Raclette-pöytä valmiina herkutteluun; keskellä raclette-grilli |
Söin ensimmäisen kerran elämässäni raclettea Sveitsissä Juravuoristossa
kansainvälisellä vapaaehtoisten työleirillä, jossa oli kunnostettu
esperantokeskuksen tiloja yhdessä ja opiskeltu esperantoa.
Oli myös kiivetty
vuoristossa kävelyretkillä – ja noiden retkeilyjen vähähappisessa huohotuksessa
päätin, etten ikinä enää matkusta vuoristoon.
Leirin juhlaillallinen oli raclette-ilta. Leirin johtaja
Claude toi mukanaan puolikkaan raclette-juuston. Se oli kunnioitusta herättävä ja
outokin valtava puolikuun muotoinen kiekko, jonkalaista juustoa ei parikymppinen
suomalainen ollut valmiiksi pakattujen juustojen kaupoissa 1980-luvulla nähnytkään.
Ihmeellisintä oli racleten valmistus. Esperantokeskuksen
ruokasalin takkaan sytytettiin tuli. Claude asettautui tulen ääreen juusto
sylissään ja veitsi toisessa kädessä. Kukin toi lautasellaan kuumat perunat
takan äärelle. Claude vuoli tulen lämmöstä sulanutta juustoa kunnon vuolaisun perunoille.
Samalla suli sydän racletelle. Ihanaa, herkkua, suloista, pehmeää.
Kerran pari talvessa kokoonnutaan ystävien luokse
raclette-pöydän ääreen. Ei ole takkatulta mutta on raclette-grilli, joka hehkuu
kuumana pöydän keskellä. Raclette-grillissä sulatetaan muutakin kuin
raclette-juustoa. Isäntä on ihastunut erityisesti morbiere-juuston
grillaamiseen. Minulle maistuu parhaiten se oikea alkuperäinen raclette-juusto,
joka tuo makumuistot ja niiden mukana Juravuoriston mukanaan.
Raclette-illan juustoja |
Raclette sopii hyvin kylmien iltojen ruoaksi, kun vain
muistaa, ettei sen kanssa juoda kylmiä juomia. Sveitsiläiset suosittelivat
teetä tai huoneenlämpöistä valkoviiniä.
Juravuoristossa racleten kanssa oli vain keitettyjä
perunoita. Raclette-isännän pöydässä on monenlaista herkkua: keitettyjä
perunoita, porkkanoita, parsakaalia; hillosipuleita, joskus myös pieniä etikkakurkkuja,
tomaatteja; viipaloitua kinkkua. Juustonsyöjäisän kolmivuotiaallekin maistuu
raclette.
Mikä hauskinta: kun pöydässä on monenlaista juuston kanssa syötävää,
jokainen voi valita oman ruokavalionsa maistuvaa. Yhteinen pöytä sopii
kaikille.
Raclette-ilta neljälle
tarjottimellinen raclette-juustoa ja muita sulavia maukkaita
juustoja leikattuna noin puoli senttiä paksuiksi viipaleiksi
keitettyjä perunoita 2 – 4/ henkilö
4 – 8 keitettyjä porkkanoita
1 – 2 keitettyä
parsakaalia
hillosipuleita
pieniä etikkakurkkuja
joulukinkkua viipaleina
teetä tai huoneenlämpöistä puna- tai valkoviiniä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti