Saltimbocca-käärössä on puuhiiligrillin kaunis ja savunmakoisa pinta. |
Mökkielämässä kesävieraat tuovat omat kesäruokansa ja -reseptinsä
mukanaan. Jokaisella on nykyisin omat ruokavalionsa: on fitness-ihminen, joka
sulostuttaa aamiaisensa spirulina-levällä; on kotijoukkojen viljojen
välttelijä; on yksi, joka ei kestä paprikaa eikä kalaa; on yksi, jolle ei sovi
omena eikä kurkku. Isossa mökkiporukassa on moneksi – ja yhteisen ruoan
valmistaminen on sopimista ja joustamista.
Salaattiainekset erotellaan omiin kulhoihinsa, puuro- ja
mustikkakeittoaterialle keitetään riisi- ja mannapuurot, kala-aterialle
varataan pari annosta edellisen päivän perinteisiä poropullia tai avokadopastaa.
Toistaiseksi on yksi raaka-aine, joka sopii koko tälle mökkiporukalle:
broileri. Vegaani ei ole vielä kyläillyt mutta sekin päivä on vielä tänä kesänä
tulossa.
Ruoka on jollain tavalla yksilöllisyyden ja
persoonallisuuden osoitus; erilaiset ruokavaliot ovat tietysti myös terveysperustaisia.
Kun isossa mökkiporukassa kunnioitetaan jokaisen terveyttä sekä myös omia
valintoja, saadaan kivoja ruokia ja uudet ideatkin leviävät
ennakkoluulottomasti.
Mutta miksi ihmeessä mökillä kokataan? Pääseehän sitä
helpommallakin, mutta kun ruoan laittaminen ja sen yhteinen suunnitteleminen on
kivaa. Aamiaispöydässä neuvotellaan aamun kalatilanteen mukaan, mikä on päivän
kala: onko se kalakeittoa, savukalaa, paistettua kalaa? Haukipullia ei vielä
ole tehty eikä myöskään ahvenkukkoa, mutta kalassa on pysytty ison porukan
vakiokalastajien verkkojen ja virveleiden avulla.
Savukalalounaalla syötiin iki-ihanaa kananmunakastiketta,
joka tuo aina maullaan mieleen lapsuuden. Ajan, jolloin samalla mökillä syötiin
naapurin lehmän maidosta tehtyä kotiviiliä, kuivista ruisleivistä valmistettua
leipäressua ja ikuista kalakeittoa. Sitä oli melkein joka päivä. Kauppa-autosta
haettiin lauantaimakkaraa ja punakuorista juustoa. Kaupalle pääsi joskus isän
autolla ja silloin sai appelsiinimehujään. Uitiin, kerättiin iilimatoja
pesuvatiin, katkottiin sisiliskolta häntä vahingossa.
Nytkin uidaan ja uidaan. Nuoriso loikoilee uimapatjoilla,
meloskelee suppilaudalla; koiria leikitetään frisbeellä järvessä ja täti
vesijumppaa nuorison lapsuusajan pötkylällä. Nyt myös kaadetaan puita, pilkotaan puita, poimitaan
mustikoita suojaisilta vaaranrinteiltä – ja kaikilla on lounasaikana kiljuva
nälkä.
Mitä tänään syötäisiin ei ole olennainen kysymys klo yksi. Siinä
vaiheessa lounaskokiksi sovittu on jo työn touhussa: pilkkomassa vihanneksia,
valmistamassa kastiketta tai lihaa.
Lounaskokki saakin ahertaa, kun ruokapöydässä on 10
herkkusuista hyvin syövää lounastajaa. Mitään kovin monimutkaista ei voi
pipertää – ei hifistellä eikä molekyylikokata. Laitetaan kunnon ruokaa. Itse
asiassa myös illallakin, koska on helpompi keittiön puhtaana pitäjille ja
kaupassa kävijöille, että iso porukka syö samaa ruokaa kuin se, että jokainen
kävisi jääkaapille itsekseen tekemässä voileipää ja napsimassa takkamakkaraa.
Iltaruoka on usein kevyempää: lettuja ja suolapalaa; puuroa; keittoa; pizzaa.
Saltimbocca-broilerikääröjä oli lounaaksi valmistamassa kesävieras,
ruoka-alan ammattilainen, jota Signora Salvia avusti. Etukäteen oli jo
viritelty vanhan ajan mökkigrilli tulelle; nimenomaan tulelle, sillä vanha
kivistä muurattu grilli toimii haloista poltetuilla hiilillä. Grilli kävi niin
kuumana, ettei sen edessä kärsinyt kuvata. Kokki sai vain pitkillä pihdeillä käännettyä
broilerikääröt. Vihannekset vokattiin
muurinpohjalettupannulla.
Isän 1970-luvun alussa rakentama kivigrilli, nykyisin pääasiassa savustustynnyrin alusena, mutta myös alkuperäisessä käytössä innovatiivisen ruokavieraan keksimänä. |
Saltimbocca-broilerikääröissä maistuu salvia, pekoni ja
savu, niin puuhiilien tuottama oma savu kuin SantaMaria BBQ hickory –maustekastikkeen
makea savuaromikin. Ruoka-ammattilaisen
helppo ja vedet kielelle herauttava lounas- tai illallisgrilliruoka valmistuu
nopeasti, kun ensin jaksaa vähän askarrella. Ruokapöydässä ei tarvitsekaan
sitten askarrella niin kuin päivän kalojen kanssa, riittää, että nappaa lihan
kiinnitystikut pois ja nappaa suuhunsa palasen mureaa lintua.
Saltimbocca-broilerikääröjen kanssa tarjottiin
vihannesvokkia, uusia perunoita, vihreää salaattia ja leipää. Lounaskokin
mukaan kääröihin sopii hyvin lisäkkeeksi paahdettu ja valkosipulilla sivelty
maalaisleipä sekä monipuolinen salaatti. Terveisiä Italiasta ja Amerikasta Tampereen
kautta! Olkaa hyvät: saltimbocca-broilerikääröt.
Salvia tekee broilerista saltimbocan. Gnamgnam - namnam italialaisittain. |
Saltimbocca-broilerikääröt grillissä
10 hengelle
1600 g broilerin kevyesti suolattuja ohutleikkeitä
450 g amerikanpekonia
2 ruukkua tuoretta salviaa
½ - 1 dl SantaMaria American BBQsauce hickory -maustekastiketta
Leikkaa broilerileikkeet pituussuunnassa puoliksi. Laita maustekastike
astiaan. Sivele jokaisen broilerikappaleen pintaan pullasudilla kauttaaltaan maustekastiketta.
Laita pekonisiivu leikkuulaudalle ja sen päälle yksi
salvianlehti. Nosta broilerinpala salvianlehden päälle ja laita lihapalan päälle
toinen salvianlehti. Kiinnitä ensimmäinen kerros pekonia lihanpalaan
coctail-tikulla. Rullaa pekoni lihapalan ympäri pitkin pituutta ja kiinnitä
lopuksi pekonin loppusiivu taas tikulla lihapalaan.
Grillaa kuumassa grillissä broilerikääröt n. 10 minuuttia
siten, että ne saavat värin pintaan mutta eivät kuivu.
Ennen grillausta
voi valmistaa vokkivihannekset.
Vokkivihannekset
10:lle lisäkkeeksi
4 oranssia ja keltaista paprikaa leveinä suikaleina
½ kg porkkanoita ohuen ohuina siivuina
5 – 6 tuoretta kesäsipulia viipaleina
auringonkukkaöljyä
suolaa
sokeria
Pilko kaikki vihannekset. Laita ne kulhoihin ja öljyä
vihannekset kevyesti. Paista vihannekset kuumalla vokkipannulla ja kääntele
niitä, jotta ne eivät pala. Mausta oman maun mukaan suolalla ja hyppysellisellä sokeria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti