sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Tuoksua, tulta: Kedgeree – riisiä ja kalaa



Tätä tuoksua ette saa, ellette itse valmista Intiaa kotiinne. Keittiö tulvii currya, kardemummaa, chiliä. Kuinka voikin mausteiden tuoksu tuoda mukanaan kokonaisen maailman!

Kedgree yhdistää riisiin curryn, kalan ja kananmunan.

Kedgeree on brittien siirtomaa-aikojen ruoka. Sitä sanotaan aamiaisten kuninkaaksi. Sitä syötiin Britanniassa jo kuningatar Victorian aikaan. Se on sekoitus Intiaa ja Britanniaa. Perinnetietoiset britit käyttävät siinä savustettua koljaa, jota Suomesta ei nyt ihan joka kaupasta saa. Fuusiokokit lisäävät siihen lohta – ja niin Signora Salviakin keksi käyttää graavia lohta, joka Suomessa kuuluu lähikauppojenkin valikoimiin. 

Sillä kedgeree on oikeasti yksinkertainen aamiaisruoka, joka maistuu erityisen hyvälle juhlien jälkeisenä päivänä.

Kedgeree lämmittää miedolla tulisuudellaan, se ei polta suuta, mutta tuo laiskan pintaan hien. Lomalainenkin pääsee hikoilemaan, kun sää lähinnä tuo tarpeen villa- ja sadetakille.

Baker Street 221B

Kedgereellä olisi voinut aamiaisekseen herkutella itse Sherlock Holmeskin sateisessa, vetoisessa Lontoossa, osoitteessa Baker Street 221B, jossa sijaitsee nykyisin fiktiiviselle salapoliisille omistettu museo. Se on viehättävä pieni käyntikohde turistille, joka haluaa tutustua viktoriaaniseen kaupunkielämään. 

Museoon on koottu arkeen liittyvää esineistöä ja tietysti kaikille Sherlock-faneille tärkeitä salapoliisin välineitä sekä Sherlockin tunnusmerkkejä. Museoon saa jonottaa, mutta fanit jaksavat tihkusateessakin sen noin tunnin odotuksen, joka vie, kun turistit päästetään kapeisiin portaisiin ja pieniin huoneisiin pikkuryhmissä valokuvaamaan ja nauttimaan sherlockiaanisesta fiktiosta.

Jokainen saa olla Sherlock Holmes.

Museo-opas hämmästyy ruokaturistin kysymystä: Mitä Sherlock Holmes söi aamiaiseksi? Mutta vastaus tulee sitten kuin matkalaukkuhyllyltä: Kedgereetä hän olisi voinut syödä.

Viktoriaaninen kattaus Sherlock Holmes -museossa.

On siis Sherlock Holmesin aamiaisen aika. Some kedgeree, please. Mukana myös tuoksu.


Kedgeree – riisiä ja kalaa
2 - 4 hengelle
 
2 dl basmatiriisiä
5 dl vettä
1 iso sipuli tai 4 pientä alkukesän sipulia
1 valkosipulinkynsi
n. 40 g voita
1 rkl currya
1 punainen chilipalko (mieto) leikattuna ohuiksi siivuiksi
1 kardemumman siemen murskattuna (ei välttämätön)
60 g tonnikalaa
150 g graavia lohta
nippu lehtipersiljaa tai korianteria
2 kananmunaa

Keitä basmatiriisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ilman suolaa. Keitä samoin munat koviksi.

Pilko sipulit ja valkosipulin kynsi pieniksi paloiksi. Kuullota niitä miedolla lämmöllä runsaassa voissa.

Lisää sipulin joukkoon mausteet. Murskaa kardemumman siemen morttelissa ennen kuin lisäät sen.

Paista sipulimausteseosta niin, että mausteiden voimakas tuoksu leviää keittiöön. Lisää joukkoon tonnikala.

Lisää kypsä riisi ja sekoittele. Anna mausteiden imeytyä kunnolla riisiin. Sekoita joukkoon lehtipersilja silppuna.

Leikkaa graavista lohesta joukkoon siivuja ja anna lohipalojen kypsyä kuuman riisin seassa.

Lisää kedgereen päälle puolikkaiksi leikatut munat – ja nauti kuumana.

Jos lämmität ruokaa myöhemmin, lisää siihen lämmitettäessä voita.

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti