maanantai 28. joulukuuta 2015

Aah, onnea: samppanjamätihyytelö


Juhlapöydän kaunistus: herkullinen samppanjamätihyytelö


Samppanjaa, samppanjaa – ja taas on aika samppanjan, kun käymme uudenvuoden viettohon.

Samppanja juhlistaa oopperaillan, samppanja kuplii kuin Karita Mattila joulun aluksen upeassa Radion sinfoniaorkesterin konsertissa, jossa hän hopeaisessa merenneidon puvussaan toi Sibeliuksen Luonnottaren eläväksi.

Onnea vuodelle 2016! Terveydeksi samppanjaa!

Merentuoksua on mädissä, oransseissa pikkupallosissa, jotka poksahtavat kielellä  -  kuin samppanjan kuplat. Mätiä, mätiä saa nyt sopuhintaan. Venäjän kauppa on vaiennut – ja rajanaapurin herkkusuut saavat mätiä kerrakseen, kun kilo kirjolohenmätiä maksoi vain 15 euroa kilolta Helsingin Tuomaan markkinoilla markkinoiden viimeisinä päivinä.

Samppanjaa ja mätiä – milläs paremmin aloitat vuoden 2016?

Onnellista, herkullista uutta vuotta 2016!

Täyteläinen samppanjamätihyytelö tarvitsee paljon herkullista mätiä.


Samppanjamätihyytelö
1 litra, n. 6 hengen annos

5 dl kirjolohenmätiä
1 salottisipuli
2 rkl ruohosipulia pieneksi leikattuna
1,5  dl kuohukermaa
1 dl juoksevaa smetanaa, esim. Delicieste
1 dl samppanjaa
½ tl merisuolaa
10 Dr Oetker –liivatelehteä

Sulata mäti. Valuta mäti tiheässä siivilässä. Siivilän voi lisäksi vuorata sideharsolla tai tukevalla keittiöpaperilla, jotta mätimunat eivät valahda alusastiaan.

Vatkaa  kuohukerma vaahdoksi. Lisää sen joukkoon smetana, valutettu mäti ja ruohosipulisilppu sekä hyvin pieniksi kuutioiksi leikattu salottisipuli. Sekoita varovasti, että mätimunat eivät hajoa.

Mätihyytelön seos on nestemäistä. Taustalla mätihyytelöä varten litran vetoinen silikonivuoka.

Liota noin 5 minuuttia liivatelehtiä tilkassa kylmää vettä.

Kuumenna samppanja teräskattilassa. Liuota samppanjaan lionneet liivatelehdet.

Kaada samppanjaliivateseos ohuena nauhana mätiseokseen ja vatkaa hellävaraisesti, jotta liivateliemi sekoittuu tasaisesti.

Laita laakealle lautaselle litran vetoinen silikonimuotti. Kaada mätiseos muottiin.

Samppanjamätihyytelö on valmis hyydytettäväksi jääkaapissa yön yli.


Hyydytä hyytelöä jääkaapissa mieluusti yön yli tai ainakin 4 – 5 tuntia.

Kun laitat hyytelön tarjolle, laita tarjoilulautanen mätihyytelön päälle. Käännä hyytelö ylösalaisin siten, että silikonivuoka pysyy hyytelön päällä.

Kun hyytelö on hyvin paikoillaan, poista silikonivuoka varovasti hyytelön päältä. Silikonivuoan pitäisi irrota ilman mitään erityisiä toimenpiteitä. 

Jos käytät pinnoitettua kakkuvuokaa tai muuta metallista valmistettua astiaa, voit kastella vuoan pintaa kuumalla vedellä tai pyyhkeellä- Näin hyytelö irtoaa paremmin.

Koristele hyytelö tillillä ja ruohosipulin varsilla. Voit käyttää koristeluun myös kiinteää mätiä, mutta tämä hyytelö on niin täyteläistä, että mätikoristelua ei välttämättä tarvita.

Samppanjamätihyytelön kanssa maistuvat muutkin kalat: perinteinen graavi lohi esimerkiksi. Juomaksi ruokapöytään samppanjan lisäksi Adobe -gewurstraminer, luomu. Mätihyytelö tarjoillaan teräksisen kakkulapion avulla. Se leikataan kuin kakku viipaleiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti