Toscanalainen tomaattileipäkeitto eli pappa al pomodoro, työpaikan joulupussista pukkikiiltokuva ja tämän joulun ihan ensimmäinen joulukortti ystävältä. |
Joulu se tulla jollottaa… Joulun puna on jo ovella. Petteri
punakuonokin tepsuttaa vastaan katuvilinässä, jos oikein osaa katsahtaa. Vaan
hanget korkeat nietokset ne antavat odottaa itseään, kun vain litisee lotisee
lätäköt.
Siltikin joulu tulla saa, kun vain joulun lapsi saa
sydämessäs asustaa.
Joulua leivotaan, laitetaan, paistetaan, keitetään,
siivotaan, touhutaan – ja välillä kurkataan ikkunasta, olisiko tonttu Torvinen
tervehtimässä ulkona odottajaa, mutta kun tonttu Torvinen on salainen ja pukin
paras alainen, niin ei ihan helposti saa vilaustakaan Torvisen punanutusta.
Kun soihdut sammuu ja kaikki väki nukkuu, niin silloin
tonttumuori ottaa kauhan käteensä ja valmistaa kystä kyllä joululahjavalvojaisiin:
kuuman punaisen keiton, joka lämmittää koko Tonttulan lahjapakehtimon.
Pappa al pomodoro eli toscanalainen tomaattileipäkeitto on
kuin joulupukki punaisissaan: täyteläinen, lämmittävä, ruokaisa. Pappa al
pomodoro on kohta mässäävään herkkupöydälliseen hyvä valmistautumisruoka. Se on
kevyt ja nopea, helppo. Se antaa aikaa tipetipetippailuun ja tähtien
katselemiseen.
Tonttumuorille ei maistu vehnäpulla, tonttumuori ei
leipomisesta piittaa. Tonttumuori kipsan kapsahtaa Huvilan kahvilaan ja kassiin
sujahtaa joululeivonnaisia, sellaisia vehnättömän pöydän herkkuja, joilla kaikki
keliaakikot kilvan hurmataan. http://www.huvilankahvila.fi/
Huvilan kahvilan joulua: luontaisesti gluteeniton joulutorttu, korvapuusti, karpaloleivän palanen ja taustalla pellavansiemensämpylät, joista pappa al pomodoro tällä kertaa valmistui |
Huvilan kahvilan taatelikakku, joka maistuu pitkään ja on ihana makea iltapala yksinsyöjälle maitolasillisen kanssa. |
Ja niin joulu joutui jo taas Pohjolaan. Me käymme joulun
viettohon. Taas valkeata joulua… eikun joulunpunaista joulua.
Joulun valmisteluun – hops!
Pappa al pomodoro eli tomaattileipäkeitto
2 - 3 hengelle pääruokana, 4 - 5 alkuruokana
400g tomaattimurskaa
3 valkosipulinkynttä
½ l kasvis-, liha- tai kanalientä
2 karkearakenteista rapeaa sämpylää (glut. esim. Huvilan
kahvilan sämpylä)
tilkkanen ruokakermaa
½ ruukku lehtipersiljaa tai basilikaa
1 tl mustapippurirouhetta
hyppysellinen sokeria
½ tl suolaa, jos leipä ei ole kovin suolaista
oliiviöljyä
Tarjoiluun
oliiviöljyä
pecorinojuuston lastuja
Pappa al pomodoro on sakeaa, puuromaista. |
Leikkaa sämpylät puoliksi. Poista leivän kuori, jos se on
kova. Paahda puolikkaita hetkinen uunissa tai grillissä. Revi tai pilko veitsellä
hieman paahtuneet sämpylän puolikkaat suupalan kokoisiksi.
Kuullota puolikkaiksi leikattuja valkosipulinkynsiä
oliiviöljyssä. Lisää joukkoon tomaattimurska. Anna kiehahtaa.
Lisää leipäpalat keittoon ja anna leivän sulaa tomaatin
sekaan. Sekoittele.
Lisää keittoon valitsemasi liemi ja anna keiton kiehua
hiljalleen puolisen tuntia.
Lisää lopuksi yrtit, suola, sokeri ja pippurit sekä
kermatilkkanen. Kermaa ei tavallisesti käytetä pappa al pomodorossa, mutta se
pehmentää tomaatin hapanta makua.
Keiton pitäisi olla sakeaa, puuromaista, mutta kuitenkin
lusikoitavaa.
Ripauta lautasella keitolle oliiviöljyä ja muutama
pecorinojuuston lastu.
Nauti kuumana alkuruokana tai täyteläisenä pääruokana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti