Kesäaamun rauha on aamuyöstä valaisevaa päivää,
aamunsarastuksessa sateen ropinaa, hiljaista venyttelyä uuteen päivään.
Kesäaamu on pitkä aamiainen – ei ruohikolla, vaan keittiönpöydän ääressä,
sanomalehden painomusteisessa rapinassa.
Kesän aamun ja toimeliaat ajatukset saa käyntiin
aamuhaaveilun jälkeen mozzarellamunilla, joiden resepti on peräisin mistäpä
muualtakaan kuin Italiasta. Mozzarellamunat sopivat siellä lounasruoaksi – ja miksei
myös Suomessa kesäiseksi lounaaksi. Ne ovat herkkua myös sunnuntaiaamuna, kun
on pyhä, kun on hiljaista, kun kaupungissakaan ei kuulu tavanomainen liikenteen
hurina.
Mozzarellamunat: mozzarella on sulanut pehmeäksi pohjaksi munille. |
Rauhaelämän aamiaiset ovat erilaisia kuin arkielämän. Niille
on aikaa, niille voi kokata, ne sulostuttavat sunnuntaitunnelman, tuovat
juhlamielen vatsan kautta.
Hotelliaamiaiset ovat usein samanlaisia juhla-aamiaisia.
Lontoon pienessä perhehotellissa kahden kerroksen väen talossa syötiin
aamiaista siinä huoneessa, jonka oli nähnyt palveluskunnan ruokasalina jo
1970-luvun Kahden kerroksen väkeä –TV-sarjassa. Sinne eri kieliä puhuvien
turistien joukkoon pystyi kuvittelemaan tukevan tarmokkaan keittäjän,
järjestystä pitävän hovimestarin, hupakon sisäkköapulaisen – koko hierarkian.
Samainen TV-sarja opetti historiaa: Titanicin tuho tuli tutuksi, ensimmäinen
maailmansota, jota tänä kesänä muistellaan, karmaisi, sana sufragettikin
siirtyi sanavarastoon ja toi tietoisuuteen feminismin.
Nykyisessä lontoolaisessa lower ground floorin ruokasalissa
palvelevat erikieliset aamiaishuoneen hoitajat. Heidän englannistaan ei
tunnista aksenttia tarkasti, vaikka tietää kielen olevan heille vieras kieli.
He lisäävät huomaamattomasti aamiaispöytään tarjottimella juustosiivuja ja
suolaista kinkkua. He keittävät lisää kovia munia. He kaatavat kahvia turistin
kuppiin ja tuovat teeturistille kannullisen teetä, joka ei ole vahvaa, ei
sellaista, jota on englantilaiselta aamiaiselta odottanut.
Hotelli onkin
edullisen luokan lontoolaishotelli, siisti ja sellainen, joka sopii
nukkumiseen, jonka yksinkertaisista ikkunoista vetää, jonka rakennuksen
muinaisen loiston, sen yläkerran elämän, näkee matalakaiteisesta kapeasta
parvekkeesta. Käytävät ovat kapeita, talon sisällä kulkevat portaat vielä
kapeampia, niitä pitkin sisäköt kiiruhtivat yläkertaan ja alakertaan täysine ja
tyhjine tarjottimineen.
Lontoolaisen pikkuhotellin aamiaisella ei ole munakasta, ei
pekonia – on esanssin makuista marmeladia, Kellogsin maissihiutaleita,
valkoistakin valkoisempaa höttöistä vehnäpaahtoleipää, joka matkakumppanin
mukaan oli kuin Lidlin paahtoleipää, ja siis kotoista yleiseurooppalaista makumaailmaa.
Aamiaishuoneessa on ahdasta, ahtaampaa kuin kahden kerroksen väen aikana.
Me
turistit ahtauduimme yhä tiiviimmiksi joukoiksi myös nähtävyyksissä ja Lontoon
vanhassa metrossa, vähäilmaisissa tungoksisissa käytävissä, jotka saattoi myös
kuvitella menneen ajan ihmisten täyttämiksi. Kun kostea villa haisi hiilipölyä,
silkkisukat suhisivat loputtomissa portaissa, kun tee oli vielä vahvaa ja
englantilaisen aamiaisen pekonimuru oli jäänyt aamukiireessä suupieleen.
On aamiaisen aika.
Mozzarellamunat
4 luomukananmunaa
125 g mozzarellaa (yksi pallo)
2 rkl raastettua parmesaania tai grana padanaa
½ - 1 rkl oliiviöljyä
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria
Leikkaa mozzarellapallo ohuehkoiksi siivuiksi: yhdestä
pallosta tulee 7 – 8 siivua.
Lämmitä paistinpannua miedolla lämmöllä. Paista
mozzarellasiivuja oliiviöljyssä siten, että ne alkavat sulaa.
Riko hieman sulaneiden mozzarellasiivujen päälle kananmunat.
Paista niin kauan, että munien valkuaiset hyytyvät.
Ripottele munien päälle suolaa ja parmesaaniraaste. Lisää
tuoretta mustapippurirouhetta.
Tarjoile kuumana. Nauti kuumaa juomaa sulaneen juuston
kanssa; kylmä juoma kohmettaa juuston.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti