maanantai 30. kesäkuuta 2014

Löytöjä ruokaretkillä: juustomantelinen kesäkurpitsakeitto


Sateisen ja kylmän kesän aikana on hauskaa tehdä ruokaretkiä Italiaan eli on vähän hulluakin lukea italialaisia ruokablogeja, jotka ovat täynnä kuumuuteen sopivia kylmien ruokien reseptejä. Niistä voi kuitenkin soveltaa tihku- tai kaatosateiseen suomalaiseen todellisuuteen sopivia kesäruokia. Haaveilen kesäkurpitsapestosta, josta olen nähnyt erilaisia muunnoksia netin uutisvirrassa. Sen aika on sitten, kun vähän lämpenee…

Kesäkurpitsoja oli runsaasti varattuna mökkielämään; grillaamiseen kun ei ilima oikein antautunut, niin niitä oli. Kesäkurpitsoista syntyi keitto peston aineksilla: mantelia, pinjansiemeniä, juustoa. Keitto lämmittää ja luo illuusion kesästä, ainakin kesä-sanan sisältävällä raaka-aineellaan.

Juustomantelinen kesäkurpitsakeitto pestosilmällä

Kesäretkiäkin voi tehdä, vaikka vähän paleltaakin. Kesäkonsertteihin pääsee sisätiloihin. Ja aina voi syödä hyvin, tehdä ruokaretkiä kesäkotipaikkojen ravintoloihin, kun sateen ropina huopakattoon alkaa liikaa unettaa.

Kolilla syntyi kaksi ruokaretkeä. Ensin käytiin Ylä-Kolilla eli Sokos Hotel Kolilla illalliskonsertissa, jossa oltiin Sibeliuksen jalanjäljillä. Konsertissa Jussi Makkonen soitti ystävineen Merikantoa ja Sibeliusta. Illan erikoisvieras oli Jean Sibeliuksen lapsenlapsenlapsenlapsi Ruusamari Teppo, joka säesti Makkosta. Makkonen kertoili hauskasti Sibeliuksen ja Pielisen suhteesta, mm. siitä, kuinka häämatkalla soudettiin taffelipiano yöpymispaikkaan. Konsertti oli osa Pielinen soi – tapahtumaa. http://pielinensoi.fi/konsertit/festivaali-2014/ohjelma/

Illalliskonsertin aikaan ravintola oli aivan täynnä ruokailevia kuuntelijoita, jotkut seurueet kyllä vaikuttivat keskittyvän enemmän seurusteluun ja välillä naurunremahdukset kaikuivat korkeammalle kuin sellon syvä ääni ja dramaattinen säestys. Illalliseksi valitsin klassikkotyyliseltä listalta ylikypsää porsaanniskaa, jonka kanssa oli mm. haudutettua fenkolia, mikä oli oivallinen yhdistelmä. Yleensähän fenkoli tarjoillaan kalan kanssa, mutta sen aniksisuus tasapainotti hyvin tukevan rasvaista pehmoista possua. https://www.sokoshotels.fi/fi/koli/sokos-hotel-koli/ravintolat

Kolin toinen klassikko on Alamajan kahvila, joka on Kolin satamassa. Kahvilan klassikko on paistetut Pielisen muikut, jotka saa pyydettäessä gluteenittomassa jauhossa paistettuna tai kokonaan ilman jauhokuorrutusta. Ilman jauhokuorrutusta ne ovat parhaita: ruskean rapeita ja varsin suolaisia. Lounasaikaan muikkuannokseen voi yhdistää salaattibuffet’n, jossa tällä kertaa oli tarjolla perussalaattia, rapsakoita kylmiä makeahkoja juureksia punasipulissa, pirteää muikkusalaattia ja suolamuikkuja. Lounasbuffet’ssa (16,90 e) oli myös riistakäristystä, perunamuusia ja haudutettua kevyen etikkaista punakaalia. Muikut olivat tuttua laatua mutta buffet-pöydän juures- ja muikkusalaatit yllättivät herkullisuudellaan. Keittiöstä saa pyydettäessä myös gluteenitonta kahvilan omaa leipää ja marjamuffinsseja.  http://www.koliactiv.fi/index.php/alamaja

Alamajan maisema on hieno. Se on periaatteessa sama kuin Ylä-Kolinkin: näkyy samat saaret, mutta lähempää – ja tietenkin Ylä-Kolin eli Ukko-Kolin ravintolasta näkyy koko Pielisen avaruus.
  
Matka jatkui Pielisen rantaa pitkin kohti etelää Kiteelle asti. Kiteellä on ainakin kaksi kokeilemisen ja vakituisen käymisen arvoista ravintolaa. Toinen on Koivikon kievari Puhoksessa kuutostien varressa. Sen sunnuntailounas oli taas kerran runsas 19 euron hintainen herkkupöytä.. Alkuruoaksi oli juustoista kukkakaalikeittoa, joka oli tuhti aloitus koko komeudelle. Salaattipöydässä oli sekä tuoreita vihanneksia (punavihreää salaattia, vesimelonia), yrttimarinoitua fetaa, katkarapuomenasalaattia, punajuuri- ja perunasalaattia, kurpitsalla ryyditettyä paahtopaistia ja kermassa marinoitua matjes-silliä. http://www.koivikonkievari.fi/

Pääruokapöytäänkin jäi vähän ruokahalua: paikan erikoisuus on lähihärkä ja sitä oli tällä kertaa tarjolla uunissa haudutettuna häränrintana korvasienikastikkeessa. Koivikon kievarikin tarjosi muikkuja, mutta ruisjauhoissa kieriteltyinä.  Ruokakumppanin mukaan muikut olivat vähäsuolaisempia kuin Alamajan muikut, mutta muuten mauissa ei paljon eroa ollut. Ei siis erota kalasta, onko se Pielisen vai Puruveden muikkua. Pielisen muikut olivat ehkä kooltaan erilaatuisia: Alamajan annoksessa oli sekä pieniä että keskikokoisia muikkuja; Puruveden muikut näyttivät olevan kooltaan tasakokoisen keskikokoisia.

Ruokaretkeilijän huippu sattui kuitenkin kaatosateiseen maanantaihin. Kiteen keskustassa on uusi ravintola Reino, jonka seiniä koristavat Nightwishin levynkannet ja ravintolan perällä on hyllyssä Nightwishin Tuomaksen ja Markon Reino-tossut. Sateisena maanantaina itse Tuomas Holopainen sattui ravintolaan samaan aikaan. Hän astahti ravintolaan sisään Kupiaisen kauppakeskuksen käytävästä lierihattu päässään, katseli ujosti lierin alta – ja ravintolasalia hoitavan ystävällisen ihmisenkin posket alkoivat punoittaa. Niin kuin meidän kaikkien, jotka tajusimme olevamme samassa ravintolassa maailmantähden kanssa tämän kotikulmilla ja yritimme olla niin kuin emme olisi koko tähteä tunteneetkaan, vaikka tietenkin kaikki tunsivat ja tiesivät. http://www.restaurantreino.fi/fi/etusivu/

Keski-Karjalan laulun lahja maailmalle Katri-Helena on saanut nimetyn raittinsa Tohmajärvellä.

Ruokahalu ei kuitenkaan kadonnut jännittäviin katsekontakteihin vaan lounaan runsas – tämäkin – buffet-pöytä oli taas herkullinen. Hinta on erittäin kohtuullinen: 11 euroa. Pöydässä oli kaatosateisena maanantaina vihersalaattia, isoäidin juustosalaattia, jossa oli yhdistetty puolukoita ja kurpitsansiemeniä tuorejuustoon, graavia lohta. Alkukeitoksi oli samettista kantarellikeittoa, joka ei ollut liian kermaista vaan liemi oli tasapainoisen sieninen ja kokonaiset pienet kantarellit maistuivat keitossa kunnolla. 

Pääruoaksi oli tarjolla kaalilaatikkoa, kunnon kotiruokaa siis, mutta tällä kertaa laatikko oli enemmän jauhelihapataa, jossa oli kaalia mausteena, kuin perinteistä kaalilaatikkoa, jossa on lihaa mausteena. Liha oli kuitenkin erittäin maukasta, samoin kuin uuniporsas omenakastikkeessa, jota ehdin maistella pienen palasen ruokakumppanin lautaselta. Tämä kun sai paikan viimeisen annoksen sitä. Päivä oli kiireinen ja ruokailijoita oli paljon, mm. paljon paikallisia ja lomalaisia ostosretkillä ja iso venäläisturistien seuruekin. Loppulounaalle pääruoaksi valmistui broileria kermakastikkeessa, joka oli ihan hyvää, muttei uuniporsaan veroista. 

Jälkiruoaksi olisi ollut raparperihyvettä, joka sopii vehnänsyöjille. Muuten kaikki Reinon ruoat ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Gluteeniton ruokailija sai keittiöstä vielä parempaa eli Vuonoksen jäätelön raparperisorbettia. Ihanan kirpeää, muttei liian makeaa kotisorbettia, jossa siinäkin oli tuoteselosteen mukaan karamellisoituja pinjansiemeniä. Ne eivät kuitenkaan näkyneet eivätkä maistuneet sorbetissa. http://www.vuonoksenjaatelo.fi/index.php

Puhoksentien löytö: Viimeisen runonlaulajan kivi

Karjalan laulumailla ruokakin on sydämen asia. Hyvällä sydämellä tehdään hyvää ruokaa – ja sitä kannattaa matkustaa maistelemaan. Kokeilemalla löytää.

 
Juustomantelinen kesäkurpitsakeitto
2 – 4:lle

400 – 500 g kesäkurpitsaa
 1 rkl oliiviöljyä
2 dl vettä
1 dl parmesaaniraastetta
2 dl raejuustoa
50 g mantelilastuja
30 g pinjansiemeniä
mustapippurirouhetta maun mukaan
½ - 1 tl suolaa

Kuori kesäkurpitsat ja pilko ne suurehkoiksi kuutioiksi. Kuullota ne oliiviöljyssä keittokattilassa. Kun ne ovat saaneet hieman väriä, lisää kattilaan 2 dl vettä. Anna kiehua niin kauan, että palaset pehmenevät. Soseuta kesäkurpitsat keitinveteen.

Murskaa keiton kiehuessa mantelilastut ja pinjansiemenet morttelissa jauhomaisiksi. Seoksiin saa jäädä sattumia.

Lisää keittoon juustot ja hämmennä.  Kuumenna keittoa siten, että juustot alkavat sulaa. Lisää manteli- ja pinjansiemenrouhe sekä mausteet.

Ripottele keiton päälle kokonaisia pinjansiemeniä. Laita keittolautaselle teelusikallinen pestokastiketta. Nauti kuumana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti