Tätä tuoksua ette saa, ellette itse valmista Intiaa
kotiinne. Keittiö tulvii currya, kardemummaa, chiliä. Kuinka voikin mausteiden
tuoksu tuoda mukanaan kokonaisen maailman!
Kedgree yhdistää riisiin curryn, kalan ja kananmunan. |
Kedgeree on brittien siirtomaa-aikojen ruoka. Sitä sanotaan
aamiaisten kuninkaaksi. Sitä syötiin Britanniassa jo kuningatar Victorian
aikaan. Se on sekoitus Intiaa ja Britanniaa. Perinnetietoiset britit käyttävät
siinä savustettua koljaa, jota Suomesta ei nyt ihan joka kaupasta saa.
Fuusiokokit lisäävät siihen lohta – ja niin Signora Salviakin keksi käyttää
graavia lohta, joka Suomessa kuuluu lähikauppojenkin valikoimiin.
Sillä
kedgeree on oikeasti yksinkertainen aamiaisruoka, joka maistuu erityisen
hyvälle juhlien jälkeisenä päivänä.
Kedgeree lämmittää miedolla tulisuudellaan, se ei polta
suuta, mutta tuo laiskan pintaan hien. Lomalainenkin pääsee hikoilemaan, kun
sää lähinnä tuo tarpeen villa- ja sadetakille.
Baker Street 221B |
Kedgereellä olisi voinut aamiaisekseen herkutella itse
Sherlock Holmeskin sateisessa, vetoisessa Lontoossa, osoitteessa Baker Street
221B, jossa sijaitsee nykyisin fiktiiviselle salapoliisille omistettu museo. Se
on viehättävä pieni käyntikohde turistille, joka haluaa tutustua
viktoriaaniseen kaupunkielämään.
Museoon on koottu arkeen liittyvää esineistöä
ja tietysti kaikille Sherlock-faneille tärkeitä salapoliisin välineitä sekä
Sherlockin tunnusmerkkejä. Museoon saa jonottaa, mutta fanit jaksavat
tihkusateessakin sen noin tunnin odotuksen, joka vie, kun turistit päästetään
kapeisiin portaisiin ja pieniin huoneisiin pikkuryhmissä valokuvaamaan ja
nauttimaan sherlockiaanisesta fiktiosta.
Jokainen saa olla Sherlock Holmes. |
Museo-opas hämmästyy ruokaturistin kysymystä: Mitä Sherlock
Holmes söi aamiaiseksi? Mutta vastaus tulee sitten kuin matkalaukkuhyllyltä:
Kedgereetä hän olisi voinut syödä.
Viktoriaaninen kattaus Sherlock Holmes -museossa. |
On siis Sherlock Holmesin aamiaisen aika. Some kedgeree,
please. Mukana myös tuoksu.
Kedgeree – riisiä ja kalaa
2 - 4 hengelle
2 dl basmatiriisiä
5 dl vettä
1 iso sipuli tai 4 pientä alkukesän sipulia
1 valkosipulinkynsi
n. 40 g voita
1 rkl currya
1 punainen chilipalko (mieto) leikattuna ohuiksi siivuiksi
1 kardemumman siemen murskattuna (ei välttämätön)
60 g tonnikalaa
150 g graavia lohta
nippu lehtipersiljaa tai korianteria
2 kananmunaa
Keitä basmatiriisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ilman
suolaa. Keitä samoin munat koviksi.
Pilko sipulit ja valkosipulin kynsi pieniksi paloiksi.
Kuullota niitä miedolla lämmöllä runsaassa voissa.
Lisää sipulin joukkoon mausteet. Murskaa kardemumman siemen morttelissa
ennen kuin lisäät sen.
Paista sipulimausteseosta niin, että mausteiden voimakas
tuoksu leviää keittiöön. Lisää joukkoon tonnikala.
Lisää kypsä riisi ja sekoittele. Anna mausteiden imeytyä
kunnolla riisiin. Sekoita joukkoon lehtipersilja silppuna.
Leikkaa graavista lohesta joukkoon siivuja ja anna
lohipalojen kypsyä kuuman riisin seassa.
Lisää kedgereen päälle puolikkaiksi leikatut munat – ja nauti
kuumana.
Jos lämmität ruokaa myöhemmin, lisää siihen lämmitettäessä
voita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti