sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Juhlien aikaan: samppanjakalakeitto




Samppanjakalakeittoa, samppanjaa ja tattarinäkkäriä juhlan alkuun.

Oi, juhlakausi on tässä ja nyt. Tänään on Suomen itsenäisyyspäivä, eilen oli ystävän tupaantuliaiset, toissapäivänä Helsinkikuoron 100-vuotisjuhlakonsertti, tulevalla viikolla on perheen kesken vietettävä syntymäpäiväjuhla ja sitten alkaakin jo joulu tulla jollottaa.

Juhlaa, juhlaa – ja taas jaksaa juhlia, kun edellisestä juhlaputkesta on kulunut kokonainen vuosi. Vuosi 2014 oli todellinen juhlista juhlavin juhlavuosi: täytin itse 50 ja työpaikkani Helsingin työväenopisto saavutti 100 vuoden iän. Kaikkia noita juhlittiin moneen kertaan erilaisilla isoilla ja pienemmillä juhlilla.

Voiko ihminen juhlia liikaa? Kyllä. jos juhlasta tulee arkea, niin silloin arki on yhtä juhlaa – ja oikea arki tuntuu jatkuvan juhla-arjen keskellä turvalliselta mukavalta tutulta.
Vaan taas on juhlakausi ja taas on kohta joulu. Ja taas on ihanaa juhlia, kun on oikeaa arkea puurtanut koko työntäyteisen syksyn.

Juhlakauden huipentaa musiikki. Omaan viime viikkooni mahtuu peräti kolme upeaa, mieltä ja sydäntä kohottavaa musiikkitapahtumaa. Musiikin juhlan aloitti Suomen kansallisoopperassa esitetty Nikolai Gogolin romaanin Nenä musiikillis-teatterillinen sovitus eli Dmitri Shostakovitshin yllättävä, absurdi, kekseliäs, ironisen humoristinen Nenä. 

Nenän esittely Suomen kansallisoopperan sivulla: http://www.ooppera.fi/ohjelmisto/nena/4203

Oopperan lava on täynnä laulavia esiintyjiä, jotka näyttelevät eloisasti ja ilmeikkäästi. Musiikki yhdistää erilaisia venäläisen elämänmuodon elementtejä: 1920-luvun avantgardistista sävelkieltä, ortodoksista kirkkolaulua, kansanmusiikkia. Oopperan lavastuksessa on viitteitä Kasimir Malevitsin taiteesta. Esitys on kokonaisuutena niin vaikuttavan runsas, että sen vastapainoksi tarvitaan kevyttä ruokaa.

Nenän innoittamana juhlakauden ruoka on samppanjakalakeitto, venäläinen uha-kalakeitto. Se on kevyttä, hyvin juhlavaa, samppanja kuohauttaa liemen suloiseksi – se on kalakeittonautinto vailla vertaa.

Samppanjaa 100-vuotiaan Helsinkikuoron kunniaksi.

Vailla vertaansa oli myös perjantai-illan 4.12. Helsinkikuoron 100-vuotisjuhlakonsertti Helsingin työväenopiston 500 hengen juhlasalissa. Kuoro lauloi kalevalaisia sävelmiä ja Jean Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Sibeliuksen sekakuorolauluja. 

Konsertti huipentui kahteen Helsinginkadun filharmonikot -sinfoniaorkesterin kanssa esitettyyn teokseen: Ahti Kuorikosken Kantaatti Helsingin työväenopiston 60-vuotisjuhlaan baritonisoololle, sekakuorolle ja orkesterille sekä Jean Sibeliuksen Finlandia, jonka aikana yleisö kunnioitti kuoroa ja musiikkia seisten. Suomen 98.itsenäisyyspäivä sai 100-vuotiaan kuoron juhlassa hienot, ylevät ja arvokkaat etkot. 


Kuoron juhlan musiikilliset jatkot sain Sekunti-lauluyhtyeen konsertissa lauantai-iltana Vapaan taiteen tilassa, Katri Valan puiston alla sijaitsevassa väestönsuojassa. Kallioseinät kaikuivat huumaavasti Tampereen sävelen lauluyhtyekilpailussa keväällä 2015 toisen palkinnon voittaneen Sekuntin soinnista. 

Jazzahtava  a cappella –laulu toi turkulais- ja nykyisin helsinkiläistyneiden musiikin opiskelijatyttöjen kirkkaat, matalat, altot ja sopraanot esiin siten, että ainakin minulla kuulijana ja musiikin eläjänä kyynel kohosi silmään. Niin kaunista on yhtyelaulu, joka tuottaa uusina omina sovituksinaan sekä tuttuja perinteisiä joululauluja että yhtyeen omia sävellyksiä, joista osasta vastaa Saarni Mäntynen. 

 
Samppanjaa kaikille juhliville ja esiintyville kuoroille, lauluyhtyeille ja oopperalle. Hurraa, uhaa! Terveydeksi!

Samppanjakalakeitto ahvenanmaalaisesta siiasta. Siika  Kala Patagonicosta: http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppias/kala-patagonico/


Samppanjakalakeitto eli venäläinen uha-keitto (Yxa)
2: lle alkukeitoksi, 1:lle pääruoaksi leivän kanssa

Valmista keittoa vain se määrä, joka tarvitaan aterialla, koska keitto on tarkoitus syödä tuoreena, juuri valmistettuna hienostuneena alkuruokana

4 dl kalalientä (ks. ohje alla)
1 dl samppanjaa
100 – 150 g valkolihaista arvokalaa fileenä, esim. kuhaa, siikaa, sampea
4 oksaa lehtipersiljaa
keiton päälle lautaselle fenkolin lehtiä

Samppanjakalakeiton raaka-aineet. Alkosta saa 2 dl:n pulloja samppanjaa. Ei siis tarvitse juoda isoa loppupulloa tyhjäksi keiton valmistamisen aikaan tai voi juodakin, jos oikein haluaa samppanjan sulokuplista humaltua.

Kalaliemi samppanja- eli uhakalakeittoon

fileoidun kalan selkäruoto ja pää (kidukset poistettu), puhdistettuina kalan verestä
1,5 l kylmää vettä
iso palsternakka
pieni fenkoli
2 sipulia
1 rkl karkeaa merisuolaa
1 tl kokonaisia valkopippureita

Valmista ensin kalaliemi. Huuhdo kalan perkeistä veri- ja muut niihin jääneet tummat osat pois. Laita kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä 1,5 l. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää suola.

Kuori sillä aikaa palsternakka. Pilko se suuriksi paloiksi. Ota fenkolista talteen lehdet ja leikkaa pois kovat varsimaiset osat. Pilko fenkolin mukulaosa neljään osaan. Kuori sipulit ja pilko nekin neljään osaan.

Lisää liemeen kiehumaan yhdessä kalanruotojen kanssa. Lisää kokonaiset valkopippurit.
Keitä lientä ainakin puoli tuntia tai enemmänkin n. tunti. Siivilöi liemi talteen ja heitä pois siivilöidyt ruodot ja pitkän keittämisen aikana pehmentyneet kasvikset.

Valmista keitto nopeasti.

Leikkaa kalafilee pari senttiä leveiksi siivuiksi. Kuumenna kalaliemi. Lisää kalanpalat kiehuvaan kalaliemeen. Lisää samppanja. Keitto kuohahtaa. Keitä vain pari kolme minuuttia, jotta kala ei kypsy kuivan ylikypsäksi. Lisää keittoon viimeksi kuumaan liemeen lehtipersiljan lehtiä.

Tarjoile kuumana alkuruokana heti. Lisää keiton pinnalle fenkolin lehtiä ja kalan pinnalle suolaa maun mukaan.

Nauti samppanjan ja esimerkiksi gluteenittoman hyvän näkkileivän tai tumman leivän kanssa.

Hakaniemen hallin Keliapuodistä löytö: Maatilaleipomo Pirjo Hörkkö, Koski TL ja tatteripohjainen gluteeniton näkkäri. http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppias/keliapuoti/ ja http://www.somero-opas.com/maatilaleipomopirjohorkko/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti