sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Härkäviikot: nopea kiinankaalikeitto

Härät on taas iestetty ulkotöihin – Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan härkäviikoilla oli juuri tuo konkreettinen merkitys, joka monilta lienee jäänyt unohduksiin. Härkäviikot alkoivat kyllä minulla jo ennen Nuutin päivää, jolloin perinteisesti lopetettiin joulun vietto, tai ainakin ne lopettivat, jotka pystyivät kolmiviikkoiseen joulun juhlintaan.

Arki jyrähti viime viikolla heti loppiaisen jälkeen oikein kunnolla käyntiin. Töissä joulun alla siivoamatta jäänyt työpöytä ei saanut siivoajaa keskittymään papereiden järjestelemiseen, kun uusia papereita oli katsottava ja kevään ohjelmia tarkistettava ja suunniteltava uusista lähtökohdista.

Jotkut aloittavat härkäviikot kunnon laihdutuksella ja kohotuksella. On taas pari kuukautta ihmisillä voimia paneutua itseensä ja jouluruokien voiman tunnossa jumpata, zumbata, uida, joogata, hiihtää, sauvakävellä, kahvakuulata, kuntonyrkkeillä. Siis valmistautua taas siihen, että pääsiäisenä saa herkutella ja kesällä nautiskella terassien kuohuvista antimista, joita sitten taas syyskuussa sulatetaan samoissa saleissa.

Nykyihminen herkuttelee kevyesti härkäviikoilla samalla kun talvi vaatii tehoa työssä ja noissa kuntoiluissa. Missä välissä laitetaan kunnon ruokaa?

Oman nopean kiinankaalikeittoni tekaisin noin puolessa tunnissa iltayhdeksän aikoihin. Keitto ei ollut liian raskasta nukkujalle. Mutta peruskaalikeittodieettiruoka se ei myöskään ole: kaalin makua pehmennetään öljyssä paistamisella. Kaalikeittodieetin kaalikeittohan on vesipohjainen terveyskeitto – kiinankaalikeitto taas on maukas kevyt raikas keittonen, jonka maku ei parane säilytettäessä vaan kiinankaalin hento maku on parhaimmillaan juuri keiton valmistuttua.

En kokeillut keiton pakastamista, vaikka teinkin neljän hengen annoksen yhdelle iltakeittoilijalle. Kokeilin maun kestävyyttä seuraavaan päivään, mutta kiinankaalin hentous oli hävinnyt ja parsakaali päässyt dominoimaan. Seuraavalla kerralla pakastan loput keitosta lounasannosrasioihin.

Arki-illan nopea kiinankaalikeitto ja lämpimät mozzarellaleivät



Kiinankaalikeitto
neljä annosta

1 pieni kesäkurpitsa
½ kiinankaalia (n. 400 g)
1 parsakaali
10 cm purjon vihreää osaa
400g kanasuikaleita (hunajamarinoituja tai maustamattomia)
oliiviöljyä
1 l vettä
1 tl suolaa
½ - 1 tl mustapippurirouhetta

Kuori ja pilko kesäkurpitsa kuutioiksi. Pese ja viipaloi kiinankaali. Paista oliiviöljyssä pannulla ensin hetken aikaa kesäkurpitsakuutioita, lisää sitten kiinankaaliviipaleet. Kun vihannekset ovat pehmenneet, siirrä ne keittokattilaan.

Paista kananpaloja öljyssä. Kun ne ovat kypsyneet, lisää pannulle kiehuvaa vettä. Kaada kana liemineen keittokattilaan. Lisää kattilaan vettä, jos lientä näyttää olevan liian vähän. Kiehauta keitto.

Pilko samaan aikaan parsakaalin kukinnot suupalan kokoisiksi ja purjo viipaleiksi. Lisää parsakaali ja purjoviipaleet keittoon. Keitä niin kauan, että parsakaalit ovat kypsiä.

Mausta keitto suolalla, jos on tarpeen, ja mustapippurirouheella.

Kasvissyöjän keiton saat keitosta, kun jätät kanan pois, ja maustat keittoa hieman esim. kasvisliemikuutiolla, ripauksella currya ja cayennepippuria sekä teelusikallisella hunajaa.

Nautiskele esimerkiksi lämpimien mozzarellaleipien kanssa.



Mozzarellaleivät

Moilasen dark bread –viipaleita 1 – 2 /ruokailija
voileipärasvaa
pestokastiketta
punaista paprikaa
1 - 2 mozzarellapalloa

Sulata pakastetut leipäviipaleet esim. leivänpaahtimessa. Voitele sulaneet leivät voileipärasvalla. Lisää kunkin viipaleen päälle pestokastiketta noin 1 tl. Laita paprikaviipaleita leiville. Päällystä leivät tuhdeilla viipaleilla tuoretta mozzarellajuustoa (2 viipaletta/leipä).

Grillaa leipiä noin 5 minuuttia uunissa. Tarjoile kuumina.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti