Riisistä syntyy Ahvenanmaan pannukakkua. Mukana herkkua Itä-Suomen viimekesäisiltä soilta. |
Elämä melkein saaristossa ison järven rannalla tuo mieleen
Ahvenanmaan ja pannukakun. Postia ei tosin tarvitse hakea veneellä, mutta lapasia
tarvitaan, kun astelee ison selän rannalla postinhakuretkellä. Selältä puhaltaa
pohjatuuli, joka tuo tuulahduksen suoraan Jäämereltä.
Kerran kesäkuussa Jäämerta päin mennessäni otin mukaani
talvitakin. Eteläiset matkakumppanit nauroivat paksulle varustukselle –
toisessa määränpäässä Valkoisella merellä Solovetskin luostarisaarella olivat
kateellisia. Kysyivät, miten tajusin talvitakin. Kun on kokemusta arktisista
kesistä ja joka kesä tarvittavasta toppatakista, tietää.
Saaristotunnelma syntyy myös autolautasta, joka kaksi kertaa
päivässä antaa elonmerkin vesiliikenteestä. Yksinäinen purjevene lipuu lahdella
– harvinaisuus, jota mennään katsomaan.
1970-luvun tunnelmaa oli juhannuksena:
vesitasolla lennätettiin juhannuksen iloksi turisteja yläilmoihin. Taivaallinen
pikapyrähdys pääskysen näkökulmasta kesti muutaman minuutin. Rannalta
vilkutettiin vesitasoille jo lapsena. Koneesta käsin katsoja ei kyllä vilkuttajia
näe: keskittyy vain maisemiin ja pienkoneen lennon jännityksen kestämiseen.
Koneesta näkee tutut maisemat, tunnistaa kartan kaukaa ja läheltä.
Lampaita ei ole tässä saaristossa muita kuin pilvilampaat.
Koskelo ui rannassa, pikkulinnut hautovat vielä pesissään, juhannusruusu
kukkii. Ei ole oikein kesä eikä syksykään, vaikka metsässä illalla tuoksuu
kevyesti syksy – kesäkuussa juhannuksen aikaan.
Mökissä on lämmin. Puurokin lämmittää. Jos elettäisiin
1970-lukua, haettaisiin maitoa naapurista. Siitä tulisi viiliä ja lettuja. Nyt
lähikaupan juhannuksen jälkeisissä tarjouksissa oli täysmaitoa – ja ah,
riisipuuroa syntyi siitä. Riisipuuron lopusta taas syntyy pannukakkua –
kardemummalla maustettua riisipannukakkua, melkein kuin Ahvenanmaan
pannukakkua.
Riisipannukakku kohoaa kuohkeaksi leivinjauheella. |
Riisipannukakku
3 dl haaleaa kevyesti suolattua riisipuuroa
2 rkl sokeria
1 rkl voita
2 tl kardemummaa
2 munaa
2 rkl hienoa riisijauhoa
2 rkl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
Sekoita haaleaan riisipuuroon sokeri, voi ja kardemumma.
Sekoita munien rakenne rikki haarukalla. Sekoita muniin
puuro mausteineen ja lopuksi peruna-, riisijauhot sekä leivinjauhe. Vatkaa
taikinaa kevyesti siten, että se on juoksevan jähmeää, ei täysin jähmeää eikä
myöskään nestemäistä.
Voitele uunipannu ja levitä taikina tasaiseksi pannulle.
Paista noin 200 asteessa 40 minuuttia.
Kardemumma tuoksuu ja maistuu. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti