Granaattiomenakana on mausteisen makeahkoa, loppusyksyn lohtua. |
Ihminen tarvitsee tauon, hiljaisen viikonlopun, jolloin
kaupat eivät ole auki, jolloin liikenne pysähtyy, jolloin liike pysähtyy.
Pyhäinpäivä pysäyttää – ja siksi halloween kaikkine naamiaisasuineen, verisine
naamoineen ja joka paikasta pursuavine oransseine kurpitsoineen tuntuu
irvokkaalta.
Pyhäinpäivän aikaan voi elämää juhlistaa
suomalaiskansallisella kekrillä, sadonkorjuunjuhlalla, jossa on ollut samoja
piirteitä halloweenin kanssa. On poltettu naurislyhtyjä, on muistettu vainajia.
Kekripöytä kaupunkilaisen silmin ja suin on kauppojen
sadosta saadun juhla. Stockmannin Hullujen päivien tarjouksista syntyi tänä
kekrinä sadonkorjuu: luomukana ja granaattiomenat toivat ostosten sadon
pöytään.
Ruoan valmistaminenkin vie aikaa, ja antaa rauhaa keskittyä
kotiin – pysäyttää raaka-aineiden käsittelyyn, pysäyttää odottamaan uunissa hautuvan ruoan
valmistumista.
Kun on kaksi päivää hiljentynyt kotona, voi taas
hiljaisuuden voimin palata liikenteeseen, käynnistää hiljaisen liikkeen
marraskuun, osallistua lukuhaasteeseen, nauttia pikkuhiljaa pimenevistä
päivistä, hämäränhyssystä, kaikista
harmaan sävyistä.
Granaattiomenakana lisukkeineen tuo harmauteen väriä ja valoa. |
Granaattiomenakana
1 kokonainen luomukana tai –broileri
3 granaattiomenaa
rouhittua mustapippuria
1 – 3 tl hunajaa
Maustetahna
1 nippu lehtipersiljaa
4 valkosipulinkynttä
2 rkl pinjansiemeniä
2 – 3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
Täyte
3 rkl sultanarusinoita
1 rkl pinjansiemeniä
Sulata kana hitaasti: ensin yö jääkaapissa ja sitten 4 – 5 tuntia
huoneenlämmössä.
Valmista maustetahna: soseuta kaikki ainekset
sauvasekoittimella sileäksi pestomaiseksi tahnaksi.
Nostelen kanan nahkaa rinta- ja reisipalojen päältä siten,
että nahan ja lihan väliin tulee tilaa. Levitä tahnaa ruokalusikallinen
kerrallaan. Laita kanan sisään myös 1 – 2 rkl maustetahnaa.
Laita kanan sisään rusinat ja pinjansiemenet.
Koverra granaattiomenoista siemenet astiaan. Varo, ettei
siementen mukaan tule granaattiomenan siementen ympäryskalvoa: se on kitkerää. Soseuta
siemenet mehuksi sauvasekoittimella.
Laita kana uunipataan ja valele granaattiomenamehulla.
Granaattiomenasoseella valeltu kana, nahan alla vilkkuu maustetahnan heleä vihreys. |
Paista kanaa kannen alla 210 astetta/kaasu-uuni, 180
astetta/sähköuuni noin puolitoista, kaksi tuntia.
Kun kana on paistunut lähes
kypsäksi eli noin tunnin kuluttua, lisää sen pinnalle muutama nokare hunajaa ja
mustapippurirouhetta maun mukaan. Älä lisää mustapippuria alkuvaiheessa, koska
mustastapippurista tulee kitkerää pitkään haudutettaessa. Mustapippurin voi
lisätä myös tarjoiluvaiheessa.
Tarjoile kana kuumana. Nosta se pois pataan kertyneestä liemestä
tarjoiluastiaan. Liemen voi pakastaa ja käyttää esimerkiksi keiton pohjana.
Makeahkon kanan kanssa sopivat hyvin rosmariiniperunat tai
rosmariinikurpitsaperunat.
Perunoiden joukossa myskikurpitsa tuo makeutta, rosmariini havumetsän tuulahduksen. |
Rosmariinikurpitsaperunat
4:lle
puolikas myskikurpitsa
4 isoa siikliperunaa
kolme rosmariinin oksaa
kasviöljyä, auringonkukka tai oliivi
2 hyppysellistä
suolaa
Kuori ja pilko perunat ja kurpitsa. Palojen koko on noin 2
cm x 2 cm. Sekoita palat uunivuoassa. Pyörittele joukkoon öljyä ja suolaa.
Lisää vuoan keskelle kaksi rosmariinin oksaa ja pinnalle yksi.
Paista vuokaa n. tunti samassa uunissa kanan kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti