Parmesaanikesäkurpitsavuoka tarjolla basilikalla maustettujen lihapullien kanssa. |
Kolin kesä on monipuolinen kattaus kaikenlaista kivaa
lomailijalle, joka pitää aktiviteeteista mutta myös omasta rauhasta.
Luonnon monumentti Ukko-Kolilla: tykkylumen muovaama puu. |
Kolilla lomaa viettävä saa nauttia hyvästä ruoasta. Alamajan
kahvilasta (KoliActiv: http://www.koliactiv.fi/index.php/alamaja
) saa hyvän lounaan ja aina paistettuja muikkuja, jotka saa pyynnöstä myös gluteenittomilla jauhoilla
leivitettyinä tai kokonaan ilman jauhoja. Alamajan kahvilasta saa myös
tilaamalla upeita kakkuja kaikenlaisiin juhliin. Juhannuksen timanttihääjuhlaan
tilattiin sieltä kaunis, maistuvan vadelmainen sydänkakku.
Alamajan kahvilasta tilattu sydänkakku timanttihääjuhlassa. |
Kolin Ryynäsestä saa puolestaan oikeita ranskalaisia
creppejä eli lettuja, päivän kalan ja muutakin lounasruokaa. Ryynänen on
iltaisin menomesta: pubin ranskalainen pitäjä tuo viikonlopun iltoihin
esiintyjiksi lähialueiden bändejä. Jos paikalla ei ole bändiä, voi nauttia
nykyisin harvinaisesta jukeboksista: omistaja tarjoaa musiikkikierrokset ja
asiakkaat valitsevat suosikkejaan. Soittakaa Paranoid –pyyntöä ei tarvinnut
erikseen esittää jukeboksille – se soi heinäkuisena iltana baarin
kaurismäkeläisessä tunnelmassa. http://www.luontoon.fi/koli/nahtavyydet/kolinryynanen
Se, joka kokkaa itse mieluiten, saa ainekset illallisiin ja
lounaisiin hyvin varustetusta Kolin kylän kaupasta: Salesta, jonka kauppias
myös tilaa asiakkaan pyynnöstä tarvittavia aineksia kauppaansa. Sale on kuin
pieni tavaratalo: retkeilijä löytää sieltä ruoan lisäksi sukkia, astioita,
pyyhkeitä, hyttysmyrkkyjä, grillihiiliä, kyniä, postikortteja, lähes kaikkea
mahdollista. Kameran muistikortteja ei ollut, mutta kaupassa olevasta Juuan apteekin lääkekaapista saa
käsikauppalääkkeitä, jos niitä tarvitsee. https://www.s-kanava.fi/toimipaikka/sale-koli/501855324
Salesta on peräisin myös Signora Salvian iltaherkun parmesaanikesäkurpitsavuoan
eli parmigiana di zucchine biancan ainekset: laadukas parmigiano reggiano
–juusto, Glimminge port salut –juusto, kesäkurpitsat, yrtit, maito ja
kastikesuuruste. Ruoka on italialainen kesäkurpitsa-ajan ruoka.
Parmiagiana-nimeä käytetään vuokaruoista, joissa on mausteena
parmiagiano-juustoa eli suomeksi parmesaanijuustoa. Parmiagiana bianca –nimi
taas tulee siitä, että kastikkeena on valkokastike, ei tomaattikastike, joka on
tavanomaisempi italialainen kastike. Parmigiana bianca on suloisen pehmeää ja
täyttävää.
Kolin kaupasta tarvikkeet: Glimminge port salut -juusto, parmigiano reggiano -juusto, yrtit ja kesäkurpitsa, joka tässä on jo paahdettu. |
Kaupassa on myynnissä joitakin gluteenittomia tuotteita:
Moilasen Dark Bread –leipää ja pakastepizzoja ainakin sekä Farinan
lettujauhoseosta, maissijauhoja, tattarihiutaleita. Muutakin saa tilaamalla
etukäteen.
Signora Salvia löysi vielä kylällä olevasta Karelia Expertin
turisti-infosta historiallisen kauppatavaroita kuvaavan näyttelyn, jossa
Signora-tulitikkujen rasia oli esillä.
Kun syö kunnolla, jaksaa Kolin runsasta tarjontaa.
Viikonloppuun mahtui musiikkia: pianisti Janne Mertanen konsertoi Sibeliuksen
pianoteoksilla Luontokeskus Ukossa. Muita konsertteja Kolilla järjestää
Pielinen soi –festivaali ja sellisti Jussi Makkonen soittajaystävineen.
Viikonloppuun mahtui myös helppokulkuinen kävely
Ukko-Kolilta Mäkränahon niitylle, joka kukki kaikenlaisia heinäkuun puolivälin
niittykukkia. Maariankämmekät, peuran- ja kissankellot, niittyleinikit, rauhoitettu
talvikki, rohtotädykkeet kaikki kukkivat runsautena samalla niityllä, jonka
ihailemiseen ja tutkimiseen saa helposti käytettyä tunnin pari.
Mäkränaholla nurmikohokki |
Mäkränaholla maariankämmekkä |
Kaiken huipuksi
viikonloppuna päästiin ensimmäisen kerran
Koli Lotus Spa –kylpylään, joka täydentää hyvin Kolin liikuntapalveluita.
Kylpylä on uimahallimainen. Siellä voi uida matkaa 25 metrin kuntouintiradalla,
mutta siellä voi myös nauttia porekylvyistä ja erilaisista vesihieronnoista.
Kolme erilaista saunaa: tavallinen, aromisauna ja höyrysauna lämmittävät, jos
uidessa tulee kylmä, vaikka vedet ovat kyllä lämpimät (+ 28 ja + 33 –asteiset).
Kylpylässä on myös suolahuone ja aurinkohuone, jossa voi istua kuumalla penkillä
kuuntelemassa musiikkia. http://www.kolispa.fi/fi/Koli+Spa+Lotus.html
Kolin toinen kylpylä on Kolin Break Sokos Hotellissa
Ukko-Kolin huipulla. Se on aikuisten nautiskelukeidas, jossa on tarjolla
erilaisia pieniä altaita: musiikkiallas, poreallas, neljä ulkoallasta, jotka
ovat kiehtovimmillaan talvella, kun pakkasta on 20, viinilasi on kädessä ja
tykkykuuset ja tähtitaivas tuovat luonnon lähelle kuumassa kylvyssä istuessa.
Koli on nautinto. Kolin maisemat pysäyttävät. Koli on aina
Koli. Tervetuloa Kolille täyteläiselle lomalle. Signora Salvian keittiöön ette
pääse herkuttelemaan mutta Kolin monet majoituspaikat tarjoavat
keittomahdollisuuden itse kokkaaville. Ja jos oikein haluaa herkutella yhtä
aikaa maisemasta ja ruoasta, kannattaa suunnata kulkunsa Break Sokos Hotel
Koliin: siellä ne molemmat ovat yhtä aikaa paikalla.
Parmesaanille maistuva suloisen pehmoinen parmesaanikesäkurpitsavuoka, jossa kesäkurpitsat maistuvat makeahkoina. |
Parmesaanikesäkurpitsavuoka (parmigiana di zucchine bianca)
n. 1 kg kesäkurpitsaa
1 l valkokastiketta (kermamaitoa/täysmaitoa ja gluteenitonta
vaaleaa suurustetta, Maizena)
tuoretta basilikaa ja ruohosipulia
1 pieni kesäsipuli
hyppysellinen suolaa
12 siivua Glimminge port salut –juustoa
2 dl parmigiano reggiano –juustoa raasteena
loraus oliiviöljyä
Valmista ensin kesäkurpitsat. Kuori ne ja leikkaa ohuiksi (
2 – 3 mm) siivuiksi pitkittäin. Grillaa tai paahda kesäkurpitsasiivut pannulla,
uunissa tai grillissä ilman rasvaa.
Valmista valkokastike. Kuumenna kermamaito tai täysmaito
kiehuvaksi. Sekoita joukkoon vaalea kastikesuuruste Maizena-paketin ohjeen
mukaan.
Kun kastike on suurustunut sakeahkoksi kastikkeeksi, lisää
siihen noin kourallinen basilikan lehtiä silppuna, saman verran ruohosipulia ja
yksi pieni kesäsipuli pienenä silppuna. Lisää myös hyppysellinen suolaa.
Valmista kesäkurpitsavuoka neliskulmaiseen uunivuokaan.
Laita pohjimmaiseksi yksi kauhallinen valkokastiketta. Lisää
sen päälle yksi kerros kesäkurpitsasiivuja. Lisää niiden päälle parmigiano
reggiano –juustoraastetta pari ruokalusikallista. Lisää raasteen päälle kolme
siivua port salut –juustoa. Lisää juustojen päälle kauhallinen kastiketta.
Lisää taas kerros kesäkurpitsasiivuja, 2 rkl
juustoraastetta, 3 siivua juustoa ja kauhallinen kastiketta.
Kesäkurpitsasiivut vuoassa eivät ui parmesaaniraasteessa vaan raaste maustaa niitä. |
Jatka niin kauan,
että saat käytettyä kaikki kesäkurpitsasiivut.
Päällimmäiseksi vuokaan tulee kastikekerros ja 1 – 2 rkl
juustoraastetta. Kun vuoka on valmis, lisää ohuena nauhana oliiviöljyä vuoan
pinnalle.
Parmesaanikesäkurpitsavuoka on valmis uuniin hautumaan n. tunniksi. |
Paista vuokaa n. 1 tunti 175 asteessa.
Tarjoile kuumana pääruokana tai lisäkkeenä.
Parmesaanikesäkurpitsavuoka maistuu myös kylmänä hyvältä.
Ihana resepti Päivi! Missä sinua näkee nykyisin? Voi hyvin
VastaaPoista