Kesän yksi suurista nautinnoista on uni ja nukkuminen. Se,
että saa herätä omaan aikaansa, köllötellä ja kääntää kylkeä. Venytellä ja
muistaa unia, kuvia. Ne voisi kirjoittaa saman tien koneelle. Jotkut unet muistaa,
vaikkei niitä kirjoitakaan. Niistä muistaa paikan, jossa ne on uneksittu.
Tunnelman, jossa on herätty.
Joitakin uniani olen kirjoittanut muistiin. Olen tulkinnut
niitä siitä elämäntilanteesta käsin, jossa olen silloin elänyt. On kuitenkin
käynyt niin, että kun aikaa on kulunut ja uni muistiin kirjoitettuna löytynyt
uudestaan, tulkinta on muuttunut. Kaukaa näkeekin lähelle paremmin.
Uni on se, joka järjestää ajatukset. Joka antaa itselle
äänen, kuvat, jos ja kun niitä katselee ja kuuntelee. Päiväuni, yöuni,
aamu-uni, joskus päikkärit, joskus ettonet, joskus unoset, joskus 15 tunnin
unet. Ne unet, joilla elämä herää henkiin. Ne unet, joilla vapaus syntyy uuteen
ajatteluun. Ne unet, joilla ongelma ratkeaa, kun antaa unen tulla. Unen, jonka
tyynyn alla on kirja tai ne seitsemän kukkaa.
Tänä aamuna heräsin kultaisiin uniin. Niissä näkyi
kullankeltaista ja jopa oikeaa kultaakin. Kultaa on sanottu jonkin väriterapian
mukaan aurojen ylimmäisistä ylimmäiseksi, joka on hyvin harvinainen. Toisaalta
kulta jonkin väriterapiaopin mukaan auttaa löytämään runsautta omasta itsestään
ja kohottaa omanarvon tunnetta.
Olin eilen kultaisten ihmisten juhlissa. Ystäväni juhlisti 50
vuottaan konsertilla, jossa hän itse esiintyi sekä kuoronjohtajana että
laulajana. Laulujen sovitukset olivat riemastuttavia: niiden kanssa sai nauraa,
ne koskettivat, ne antoivat ajatuksia. Niitä kultaisiakin.
Kun järjestää juhlat, saa miettiä, mitä tarjota. Eilisissä
juhlissa oli suloisen perinteiset kakku- ja pikkuleipätarjoilut, mutta myös
kaikkia ruokavammaisia oli ajateltu hyvin ja lämpimästi: erillisessä pöydässä
oli juustoja, tuoreita mansikoita, hunajamelonin paloja, taateleita ja kaikille
erikoisille sopiva kardemummainen maistuva kakku.
Kesäiselle juhlapiknikille tai helteiselle työpaikalle tai viikonlopun
kuumiin grilli-iltoihin sopivat kylmät lisäkeruoat. Sekä perunasalaatissa että
munakasrullassa on kesäkurpitsaa kaikille niille kesäkurpitsan viljelijöille,
jotka miettivät loppukesästä, mitä ihmettä tekisi runsaalla sadollaan. Signora
Salviakin voisi melkein muuttaa nimensä Signora Zucchiniksi, sillä niin paljon
ihana kesäkurpitsa antaa mahdollisuuksia herkutteluun.
Kesäkurpitsarullaa evääksi kirjoittamisen kurssille |
Juuri tuoreen kesäkurpitsarullan pakkaan mukaani, kun lähden
vetämään luovan kirjoittamisen kurssin vihreään Meilahteen. Välimerellinen
perunasalaatti artisokkineen sai maustua rauhassa jääkaapissa vuorokauden – ja sillä
tavalla siitä tuli vieläkin makoisampaa. Kevyitä kylmiä kesäherkkuja. Nam.
Kultaisiin uniin – elämän vihreän kullankeltaisiin makuihin.
Artisokkaa, kesäkurpitsaa, kapriksia, basilikaa - perunasalaatti Välimeren makuisena |
Välimeren perunasalaatti
8 keitettyä varhaisperunaa
n. 400 g kesäkurpitsaa
1 prk artisokkia
2 rkl kapriksia
2 valkosipulinkynttä
1 dl sipulinvarsisilppua
20 basilikan lehteä
1/4 dl oliiviöljyä
1/4 dl valkoviiniä
2 tl valkoviinietikkaa
mustapippuria
1 tl dijonin sinappia
ripaus sokeria
ripaus suolaa
Keitä ja jäädytä perunat tai käytä edellispäiväisiä
perunoita. Pilko perunat suuriksi
lohkoiksi.
Kuori ja pilko kesäkurpitsa kuutioiksi. Viipaloi
valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi. Paista kesäkurpitsakuutiot ja
valkosipuliviipaleet niiden joukossa. Jäähdytä.
Leikkaa artisokan sydämet puolikkaiksi tai neljäsosiksi.
Sekoita salaatti. Valmista kastike: n.1/4
dl hyvää oliiviöljyä, n.1/4 dl valkoviiniä. Lisää hippunen sokeria ja
suolaa sekä maun mukaan mustapippurirouhetta sekä sinappi. Lisää 2 tl
viinietikkaa. Laita ainekset kannelliseen lasipurkkiin. Ravista purkkia niin,
että ainekset sekoittuvat.
Anna salaatin maustua ennen tarjoilua jääkaapissa 2 – 3
tuntia. Lisää basilikanlehdet salaattiin juuri ennen tarjoilua. Tarjoile grilli-illan lisäkkeenä, eväsruokana tai piknikin yhtenä kylmänä ruokana.
Kesäkurpitsarulla - munakasrulla tai italialaisittain frittata |
Kesäkurpitsarulla
400 g kesäkurpitsaa
4 kananmunaa
suolaa
valkopippurirouhetta
6 - 10 keittokinkkusiivua
pehmeästi levittyvää vuohenjuustoa, esim. Chavroux
Kuori kesäkurpitsa. Raasta se karkealla terällä raasteeksi.
Laita raaste valumaan 20 – 30 minuutiksi painon alle. Lisää raasteeseen 1 – 2 tl
hienoa merisuolaa, jotta neste irtoaa.
Vatkaa munat haarukalla. Lisää kesäkurpitsaraaste ja
valkopippuria. Älä lisää suolaa.
Levitä munakasmassa leivinpaperilla päällystetylle pellille.
Paista 200 – 225 asteessa 10 – 15 minuuttia siten, että munakastaikina on
kypsää.
Jäähdytä munakaslevy. Levitä sille alemmaksi kerrokseksi
pehmeää vuohenjuustoa ja sen päälle keittokinkkusiivuja. Rullaa väljäksi
rullaksi leivinpaperin avulla.
Tarjoile kevyenä pääruokana, piknikin tai noutopöydän yhtenä
ruokana tai alkuruokana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti