Villisian kasleria ja salviaa. |
Sialla ol’ pottaatti suussa, kertoi enovainaa aikoinaan
kohtaamisestaan villisian kanssa kotipellollaan Itä-Suomessa. Villisika oli
harvinainen vieras noilla seuduilla, mutta nykyisin Rantasalmella on
villisikafarmi.
Rantasalmen villisikafarmi Koivikkonotko on valtatie 14:n
varrella. Ohi ajettaessa harvoin näkee villisikoja, mutta niiden laidun on
huomiota herättävä: laidun on paljas. Laitumella on isoja juurakoita, joita voi
kuvitella villisikojen kuopivan. Villisikafarmi myy villisikaa. Kasler on tällä
hetkellä 36 euroa/kilo. Muiden villisikatuotteiden hinnat löytyvät
Koivikkonotkon kotisivuilta: http://www.koivikkonotko.fi/
Kaslerin palanen päätyi Signora Salvian ruokapöytään Iloisen
pässin maalaispuodista. http://www.iloinenpässi.fi/
Villisian liha on rasvaista, mutta kypsennettynä rasva ei
maistu kuten se maistuu tavallisessa sianlihassa. Kaslerista rasva suli
uunipadassa ja liha pysyi maukkaan mureana. Ruokavieras kehui padan hyväksi –
ja siksi ensikohtaaminen villisikaruoan valmistamisen kanssa tuo villisikaa
toistekin pöytään.
Villisika maistuu hieman riistalle, hieman naudalle ja se on
rakenteeltaan possua. Sitä syödessä voi kuvitella Asterixin voitonjuhlien ruokapidot
ja Obelixin villisikahimon. Villisika voittaa tavallisen possun mennen tullen.
Villisian kinkkua joulupöytään – miksipä ei jos sellaisen
vain ajoissa tilaa Koivikkonotkosta tai muilta Suomen villisian kasvattajilta.
Röh, röh. Pottaatti villisikapadan vierelle, padasta
maukkaat omenat ja porkkanat, joita muuten villisiatkin varmaan mielellään
popsisivat. Sika on siisti eläin, sanoi serkkuni vielä sikoja kasvattaessaan.
Niin on. Siististi sikaa.
Villisian kasler on paistunut uunissa mureaksi padaksi. Nesteet ovat kuivuneet ja imeytyneet porkkanoihin ja omenoihin. |
Villisian kaslerpata
2 - 3:lle
500 g villisian kasleria
4 porkkanaa
2 kirpeää kotimaista omenaa
½ nippu tuoretta salviaa
1 rkl intiaanisokeria
1 tl rouhittua mustapippuria
1 - 2 tl suolaa
vettä
voita tai ruokaöljyä paistamiseen
Leikkaa kaslerin pala noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Ruskista viipaleet kuumalla pannulla niin, että pinnat paistuvat kiinni.
Villisian liha on karkeasyistä ja kaslerissa on runsaasti rasvaa, joka sulaa padassa öljymäiseksi. |
Kuori porkkanat ja omenat. Pilko molemmat suurehkoiksi
lohkoiksi. Laita ne uunipataan ja ripottele päälle intiaanisokeria ja n. 4
salvian oksaa.
Ruskea intiaanisokeri makeuttaa kevyesti omenoita ja porkkanoita. |
Lisää päälle ruskistetut kaslerviipaleet. Huuhtele
lihanpaistopannu vesitilkkasella ja lisää pataan. Mausta pata suolalla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi
kaslerviipaleiden päälle n. 4 oksaa tuoretta salviaa.
Paista pataa n. 200- asteisessa sähköuunissa tai
230-asteisessa kaasu-uunissa noin tunti.
Nauti pata maukkaiden perunoiden, esim. puikulaperunoiden
kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti