sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Tricoloria Pariisista: punajuurivuohenjuustovuoka



Nauris- ja perunakuutiot päällä, punajuuret alla, välissä ja päällä smetanaa ja vuohenjuustoa.

Pariisissa syödään hyvin. Pariisilaiset juovat samppanjaa, ostavat kainaloonsa sunnuntaiaamunakin kuuman patongin ja kauniisti pakattuun laatikkoon leivoksia.

Ruusuja Pariisille, sen ruoalle, taiteelle, tunnelmalle.

Ensimmäiseltä Pariisin matkaltani en muista yhtään ruokaa – olin 8-vuotias, istuin isän olkapäillä katsomassa kansallispäivän paraatia ja näin tricolorin väreissä yli lentävät hävittäjät. Vive la France! 

Näin myös pariisilaisia metroasemia, kun pohjoiskarjalainen perhe seikkaili suurkaupungissa 1970-luvun alussa. Riemukaarikin tuli tutuksi auton ikkunasta: satuimme kansallispäivän ruuhkaan Champs Elyseelle, ja autot ajoivat Riemukaaren ympäri ympyrää. Isäni inhoaa edelleen liikenneympyröitä – mahtoi olla stressaavaa kolme lasta takapenkillä etsiä reittiä leirintäalueelle.

Leirintäalueella näin jotain ennen näkemätöntä ja kummallisen kiehtovaa. Kaatosateessa Seine virtasi kiivaasti. Vastapäisen teollisuuslaitoksen viemäristä laskettiin suoraan Seineen punaista vettä. Jätteetkin olivat melkein tricolorin värisiä!

Seuraavan kerran olin Pariisissa interraililla 17-vuotiaana. Ostimme kaverini kanssa patonkia Boulangeriesta ja Vache qui ris eli nauravan lehmän juustoa. Söimme interreilaajan lounaan puistossa.

Kolmannelle kerralla ollessani yksin junailemassa 18-vuotiaana Euroopassa suuntasin Pompidou-keskukseen sunnuntaiaamuna tultuani Nizzasta yön yli kohteliaiden suomalaispoikien seurassa. He ostivat minulle Marseillen asemalta täytetyn patongin, jota sitten nälkäisenä ja rahattomana söin heidän ja matkaseuran eli yönmustien isojen kongolaismiesten kanssa samassa vaununosastossa.

Pompidou-keskuksen ravintola on sen ylimmässä kerroksessa. Näköalat ikkunapöydästä ovat huumaavat. Pihalla oli kaikenlaisia tulennielijöitä ja taiteilijoita, keskuksessa sisällä vaikuttavia taidenäyttelyitä – ja minä sain paistettua kanaa sunnuntailounaaksi osattuani jonottaa itsepalveluravintolassa. Pariisilaisuutta muuten kuvaa hyvin se, että kun kävelin asemalta Pompidou-keskukseen (rahaa en voinut tuhlata  metrolippuun, jotta olisin saanut sen kana-annoksen), niin kaikki tervehtivät: Bonjour Mademoiselle. Sellainen oli silloin Pariisi.

1990-luvun alussa olin Pariisissa äitini kanssa. Oli tulossa uudenvuoden aatto. Ravintoloiden ikkunoissa oli osteritarjouksia ja satojen frangien uudenvuoden menyiden tarjouksia. Äitini otti eräässä ravintolassa alkupalaksi osterit, maistelin yhden: osterit ovat maultaan kuin tönkkösuolattuja muikkuja, merta ja raakaa kalaa. 

Emme menneet uudenvuoden menyylle ravintolaan vaan trumpettikonserttiin johonkin kirkkoon. Kun palasimme ravintolasta kävellen kohti hotellia, alkoi suurella aukiolla kuulua sireenien ääniä. Pelästyin: oliko jokin mellakka jossain? Pommiattentaatti, kuten silloin kun 18-vuotiaana kävelin yksin Pariisin katuja. Ei: poliisit ajoivat busseissa, tööttäsivät ja soittivat sireeniä. He vilkuttivat ikkunoista ja kilistivät samppanjaa. Sellainen oli silloin Pariisi.

Pariisi on edelleen samppanjan, ostereiden, patongin ja juustojen kaupunki. Pariisi on mielentila, joka ei muutu vaikka maailma muuttuu. Elämä jatkuu ruoan, musiikin ja jalkapallon, taiteen, kulttuurin ja kaikenlaisten kulttuurien sekoituksessa.

Tänään Signora Salvia tarjoaa tricolorin ja Marseljeesin innoittamana punavalkoista ruokaa siniseltä liinalta: punajuurivuohenjuustovuokaa kotimaisilla ja naapurin tricolorin höysteillä eli nauriilla ja smetanalla. Marseljeesi on soinut päässäni, olen hyräillyt sitä Helsingin metrossa ja ratikoissa, ratikkapysäkeillä. 

Tricolorin väreissä: punaisessa ranskalaisessa keramiikkavuoassa punaista ja valkoista, alla tummansininen liina.


Marseljeesi soikoon: vapaus, veljeys, tasa-arvoisuus, jotka kantavat aina. Marchon pour libertè – Marssitaan vapauden puolesta. 

Marssille tai vapaustaisteluun ei voi mennä tyhjin vatsoin: siispä tukevaa syksyn kasvisruokaa pöytään – ja ranskalaista juustoa tietenkin.

Jälkiruoaksi macaroneja, ranskalaisia marenkimanteli –minileivoksia. Ohje niihin löytyy Signoran Salvian arkistosta:  http://signorasalvia.blogspot.fi/2013/11/perinteita-ja-uutta-kekrijuhlissa.html

Macaron de Paris - ruokamessuilta aitoja ranskalaisia macaroneja mangon, banaanin ja sitruunan makuisina.

Punajuurivuohenjuustovuoka
4:lle


4 keitettyä punajuurta
2 naurista
2 isohkoa hyvää perunaa, esim. siikli, rosamunda
2 dl, n. 200 g juoksevaa smetanaa, tyyppiä hapukoor
150 g vuohenjuustoa
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
kuivattua rosmariinia
2 tl hunajaa

Keitä punajuuret kypsiksi tai lähes kypsiksi. Kuori ne ja pilko n. 2 cm:n kuutioiksi.

Kuori ja pilko perunat ja nauriit samoin 2 cm:n kuutioiksi.

Kuumenna pannulla öljyä ja lisää peruna- ja nauriskuutiot kypsymään öljyyn. Lisää pannulle kuivattua rosmariinia 1 – 2 tl.

Nauris- ja perunakuutiot hautuvat al dente -pehmeiksi oliiviöljyn ja rosmariinin sekoituksessa.


Kun perunat ja nauriit ovat kypsyneet, kokoa vuoka laakeaan uunivuokaan. Laita alimmaiseksi tilkkanen öljyä ja sitten punajuurikuutiot. Sekoita punajuurikuutioiden joukkoon smetana. Ripottele suolaa ruokaan.

Lisää päälle vuohenjuuston palasia sinne tänne.

Punajuuret, smetana ja vuohenjuusto. Smetana muuttuu kypsyessään rakeiseksi, vuohenjuusto pehmeän happamaksi.


Laita peruna- ja nauriskuutiot seuraavaksi kerrokseksi. Tiputtele niiden päälle smetana- ja vuohenjuustonokareita, hiukan suolaa ja hunajaa.

Vuoka on valmis paistettavaksi.


Paista puolisen tuntia 230 astetta/kaasu-uuni, 200 astetta/sähköuuni.

Nauti kuumana ruokaisana kasvispääruokana tai pienempinä annoksina liharuoan lisukkeena.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti