Kesäkurpitsapesto on taivaallista kesän vihreyttä. |
Taas on aika auringon … ja helle hellii. Vihdoinkin on aika
kylmien ruokien ja kuumien iltojen.
Helsingissä saatiin nauttia kuumasta illasta keskiviikkona
9.7.14 Stevie Wonderin konsertissa, jossa Kaisaniemen hiekkakenttä hehkui
paahteessa. Onneksi aurinko meni ensin pilveen ja sen jälkeen lavan taakse – näkymä
ja kuuluma lavalle oli esteetön. Konsertti oli kesän musiikkielämys. Stevie
Wonder lauloi koskettavasti, soitti taitavasti eri soittimia. Taustalaulajat
iloittelevat, pitivät hauskaa niin kuin koko yhdeksäntuhantinen yleisökin. You are the sunshine of my life... soi mielessä.
Stevie Wonder soittaa harpeijaa kuumassa illassa. |
Kesäiloja on ollut muitakin: on ollut syntymäpäivä, jota juhlittiin
laivan kannella. Oi, muistatko kannella kun Oona-laivan? Herkuteltiin suolaisilla piirakoilla ja
mansikkakakulla, ihasteltiin uutta näkökulmaa Helsinkiin: oltiin keskellä
Helsinkiä, mutta hiljaisuudessa. Autot huristelivat äänettä viereistä ruuhkasiltaa,
aurinko helotti, meri kimmelsi.
Taustalaulajien ilo sai yleisönkin tanssimaan. |
On ollut syntymäpäivä, jota opiskelutovereiden
kanssa juhlittiin illallisella Trattoria Sognossa. Jaettiin yhteiset alkupalat,
syötiin päivän nieriää, rucola-omenasalaattia, tattirisottoa, paahdettua
bataattia –ja jälkiruoaksi sorbetteja ja mascarponea. Herkkuja. Nam. http://www.trattoriasogno.fi/
Kesän iloksi sain tuliaisena maalta satokauden herkkua:
ystäväni pellossa kasvaneita kesäkurpitsoita. Aah, mikä maku, mikä tuoreus!
Haaveena olisi vielä joskus saada kesäkurpitsankukkiakin, joista voisi loihtia
täytetyt kesäkurpitsat. Tällä kertaa tulee todeksi alkukesän haave:
kesäkurpitsapesto, joka – suoraan sanottuna – on taivaallisen hyvää. Se on
sukua basilikapestolle, mutta on kevyempää. Se on sukua omenapestolle, mutta on
miedompaa. Se on kevyttä kesää. Omenapesto: http://signorasalvia.blogspot.fi/2012/09/omenapestoa.html
Ystävän kasvimaan suloiset kesäkurpitsat. Pienemmästä syntyi kesäkurpitsapesto. |
Pestäisiinkö peston voimalla mattoja? Pestäisiinkö kaupungin
pölyt? Pestäisiinkö pois kaikki housut ja paidat? Ja mentäisiin rannalle? Vai
mentäisiinkö sittenkin konserttiin? Pehmeää elämää pestoperheellä.
Pestolla voi
päällystää eväsleivätkin ja täyttää voileipäkakun seuraaviin juhliin.
Seuraavia satoja olen jo tilaillut ystävieni kasvimailta:
loppukesästä saanen lehtikaalia ja muuta ylijäävää. On onni, että on viljeleviä
ystäviä. Vaikkei itse pääse nauttimaan kasvimaan kasvun ihmeestä, saa ainakin
nauttia kasvaneista. Lehtikaalia odotellessa taas kerran Signora Salvian
lempivihannesta: kesäkurpitsaa. Onni ja ilo.
Kesäkurpitsapesto
200 g kesäkurpitsaa
30 g pinjansiemeniä
10 g tuoretta basilikaa, noin kourallinen
muutama kevätsipulin varsi
1 dl parmesaaniraastetta
hyvää oliiviöljyä maun mukaan
suolaa maun mukaan
Kuori kesäkurpitsa ja raasta se karkealla terällä. Laita
raaste siivilään ja suolaa se kevyesti merisuolalla (n. ½ tl). Anna raasteen
kuivahtaa ja nesteen valua noin puoli tuntia.
Murskaa pinjansiemenet morttelissa. Soseuta ne,
basilikanlehdet, sipulinvarret sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kesäkurpitsa-
ja parmesaaniraasteet ja soseuta nekin. Sose on varsin tanakkaa; sen soseuttaminen ahtaassa sauvasekoittimen astiassa on hankalaa.
Sekoita lopuksi mukaan oliiviöljyä 1 – 3 rkl oman makusi
mukaan.
Nauti pastan kanssa tai käytä pestoa kasvistahnana
voileivällä.
Kesäkurpitsapestoa voi säilyttää pari päivää jääkaapissa siten,
että pesto on lasipurkissa ja sen pinta peitetään oliiviöljyllä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti