lauantai 19. tammikuuta 2013

Pakkasella höystöjä ja nieriää

Pakkanen pitää sisällä. Pakkanen pitää kylmänä. Pakkasella lämmintä ruokaa, lämmittävää ruokaa, ei missään tapauksessa kylmää salaattia. Ellei sitten lämmintä salaattia? Ei, ei, ei - salaatti ei kuulu talveen missään muodossa. Talvi on keittojen, patojen ja höystöjen aikaa.

Höystö on sanana aika hurjan ruman kaunis. Ö ja y eivät yleensä herätä mieluisia mielikuvia, vaikka yö onkin unisina öinä ihana sana. Unettomina öinä yö on kamala. Silloin kääntää kylkeä, tyynyä, peittoa – kaikkia noita viileämpään suuntaan, kunnes viileys on mennyttä kaikilta puolilta ja on pakko nousta katsomaan ikkunasta ja pakkasta. Kuvitella, millaista olisi kävellä paljain jaloin jäätyneellä kadulla. Polttaisiko jalkapohjia niin kuin pakkanen joskus polttaa kasvojen ihoa silloin, kun se on kovimmillaan?

Höystön voin kuvitella romaanisten kielten puhujien suuhun. Maistuu hyvältä vaan miten sen sitten sanoisi: oisto, ojisto, oihto, ohito, ousto, ouzo? Fenkolihöystössä on kyllä hieman samaa aniksen makua kuin on ouzossakin. Voisihan ruokalajilla äänneasultaan kauniimpikin nimi olla vaan kun se ei ole pata, ei muhennos (muennos tai muenjos romaanisten kielten puhujille), ei keitos, niin se on höystö, jolla höystetään pääruokaa.

Ei höystö ole lisukekaan, koska se on itsenäinen ruokansa, jonka voi tarjota ilman pääruokaakin vaikkapa leivän, perunoiden, riisin tai pastan kanssa. Höystö ei polta, se lämmittää hehkuunsa niin pään kuin ruoankin. Antaa toisen maun rinnalle, sen, joka korostaa, pehmentää, tasoittaa – tekee parin. Höystö voi kyllä olla lisäke, muttei kuitenkaan hiuslisäke eikä hiuksia saa heitellä mausteeksi mihinkään ruokaan. Fenkolihöystö sen sijaan saattaisi tykätä yrttien hiuksista, vaikkapa basilikan oksista, mutta basilika ei talvella kasvihuoneen ravintoliuoksessa kasvatettuna maistu basilikalle, ainakaan kypsennettynä.

Mikä siis neuvoksi talvella, kun lumi on jo peittänyt yrtit laaksosessa? Talvi on kalan ja mädin aikaa. Talvi on lohikalojen aikaa. Nieriää oli yllättäen tarjolla kohtuuhintaan.

Nieriästä syntyy raikasta, kevyttä paistettua kalaa – paljon rasvaista tehotuotettua lohta maukkaampaa ja miedompaa. Nieriä kaipaa rinnalleen höysteeksi voimakkaampia makuja, mutta sellaisia, jotka eivät tuhoa nieriän omaa herkkyyttä. Timjamin hiukset eli oksat säilyttävät jossain määrin tiukan makunsa talvellakin, vaikka eivät nekään parhaimmillaan ole.

Yritän kuitenkin pitää yllä illuusiota etelästä ja yrteistä pakkasellakin – ihan niin kuin kauppiaatkin, jotka tarjoavat kaikenlaista kasvihuoneessa kalliilla kasvatettua. Juurekset pitävät aina pintansa, ja porkkana sopii hyvin mihin tahansa yhteyteen. 1970-luvun keittokirjassa oli ohje: metsänhoitajan porkkanat; niistä on sovellukseni timjamiporkkanat. Silloin ennen vanhaan tuoreista kasvihuoneyrteistä ei ollut tietoakaan, mutta porkkanahöystön periaate oli ihan sama kuin nytkin: voita ja yrttejä keitettyjen porkkanoiden sekaan.

Paistettu nieriä fenkolioliivihöystön ja timjamiporkkanoiden kanssa on myös karppaajan ateria eli sen voi sitten valmistaa monenlaisille ruokarektikoille, melkein kaikille erilaisia tiukkoja sääntöjä noudattaville ruokaentusiasteille, paitsi ei fennovegaaneille. Italialaisetkin nauttivat mielellään tämän aterian, kunhan saavat alkuruoaksi pastaa, risottoa tai keittoa ja vielä jälkiruoankin, mutta suomalaiselle kevytsyöjälle riittää kokonaiseksi lauantain illalliseksi tai sunnuntain lounaaksi pääruoan ja kahden höystön kokonaisuus. Höh ja öyh, höystöjä.

Pannulla paistettu nieriäfile, fenkolioliivihöystöä ja timjamiporkkanoita


Fenkolioliivihöystö

1 keskikokoinen fenkoli
2 sipulia
2 kourallista vihreitä oliiveja, esim. Päivänsäde-oliiveja
1 – 2 tl mustapippurirouhetta
1 dl valkoviiniä
suolaa tarpeen mukaan
oliiviöljyä

Pese ja puhdista fenkolit mullasta. Puolita ne pitkittäin ja leikkaa puolikkaat 3 – 4 lohkoksi. Keitä fenkoleita n. 10 minuuttia vähässä vedessä.

Kuori ja leikkaa sipulit lohkoiksi. Paista sipuleita rapsakoiksi oliiviöljyssä. Lisää sipulien joukkoon keitetyt fenkolilohkot ja oliivit. Pyörittele paistosta. Lisää joukkoon valkoviini. Mausta mustapippurirouheella.

Jos et tarjoa fenkolioliivihöystöä heti, siirrä se uunivuokaan ja sen jälkeen uuniin folion tai kannen alle lämpimään.

Timjamiporkkanat

4 porkkanaa
½ rkl voita tai keijua
1 tl hunajaa tai fariinisokeria
3 – 6 oksaa timjamia
½ tl hienoa merisuolaa

Kuori porkkanat. Leikkaa porkkanoiden päästä pois kannat. Jätä porkkanat kokonaisiksi. Keitä niin noin 10 minuuttia vähässä suolattomassa vedessä. Kaada keitinvesi pois.

Lisää kattilaan voita tai keijua, hunaja ja timjaminoksat. Ripottele päälle suolaa.

Pyörittele porkkanoita rasvamausteseoksessa, hauduta niitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia.

Paistettu nieriäfile

Oliiviöljyä
Nieriäfileitä
tuoretta timjamia
suolaa
valkopippurirouhetta

Öljyä paistinpannu. Paista nieriäfileitä nahkapuoli alaspäin noin 2 minuuttia. Käännä kalanpalat ja paista vielä 1 – 2 min. niin, että kala jää keskeltä hieman punaisen raa’aksi.

Lisää suola ja valkopippurirouhe kypsän kalan päälle. Kruunaa herkku tuoreilla timjamin oksilla, joita voit myös paistaa kalan kanssa yhtä aikaa.

Tarjoile nieriäfile timjamiporkkanoiden ja fenkolihöystön kanssa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti