Nämä eivät ole simpukoita vaan kypsiä sinisimpukoita. |
Belgia on surrealismin maa. Siellä puhutaan kahta kieltä:
ranskaa ja hollantia. Ai, hollantiako? Eikös sen kielen nimi ole flaami? No,
oli se joskus ja on joillekuille vieläkin, mutta ei ole poliittisesti korrektia
käyttää flaamia kielen nimenä, jos ei kannata Flanderin nationalismia ja
Belgiasta irrottautumista haluavia poliitikkoja.
Mitä hyvää Belgian maalla? Bryssel tuo kaikkien
eurokriitikkojen kauhistus, byrokratian, kylmien hallintorakennusten kompleksi?
Bryssel ja laitakorttelien maksulliset ikkunoissa itseään myyvät ihmiset? Bryssel
ja lähiöissä piileskelevät terroristit, joiden pelko on muuttanut Brysselin
keskustan surrealistiseksi aavekaupungiksi. Bryssel, Manne ken pis – Mies joka
pissaa. Surrealistinen pissaava mies pissaili Helsingissäkin kolera-altaan laitamilla.
Oikeasti Belgia on sympaattinen maa, jossa asuu omasta
riitelystään itseironisia vitsejä kertovia mukavia ihmisiä. Oikeasti Belgiassa
on erittäin hyvää ruokaa. Belgia tunnetaan simpukoista ja friteistä, joita
muualla kutsutaan ranskalaisiksi perunoiksi. Oikeasti ne ovat belgialaisia
perunoita.
Belgialaiset syövät sinisimpukoiden kanssa frittejä ja frittien kanssa majoneesia. |
Oikeasti belgialainen surrealisti Rene Magritte on kuvannut
maailman knallipäisiksi sateenvarjoilla lenteleviksi miehiksi. Oikeasti
Magritte on kuvannut maalaukseen piipun, josta sanoo, ettei se ole piippu. Niin
kuin ei olekaan: maalaus on maalaus; se ei ole piippu.
Rene Magriten eilisen syntymäpäivän ja tänään sytytettyjen
jouluvalojen kunniaksi tarjotaan belgialaista ruokaa: simpukoita yrttiliemessä
ja frittejä. Niiden taustamusiikkina voisi kuunnella Paavali Jumppasen
soittamana Seppo Pohjosen säveltämää pianokonserttoa, joka sekin on
surrealistinen teos. Se alkaa jazz-viritteisillä rytmeillä. Teoksessa kuullaan
puhaltimien ja rumpujen vuoropuheluita: yksittäisiä äännähdyksiä sinfonisen
ilmaisun tauoilla. Radion sinfoniaorkesteri esitti sen konsertissaan 20.11.2015
Musiikkitalossa. Surrealistista sekin, että Signora Salvia oli puoliunessa eli
otollisessa tilassa surrealismiin uppoutumisessa.
Sinisimpukat yrttiliemessä eivät ole surrealistista ruokaa
ellei sitä sitten voi pitää surrealistisena, että simpukoita hankitaan kilo
syöjää kohti ja suurin osa eli kauniit mustansiniset kuoret, kun niistä on
ensin hörpitty herkullinen liemi, heitetään bioroskiin. Vai voisiko kuorille
olla realistista käyttöä?
Sinisimpukat pääsivät pöytään ystävän valmistamana. Signora
Salvian vuoro oli tuoda jälkiruoka – ja alkuruoan Signora Salvia oli syönyt jo
edellisenä iltana iltapalana. Bon appetit – makumatkalle mars, Belgiaan ja
vähän Ukrainaan ja Suomeenkin.
Ukrainalainen laardi eli keitetty pekoni on peräisin Baltia-ruokakaupasta. |
Keitetty pekoni maistuu Porokylän Arinalimpun kanssa (G). Arinalimppu sopii hyvn myös sinisimpukoihin ja niiden yrttiliemeen. |
Jälkiruoka: vuohenjuustoa ja viikunahilloa, leipäjuustoa ja lakkoja. |
Pääruoka on katettu: voila, sinisimpukoita yrttiliemessä, frittejä ja majoneesia. Juomaksi valkoviiniä ja San Pellegrino -vettä. |
Sinisimpukat yrttiliemessä
2:lle
2 kg tuoreita sinisimpukoita
2 – 3 rkl oliivi- tai muuta hyvää kasviöljyä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl kuivia yrttejä: rosmariinia, timjamia
1 – 2 tl tuoretta timjamia
1 – 2 tl tuoretta rosmariinia
1 – 2 tl tuoretta
persiljaa
3 dl kuivaa valkoviiniä
Puhdista sinisimpukat. Voit huuhdella ne kylmällä vedellä.
Heitä pois sinisimpukat, joiden kuori on auennut.
Sinisimpukat odottavat höyryttämistä. |
Valmista yrttiliemen pohja suuressa kattilassa tai padassa.
Hauduta paloiksi leikattuja sipuleita ja valkosipuleita öljyssä pehmeiksi.
Lisää joukkoon ensin kuivatut yrtit ja tilkkanen valkoviiniä. Kun seos on
kypsää, lisää tuoreet yrtit.
Yrttiliemen pohja valmistuu. |
Kaada sinisimpukat joukkoon. Pyörittele ja nostele niitä, jotta yrttipohjan aineksia
pääsee simpukoiden sisälle. Lisää joukkoon n. 2 dl valkoviiniä.
Laita keittoastian päälle tiivis kansi. Käännä keittoastia kansi tiiviisti kiinni
ylösalaisin, jotta viini ja yrtit leviävät kaikkialle sinisimpukoihin.
Keitä simpukoita höyryssä 4 – 10 minuuttia. Sinisimpukat
ovat valmiita, kun kuoret ovat avautuneet ja sinisimpukan liha on oranssin väristä
ja kiinteää.
Nauti sinisimpukat belgialaisittain frittien ja majoneesin
kanssa tai varaa hyvää leipää, johon voi imeyttää lientä.
Kun sinisimpukat on syöty, ota talteen liemi ja käytä se
myöhemmin kalakeiton tai vaikkapa pastakastikkeen pohjana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti