Hernehöystö säilykeherneistä ja kinkusta tarjolla ranskalaisessa kuparikattilassa. |
On välipäivien aika. Välillä välistä lumesta liukastakin
mustien myrskyjen jälkeen. Väliin
valmistetaan lipeäkalaa, tapaninpäivän kevennystä tai välipäivien vaihtelua.
Lipeäkala jakaa kansan kahtia. Suuri on määrä niiden, jotka
ennakkoluuloisina tuijottavat ja haistavat vanhanaikaisen lipeäkalan pistävän
hajun, kun kuulevatkin sanan lipeäkala. Mutta suuri on määrä myös niiden, jotka
jonottavat harvinaisten herkkua ja iloitsevat, kun onnistuvat saamaan
pussillisen valmiiksi hajuttomaksi käsiteltyä mutta ei suinkaan mautonta
pehmeää valkoista kalaa.
Lipeäkalaa saa keittopusseissa. Pussin kun laittaa vähään
veteen kiehumaan, ei tarvitse tehdä muuta kuin odottaa. Parempaa lipeäkala on
kuitenkin uunissa valmistettuna. Siihenkin on ohje kokonaisten fileiden lipeäkalan
pussissa. Uunissa paistetusta
lipeäkalasta tulee kiinteämpää, kalamaisempaa kuin pussissa keitetystä, joka
muistuttaa vähän kalapuuroa. Fileissä on vielä vähän ruotojakin jäljellä ja
nahka, joka asetetaan paistovuoan pohjaa vasten.
Lipeäkala paistetaan laakeassa uunivuoassa. Päälle muutama voinokare. |
Perinteisesti lipeäkalaa syödään valkokastikkeen,
suolarakeiden ja rouhitun maustepippurin kanssa. Norjasta saadun ruokavinkin
innoittamana lipeäkala sai tänä tapanina seurakseen hernemuhennosta, ei
kuitenkaan norjalaiseen tapaan valmistettua vaan italialaista hernehöystöä.
Muuta ei sitten tarvitakaan paitsi tietysti syöjät,
vanhanaikaisten makujen ystävät.
Amerikansuomalaiset valmistavat myös lipeäkalaa, se on
perinteinen vanhan maailman herkku, jolla muistellaan kaukaisten sukulaisten ja
omien esivanhempien kotimaata. Lipeäkala yhdistää skandinaavit.
Vielä muutama
vuosi sitten yhdysvaltalaisessa Astorian kaupungissa, joka on yksi
amerikansuomalaisten omista kaupungeista, valmisti vanha herra lipeäkalan
alusta alkaen itse: kuivasi ja liotti turskan. Lipeäkalajuhlaa vietetään siellä
yhdessä skandinaavien kanssa – nautitaan omien perinteiden yhteisöllisyydestä.
Lipeäkala on myös sukua Italiassa jouluna syötävälle
kuivatulle turskalle – yhteistä eurooppalaista ruokaperinnettä siis – ja siksi
tapaninpäivänä tai välipäivinä lipeäkalaa.
Lipeäkala uunissa
Laita lipeäkalafileet nahkapuoli alaspäin laakeaan voilla
voideltuun uunivuokaan. Paista 40 minuuttia 175 asteessa (sähköuuni).
Lipeäkalan lisukkeet
kananmunakastike, ruohosipulisilppu, rouhittu maustepippuri
tai mustapippuri, merisuolakiteet, hernehöystö ja sokerisuolatut kurkut
Ranskalaisia suolankukkia ja maustepippurirouhetta. |
Sokerisuolattuja kurkkuja eli mummon kurkkuja, kananmunakastikkeen päälle ruohosipulia ja hernehöystöä. |
Hernehöystö
400 gramman purkki säilykeherneitä
1 salottisipuli
150 – 200 g joulu- tai keittokinkkua
2 rkl kuohukermaa
ripaus suolaa
voita paistamiseen
Kuori ja leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota
sipulia voissa paistinpannulla tai laakeassa kattilassa.
Lisää pannulle kuutioiksi leikattu kinkku. Jatka kinkun ja
sipulien paistamista miedolla lämmöllä.
Kaada hernepurkista nesteet pois. Lisää herneet pannulle,
kun kinkku on vähän ruskistunut.
Hauduta pannua 10 – 15 minuuttia. Lisää lopuksi tilkkanen
kermaa.
Siirrä höystö pienempään kattilaan ja pidä lämpimänä siihen
asti, että lipeäkala on valmista. Tarjoile kuumana.
Hernehöystöstä saa helposti myös pastakastikkeen: lisää vain
kermaa enemmän – ja näin on valmis klassikkoruoka: pasta alla panna e piselli
eli pasta kerman ja herneiden kanssa.
Kananmunakastike sulostuttaa lipeäkalan. |
Kananmunakastike
1 litra täysmaitoa
2 dl vaaleaa gluteenitonta kastikesuurustetta (Maizena)
4 kovaksi keitettyä kananmunaa
½ tl suolaa
Kuumenna maito lähes kiehuvaksi teflon-kattilassa. Sekoita joukkoon 2 dl kastikesuurustetta puu-
tai muovivispilällä. Anna kiehahtaa.
Kuori kananmunat ja murskaa ne haarukalla palasiksi.
Lisää kananmunaseos kuumaan kastikkeeseen. Tarjoile heti
kalaruokien ja hyvien keitettyjen
perunoiden lisäkkeenä.
Onpa viimeisen päälle herkkuja!
VastaaPoista