Paahdetut ruusukaalit saavat lisää makua pinjansiemenistä ja tuoreista taateleista. |
Syksy paahtaa päälle. Eräänä aamuna kävelin Töölön katuja.
Aurinko paahtoi silmiin, talonmies pesi katua, kuivaan asvalttiin painautui
märkiä jalanjälkiä. Oli aamu kuin heinäkuussa. Samaan aikaan olin Pariisissa.
Kävelin aamupaahteista katua, talonmies pesi jalkakäytävää, tervehti: ”Bonjour
mademoiselle.” Oui, ma non: Töölössä talonmies ei tervehtinyt.
Töölön ja Pariisin aamukävelyt yhdistivät heinäkuun ja
syksyn. Ajatuksen tasolla olin molemmissa yhtä aikaa. Oli päivän odotus,
jännitys siitä, mitä yhdistelmiä päivä tuottaisi. Mitä puhuisin, missä olisin
hiljaa, mitä kuulisin, mitä näkisin.
Töölön aamuna näin Tove Janssonin seinäreliefin, Pariisin
aamuna Pompidou-keskuksen. Töölön lounaalla sain kuulla, että Huvilan kahvila
lopettaa – voi surku, mistä nyt ostaisin gluteenittomat korvapuustini, kun
niitä joskus kaipaan. Pariisin lounaalla katselin kattoja Pompidou-keskuksen
ravintolasta, kuulin ranskaa, astioiden ja ruokailuvälineiden kolinaa.
Pariisilaiselta kadulta olisin voinut ostaa ruusukaaleja
vihanneskaupasta. Helsingissä ostin niitä Hakaniementorilta. Ruusukaalit, syksyn
ensimmäiset. pehmeät, tuoreet, pienokaiset.
Ruusukaali on tuttu keitettynä, mutta ruusukaalit voi myös
paahtaa pannulla. Varsinkin nuoret ruusukaalit onnistuvat hyvin paahdettuina.
Ne kypsyvät rapeiksi ja niiden oma maku jää vahvan pehmeäksi – kuin syyskuisen
paahteisen aamun maku Töölön kaduilla.
Paahdetut ruusukaalit pannulla |
Paahdetut ruusukaalit
2:lle
½ l tai 200 g tuoreita pieniä ruusukaaleja
6 tuoretta taatelia
1 – 2 rkl pinjansiemeniä
1 rkl oliiviöljyä
Puhdista ruusukaaleista nahistuneet lehdet ja kova kanta
pois. Huuhtele ruusukaalit kylmällä vedellä.
Leikkaa ruusukaalit puoliksi tai jos ne ovat talvisen
suuria, leikkaa ne viipaleiksi.
Lämmitä 1 rkl oliiviöljyä paistinpannussa. Lisää ruusukaalit
paahtumaan pannulle.
Kun ruusukaalit alkavat tuoksua ja niiden leikkauspinnat
alkavat ruskettua, lisää pannulle pinjansiemenet paahtumaan.
Pyörittele ruusukaaleja ja pinjansiemeniä. Lisää lopuksi
puoliksi leikatut taatelit, joista kivet on poistettu.
Anna seoksen kypsyä, ruusukaalien paahtua lisää 3 – 5 minuuttia.
Tarjoile kuumana esim. bratvurstien tai muun mausteisen
liharuoan lisäkkeenä.
Paahdetut ruusukaalit lautasella: pinjansiemenetkin ovat paahtuneet. |
Voit korvata tuoreet taatelit myös kuivatuilla pehmeillä
aprikooseilla ja pinjansiemenet kokonaisilla kuorituilla manteleilla.
Olennaista on, että ruusukaalit saavat kumppaneistaan hieman makeutta ja
rapeutta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti