Japanilainen juustokakku eli valkosuklaatuorejuustokohokas |
Italialaiset blogit hehkuttavat nyt keväällä 2013 youtubessa
julkaistun japanilaisen juustokakun reseptiä. Oikeastaan juustokakku ei ole
kakku vaan valkosuklaatuorejuustokohokas. Kakun siitä tekee muoto, joka
alkuperäisessä versiossa on piirakka.
Samalla taikinalla ”juustokakun” voi tehdä muffinivuokiin,
jolloin syntyykin kiinteän kuohkeita kohokkaita. Maku on kuitenkin sama kuin
japanilaisessa juustokakussa, jonka alkuperäinen ohje löytyy osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=dVvPOE-C7AE 3 Ingredients Souffle Cheesecake (Japanese
Cotton Cheesecake).
Alkuperäinenkin resepti puhuu kohokkaasta eli sufleesta.Video esittää tarkasti, miten kakkua varten tehdään paperista
vuoka, mutta laiska askartelija saa saman aikaiseksi silikonisilla
muffinivuoilla.
Kohokasmuffinit maistuvat –mmmm – valkosuklaalle myös
suoraan uunista otettuina vielä lämpöisinä. Ne ovat herkullisimpia kylminä ja
kuulemma seuraavana päivänä, jos ne siihen asti säästyvät.
Hittikakku on kuin hyvä kirja, jota haluaa ensin vähän
hypistellä eli tutkia reseptiä ja vasta sitten ahmaista kerralla, kun kirja on
kädessä eli kakku valmiina.
Tällainen ahmittava romaani on Rosa Liksomin vuonna 2011
ilmestynyt romaani Hytti nro 6, jonka venäjänkielinen käännös ilmestyi tänään
25.10.2015. Rosa Liksom määritteli kirjamessuilla venäjännöksen
julkistamistilaisuudessa romaaninsa kertomukseksi ja venäjänkielinen laitos on
saanut vielä alaotsikokseen: Kuvitelma Neuvostoliitosta.
Tilaisuudessa venäjänkielinen kuulija kysyi, kuvaako Hytti
nro 6:n vulgääristi ja kaunokirjallisesti puhuva rikollinen, samassa hytissä
matkaavan tytön satunnainen matkakumppani Vadim kaikkia venäläisiä. Näin ei
ole, kuten japanilainen juustokakkukaan ei edusta kaikkea japanilaista keitto-
tai leivontataitoa.
Jotain romaanissa on kuitenkin sellaista, joka kuvaa koko Venäjää:
hajut ja maut, jotka tuovat Neuvostoliiton tai nykyisin Venäjän romaanin
lehdiltä lukijan tajuttaviksi ja koettaviksi. Japanilainen juustokakku Signora
Salvian versiona tuo totutusta poikkeavalla tavalla valmistetun kakun
tajuttavaksi ja koettavaksi. Yhtä lailla helposti resepti onnistuu
kotikeittiössä erilaisella uunilla valmistettuna kuin se valmistuu japanilaisen
Ocheironin videollakin.
Kun poikkeaa valtateiltä junamatkoille ja vieraille
reseptimaille, saa kokea monenmoista: niin makean valkosuklaatuoejuustokohokkaan kuin
venäläisen junan ahtaudenkin, jossa tee höyryää.
Makumatka on valmis! |
Japanilainen juustokakku eli valkosuklaatuorejuustokohokkaat
7 – 8 kohokasta muffinivuoissa
3 kananmunaa
120 g tuorejuustoa, esim. Philadelphia
120 g leivontaan tarkoitettua valkosuklaata
Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Laita
valkuaiset 10 minuutiksi jääkaappiin.
Sulata vesihauteessa valkosuklaa. Lisää joukkoon tuorejuusto
ja sekoita tasaiseksi.
Valkosuklaa sulaa vesihauteessa: laita kattilaan vettä kiehumaan, sijoita kattilan päälle teräskulho ja siihen suklaapalat. Sulata suklaa hitaasti. |
Nosta leivonta-astia pois kuuman veden päältä ja jäähdytä
hieman seosta.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Valkuaisvaahto on tarpeeksi kovaa, kun vatkausastian voi vaahtoineen kääntää ylösalaisin ja valkuaisvaahto jää muotoonsa. |
Sekoita suklaatuorejuustosekoitukseen keltuaiset.
Nostele
joukkoon valkuaisvaahto alhaalta ylöspäin. Älä vatkaa, vaan toimi
hellävaraisesti.
Kun taikina on valmis, nostele siitä ruokalusikalla
muffinsivuokiin n. 6 rkl/vuoka.
Laita uunivuokaan kuumaa vettä vuoan pohjalle noin sentin
verran. Asettele taikinalla täytetyt muffinsivuoat uunivuokaan kuumaan veteen.
Uunivuoan pohjalla on kuumaa vettä. |
Kohokkaiden paistaminen
1.
Paista kohokkaita 15 minuuttia 210
astetta/kaasu-uuni, 180 astetta/sähköuuni
2.
Laske uunin lämpö 190 astetta/kaasu-uuni, 160
astetta/sähköuuni. Paista 15 minuuttia.
3.
Sammuta uuni ja anna kohokkaiden levätä kuumassa
uunissa vielä 15 minuuttia.
Kohokkaat ovat kohonneet. |
Kohokkaiden käsittely
1.
Jäähdytä kohokkaat.
2.
Koristele ne tomusokerilla.
3.
Nauti kylminä esim. jonkin happaman hillon
kanssa tai sinällään.
Kohokas on rakenteeltaan pehmeä, munakasmainen. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti