sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Joulunpunaista: tomaattileipäkeittoa ja Huvilan leivonnaisia


Toscanalainen tomaattileipäkeitto eli pappa al pomodoro, työpaikan joulupussista pukkikiiltokuva ja tämän joulun ihan ensimmäinen joulukortti ystävältä.


Joulu se tulla jollottaa… Joulun puna on jo ovella. Petteri punakuonokin tepsuttaa vastaan katuvilinässä, jos oikein osaa katsahtaa. Vaan hanget korkeat nietokset ne antavat odottaa itseään, kun vain litisee lotisee lätäköt.

Siltikin joulu tulla saa, kun vain joulun lapsi saa sydämessäs asustaa.

Joulua leivotaan, laitetaan, paistetaan, keitetään, siivotaan, touhutaan – ja välillä kurkataan ikkunasta, olisiko tonttu Torvinen tervehtimässä ulkona odottajaa, mutta kun tonttu Torvinen on salainen ja pukin paras alainen, niin ei ihan helposti saa vilaustakaan Torvisen punanutusta.

Kun soihdut sammuu ja kaikki väki nukkuu, niin silloin tonttumuori ottaa kauhan käteensä ja valmistaa kystä kyllä joululahjavalvojaisiin: kuuman punaisen keiton, joka lämmittää koko Tonttulan lahjapakehtimon.

Pappa al pomodoro eli toscanalainen tomaattileipäkeitto on kuin joulupukki punaisissaan: täyteläinen, lämmittävä, ruokaisa. Pappa al pomodoro on kohta mässäävään herkkupöydälliseen hyvä valmistautumisruoka. Se on kevyt ja nopea, helppo. Se antaa aikaa tipetipetippailuun ja tähtien katselemiseen.

Tonttumuorille ei maistu vehnäpulla, tonttumuori ei leipomisesta piittaa. Tonttumuori kipsan kapsahtaa Huvilan kahvilaan ja kassiin sujahtaa joululeivonnaisia, sellaisia vehnättömän pöydän herkkuja, joilla kaikki keliaakikot kilvan hurmataan. http://www.huvilankahvila.fi/

Huvilan kahvilan joulua: luontaisesti gluteeniton joulutorttu, korvapuusti, karpaloleivän palanen ja taustalla pellavansiemensämpylät, joista pappa al pomodoro tällä kertaa valmistui

Huvilan kahvilan taatelikakku, joka maistuu pitkään ja on ihana makea iltapala yksinsyöjälle maitolasillisen kanssa.


 Ja niin joulu joutui jo taas Pohjolaan. Me käymme joulun viettohon. Taas valkeata joulua… eikun joulunpunaista joulua.

Joulun valmisteluun – hops!


Pappa al pomodoro eli tomaattileipäkeitto
2 - 3 hengelle pääruokana, 4 - 5 alkuruokana

400g tomaattimurskaa
3 valkosipulinkynttä
½ l kasvis-, liha- tai kanalientä
2 karkearakenteista rapeaa sämpylää (glut. esim. Huvilan kahvilan sämpylä)
tilkkanen ruokakermaa
½ ruukku lehtipersiljaa tai basilikaa
1 tl mustapippurirouhetta
hyppysellinen sokeria
½ tl suolaa, jos leipä ei ole kovin suolaista
oliiviöljyä

Tarjoiluun
oliiviöljyä
pecorinojuuston lastuja

Pappa al pomodoro on sakeaa, puuromaista.

Leikkaa sämpylät puoliksi. Poista leivän kuori, jos se on kova. Paahda puolikkaita hetkinen uunissa tai grillissä. Revi tai pilko veitsellä hieman paahtuneet sämpylän puolikkaat suupalan kokoisiksi.

Kuullota puolikkaiksi leikattuja valkosipulinkynsiä oliiviöljyssä. Lisää joukkoon tomaattimurska. Anna kiehahtaa.

Lisää leipäpalat keittoon ja anna leivän sulaa tomaatin sekaan. Sekoittele.

Lisää keittoon valitsemasi liemi ja anna keiton kiehua hiljalleen puolisen tuntia.

Lisää lopuksi yrtit, suola, sokeri ja pippurit sekä kermatilkkanen. Kermaa ei tavallisesti käytetä pappa al pomodorossa, mutta se pehmentää tomaatin hapanta makua.

Keiton pitäisi olla sakeaa, puuromaista, mutta kuitenkin lusikoitavaa. 

Ripauta lautasella keitolle oliiviöljyä ja muutama pecorinojuuston lastu.

Nauti kuumana alkuruokana tai täyteläisenä pääruokana.
 

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Ystävien juhla: coctailjuhlapullat ja kurpitsarisotto



Alkupalat: hapanimelät paprikat, sisilialaiset oliivit, coctailjuhlapullat.


Kun ystävä pyytää luokseen itsenäisyyspäivän illalliselle ja sanoo taikasanan: kurpitsarisotto – ei voi kieltäytyä. Kun on koko haikean syksyn haaveillut kurpitsarisotosta. Kun on koko pimeän ajan ajatellut oranssia valoa. Kun on aika puhua ystävän kanssa syvällisiä. Kun on yhteinen aika juhlaan.

Ystävän juhla on yhteinen juhla: Signora Salvian keittiöstä matkasi juhlaan coctail-lihapullia, sisilialaisia oliiveja, hapanimeliä paprikoita ja pullo erinomaista Sauvignon Blancia, luomua ja reilua kauppaa yhtä aikaa. 

Ystävän luona on lämmin tunnelma. Korkeahuoneisessa vanhassa talossa on oma henki, joka hengittää syvään ihmisiä, antaa tilaa ja korkeutta ajatuksille, niille yhteisille ja erilaisille. Juodaan malja itsenäisyydelle, kippistetään ystävyydelle, sille, joka on kestänyt sateen, myrskyn, auringon, jääkylmävetisen ranskalaisen vuoristojoen, kumppanit, kuolemat, rakkaudet, musiikin, teatterin ja yhteiset juhlat. 

On yhteinen horoskooppikin, vaikka toinen on kesän lapsi, toinen talven. Druidien puuhoroskooppi mahdollistaa ystävien kohtaamisen saman merkin alla, saman puun alla voi pitää sadetta ja aurinkoa. 

Loppuvuosi on ystävien juhlaa. Kippis ystävyydelle. 

Kurpitsa ja herkkuviini - kippis kurpitsarisotolle.


Coctailjuhlapullat
 2 hengelle

400 g nautasikajauhelihaa
1 salottisipuli
70 g fetajuustoa, mielellään vuohenmaidosta valmistettu
½ ruukku tuoretta salviaa
½ rkl oliiviöljyä

Coctailjuhlapullissa maistuu feta ja salvia.


Pilko sipuli aivan pieniksi kuutioiksi. Murustele fetajuusto. Leikkaa salvian lehdet silpuksi saksilla tai veitsellä. Sekoita kaikki ainekset hyvin yhteen.

Valmista pullat. Coctail-lihapullan kokoisia saat, kun otan taikinaa noin ½ rkl ja pyöräytät kylmällä vedellä kostutetuilla käsillä pienen pyörykän.

Paista coctail-pullia noin 20 minuuttia 200 asteessa, kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja rasva on valunut pellille. Varo polttamasta tai kuivattamasta pikkupullia liian pitkällä paistoajalla.

Coctailjuhlapullien kanssa samaan pöytään sopivat sisilialaiset oliivit ja hapanimelät paprikat:



Ystävän kurpitsarisotto
2 hengelle
2, 5 dl risottoriisiä
½ l kuivaa valkoviiniä
½ l kanalientä
ripaus sahramia
hiukkanen suolaa
1 rkl voita
½ myskikurpitsa
salviaa, rosmariinia
1 tl ruokaöljyä

Tarjoiluun
parmesaanilastuja
tuoretta rucolaa

Kurpitsarisottoon ei sekoiteta valmistusvaiheessa juustoa. Risotto jää raikkaan kevyeksi. Pöydässä risotto maustetaan parmesaanilastuilla ja rucolalla.


Kuori kurpitsa ja pilko se suupalan kokoisiksi paloiksi. Levitä palat pellille ja ripottele niille salvian ja rosmariinin lehtiä sekä pyöräytä palat ruokaöljyssä.

Paahda paloja uunipellillä 170 asteen lämmössä puolisen tuntia.

Sulata voi paistokasarissa tai kattilassa. Kuullota riisit voissa. Kun riisit ovat läpikuultavia, lisää viiniä ja kanalientä aina vähän kerrallaan riisin joukkoon. Mausta hyppysellisellä sahramia ja hiukkasella suolaa.

Kun riisi on al dente –kypsää, lisää joukkoon paahdetut kurpitsan palat.

Tarjoile parmesaanilastujen ja tuoreen rucolan kanssa.

Jälkiruoaksi vaikkapa äkkimakeaa pavlovaa ja kirpeää vadelmakastiketta. Vadelmakastike:  http://signorasalvia.blogspot.fi/2013/07/hiljaisuutta-ja-musiikkia-puutarhassa.html