maanantai 28. joulukuuta 2015

Kevennystä: lipeäkalaa ja hernehöystöä


Hernehöystö säilykeherneistä ja kinkusta tarjolla ranskalaisessa kuparikattilassa.


On välipäivien aika. Välillä välistä lumesta liukastakin mustien  myrskyjen jälkeen. Väliin valmistetaan lipeäkalaa, tapaninpäivän kevennystä tai välipäivien vaihtelua.

Lipeäkala jakaa kansan kahtia. Suuri on määrä niiden, jotka ennakkoluuloisina tuijottavat ja haistavat vanhanaikaisen lipeäkalan pistävän hajun, kun kuulevatkin sanan lipeäkala. Mutta suuri on määrä myös niiden, jotka jonottavat harvinaisten herkkua ja iloitsevat, kun onnistuvat saamaan pussillisen valmiiksi hajuttomaksi käsiteltyä mutta ei suinkaan mautonta pehmeää valkoista kalaa.

Lipeäkalaa saa keittopusseissa. Pussin kun laittaa vähään veteen kiehumaan, ei tarvitse tehdä muuta kuin odottaa. Parempaa lipeäkala on kuitenkin uunissa valmistettuna. Siihenkin on ohje kokonaisten fileiden lipeäkalan  pussissa. Uunissa paistetusta lipeäkalasta tulee kiinteämpää, kalamaisempaa kuin pussissa keitetystä, joka muistuttaa vähän kalapuuroa. Fileissä on vielä vähän ruotojakin jäljellä ja nahka, joka asetetaan paistovuoan pohjaa vasten.
Lipeäkala paistetaan laakeassa uunivuoassa. Päälle muutama voinokare.

Perinteisesti lipeäkalaa syödään valkokastikkeen, suolarakeiden ja rouhitun maustepippurin kanssa. Norjasta saadun ruokavinkin innoittamana lipeäkala sai tänä tapanina seurakseen hernemuhennosta, ei kuitenkaan norjalaiseen tapaan valmistettua vaan italialaista hernehöystöä.

Muuta ei sitten tarvitakaan paitsi tietysti syöjät, vanhanaikaisten makujen ystävät.

Amerikansuomalaiset valmistavat myös lipeäkalaa, se on perinteinen vanhan maailman herkku, jolla muistellaan kaukaisten sukulaisten ja omien esivanhempien kotimaata. Lipeäkala yhdistää skandinaavit. 

Vielä muutama vuosi sitten yhdysvaltalaisessa Astorian kaupungissa, joka on yksi amerikansuomalaisten omista kaupungeista, valmisti vanha herra lipeäkalan alusta alkaen itse: kuivasi ja liotti turskan. Lipeäkalajuhlaa vietetään siellä yhdessä skandinaavien kanssa – nautitaan omien perinteiden yhteisöllisyydestä.

Lipeäkala on myös sukua Italiassa jouluna syötävälle kuivatulle turskalle – yhteistä eurooppalaista ruokaperinnettä siis – ja siksi tapaninpäivänä tai välipäivinä lipeäkalaa. 

Lipeäkala uunissa
Laita lipeäkalafileet nahkapuoli alaspäin laakeaan voilla voideltuun uunivuokaan. Paista 40 minuuttia 175 asteessa (sähköuuni).

Lipeäkalan lisukkeet
kananmunakastike, ruohosipulisilppu, rouhittu maustepippuri tai mustapippuri, merisuolakiteet, hernehöystö ja sokerisuolatut kurkut
Ranskalaisia suolankukkia ja maustepippurirouhetta.


Sokerisuolattuja kurkkuja eli mummon kurkkuja, kananmunakastikkeen päälle ruohosipulia ja hernehöystöä.


























Hernehöystö

400 gramman purkki säilykeherneitä
1 salottisipuli
150 – 200 g joulu- tai keittokinkkua
2 rkl kuohukermaa
ripaus suolaa
voita paistamiseen

Kuori ja leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulia voissa paistinpannulla tai laakeassa kattilassa.
Lisää pannulle kuutioiksi leikattu kinkku. Jatka kinkun ja sipulien paistamista miedolla lämmöllä. 

Kaada hernepurkista nesteet pois. Lisää herneet pannulle, kun kinkku on vähän ruskistunut.
Hauduta pannua 10 – 15 minuuttia. Lisää lopuksi tilkkanen kermaa.

Siirrä höystö pienempään kattilaan ja pidä lämpimänä siihen asti, että lipeäkala on valmista. Tarjoile kuumana.

Hernehöystöstä saa helposti myös pastakastikkeen: lisää vain kermaa enemmän – ja näin on valmis klassikkoruoka: pasta alla panna e piselli eli pasta kerman ja herneiden kanssa.

Kananmunakastike sulostuttaa lipeäkalan.

Kananmunakastike

1 litra täysmaitoa
2 dl vaaleaa gluteenitonta kastikesuurustetta (Maizena)
4 kovaksi keitettyä kananmunaa
½  tl suolaa

Kuumenna maito lähes kiehuvaksi teflon-kattilassa.  Sekoita joukkoon 2 dl kastikesuurustetta puu- tai muovivispilällä. Anna kiehahtaa.

Kuori kananmunat ja murskaa ne haarukalla palasiksi.

Lisää kananmunaseos kuumaan kastikkeeseen. Tarjoile heti kalaruokien  ja hyvien keitettyjen perunoiden lisäkkeenä.

1 kommentti: