nippu lehtipersiljaa, 3 – 4 chilipalkoa. Kesäkurpitsat keitetään siivuina suolatussa valkoviinietikassa. Puhtaisiin purkkeihin ladotaan kerroksittain kesäkurpitsasiivuja, valkosipulisiivuja, chilin palasia, persiljaa. Kun purkki on täynnä, kaadetaan hyvää oliiviöljyä purkkiin siten, että purkki täyttyy piripintaan. Purkit suljetaan hyvin. Niitä keitetään vesihauteessa 40 minuuttia. Purkit jäähdytetään. Säilytetään viileässä ja nautitaan kuukauden kuluttua.

Jos intiaanikesä jatkuu vielä, kesäkurpitsoita voi aurinkokuivata. Silloin ne levitetään ohuina siivuina laakeaan astiaan ja pidetään pari päivää auringossa. Välillä kesäkurpitsoita käännellään. Kuivatut kesäkurpitsat säilytetään paperipussissa ja käytetään kuten muitakin kuivattuja vihanneksia.

Mutta Signora Salvialla ei ole kesäkurpitsamaata eikä ongelmia kesäkurpitsojen säilyttämisessä tai käyttämisessä. 

Juuri nyt suomalaiset kesäkurpitsat ovat parhaimmillaan ja niistä saa kaikenlaisia ruokia. Moni kesäkurpitsaruoka on jo päässyt reseptilistalle. Tänään vuorossa oli maistella kesäkurpitsakääröjä. Niitäkin voi täyttää monin eri tavoin: olen nähnyt italialaisissa resepteissä tomaatilla ja mozzarellalla täytettyjä ja tonnikalalla täytettyjä.

Kevyt kesäinen versio on täyttää kesäkurpitsarullat kukkakaalilla ja tonnikalalla. Nam!

Kesäkurpitsakääröissä maistuu kevyesti kukkakaali ja tonnikala, myös kesäkurpitsan oma maku nousee esille.

Kesäkurpitsakääröt
2: lle tai useammalle

2 keskikokoista mahdollisimman suoraa kesäkurpitsaa
1 pieni kukkakaali
80 g öljyyn säilöttyä tonnikalaa
hyppysellinen suolaa
hiukan juustoraastetta

Pese kesäkurpitsat hyvin. Leikkaa ne pitkittäin ohuiksi siivuiksi (n. 3 – 4 mm). Grillaa siivut tai paista ne öljyssä pehmeiksi. Kevyempi versio ruoasta syntyy, kun kesäkurpitsat grillaa.

Valmista täyte. Keitä kukkakaali melkein pehmeäksi. Soseuta kukkakaalin kukinnot. Anna jäähtyä ja sekoita joukkoon tonnikala, josta öljy on valutettu pois. Lisää suolaa maun mukaan.

Öljyä uunivuoka. Laita aina yksi kypsä kesäkurpitsasiivu vuokaan. Lisää sen päälle 2 – 3 tl täytettä. 

Rullaa siten, että kesäkurpitsasiivusta jää kaunein pää päällimmäiseksi. Rullaa kaikki kesäkurpitsasiivut täytteineen.

Laita valmiiden kääröjen päälle hiukan juustoa.

Grillaa tai paista uunissa kääröjä 5 – 10 minuuttia siten, että päällys hieman ruskistuu.

Tarjoile kuumana alkuruokana tai kevyenä pääruokana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti