Alkutalven kalenteriaika on täysillä käynnissä. Tulevalle viikolle
on tiedossa niin päivä- kuin iltaohjelmiakin työn puolesta.
Viime viikolla kävin tutustumassa pitkästä aikaa
ruotsinlaivan buffet-tarjontaan koulutusristeílyn lomassa. Pöydät eivät
notkuneet talvisen puolityhjälle
salille. Parempi niin, sillä kaikki ylijäävä ruoka jää käyttämättä. Omalle
lautasellekin yritin kerätä vain sen verran kuin arvioin jaksavani syödä.
Alkupalapöydissä herkullisimpia ruokia oli sillikaviaari,
mutta graavi lohi maistui tylsältä, koska olin itse edellisenä viikonloppuna
nautiskellut itse graavamastani nieriästä. Tarjolla olisi ollut kalapöydässä
myös kuorrutettuja simpukoita, perinteiseen tapaan tuoreita katkarapuja,
sillejä ja toast skagenia, jonka lappuun vahingollisesti oli kirjattu G-kirjain
gluteenittoman merkiksi. Lappu lähti, kun ihmettelin leivän näköä ääneen
paikalle olleelle kokille. Sain keittiöstä annoksen raputahnaa ja
gluteenittomien leipien pöydästä erinomaista setsuurityyppistä leipää.
Lihapöytä oli välimerellinen: parasta olikin ilmakuivattu
kinkku. Caesar-salaattiin oli valmiiksi sotkettu vehnäleipä mukaan – ja oman
salaatin sai sitten sekoittaa kasvispöydän antimista, joista parhaiten jäivät
mieleen grillatut paprikat ja pestolla marinoidut artisokan palaset. Sushiakin
oli tarjolla, mutta sen maku oli mitäänsanomaton: riisistä puuttui pikanttius.
Jälkiruokapöytä tarjosi myös viljattoman pöydän ääressä
syövälle nameja: raikasta hedelmäsalaattia sabaion-kastikkeella, voisen
rasvaista panna cottaa, valkosuklaalla täytettyjä suklaakuoria ja mangosmoothiea.
Juustopöydän ehdoton ilo oli laakerinlehdellä maustettu kotitekoisen oloinen viikunahillo,
jonka kanssa manchego-juusto maistui.
Juuston kanssa maistui myös lämpimien ruokien pöydästä
vuohenjuustolla maustetut uunipunajuuret. Muu lämpimän ruoan pöydästä jäi
minulta väliin: pitkään lämpimässä seisoneet lihat ja kalat eivät houkuttele,
varsinkin kun alkupalapöydistä ja kerrassaan suloisesta gluteenittomasta
leivästä sai vatsan puhkumaan iloa ja täyteyttä.
Punajuuret kuitenkin innostivat kotikeittiötäkin. On aika
valmistaa borssia. Vaikka punajuuret kesäaikaan vaivaavat histamiinittomassa
ruokavaliossani minua, niin talvella ne maistuvat. Borssilla pärjään ainakin
keskiviikkoiltaan asti, koska vasta torstaina on todennäköisesti seuraava tilaisuus
kotiruoan laittamiseen. Borssin maku vain paranee, kun se maustuu jääkaapissa. Borssiin
sain pari vuotta sitten vinkkejä venäläiseltä työkaveriltani – ja se on hyvää.
Niin hyvää, että sisarentyttäreni haaveilee siitä melkein unissaan.
Alkavalla viikolla ei valitettavasti ole tilaisuutta
myöskään ottaa soppakeittiön tarjouksia vastaan. Soppakeittiö on
työtovereitteni loistava keksintö: he keittävät joka toinen päivä kasvis- tai
kalasopan. Jokainen pienen työyhteisömme jäsen voi syödä sitä, kun vain
ilmoittaa etukäteen ruokailupäivänsä ja maksaa raaka-ainekorvauksen.
Soppakeittiö on ilo ja ihanuus meille, joiden
lounasruokamahdollisuus on Alepan valmisruoat, kotieväät tai Cafe Picnicin
salaatit tai uuniperunat. Kun noita kaikkia on muutaman vuoden syönyt,
ruokahalu on vähentynyt kummasti lounasaikaan. Tuore soppakeittiön keitto taas
lämmittää ja kokoaa työkaverit yhdessä syömäänkin erilaisista työaikatauluista
huolimatta.
Kun muistaa syödä lounasta, niin aivotkin voivat hyvin. Töitäkin on
kiireisilläkin aikatauluilla sitten kiva tehdä.
Borssi kiehuu. Tuoreet yrtit ovat välttämättömiä venäläisen kollegani mielestä. Paprikaakin voi lisätä, jos terävyyttä makuun. |
Ukrainalainen borssi
4 keitettyä punajuurta raastettuna karkealla terällä
3 porkkanaa raastettuna karkealla terällä
1 iso sipuli pieneksi hakattuna
300 g kaalia (ruusukaalia, valkokaalia) ohuina siivuina
pieni prk ( 20 - 50 g) tomaattipyrettä
200 g savukinkkua kuutioina
tilliä, persiljaa/basilikaa tai muuta aromaattista yrttiä
0,5 tl valkopippuria
2 laakerinlehteä
sipulinvarsia, jos on
hieman valkosipulia
n. 1 dl oliiviöljyä
n. 1 l vettä
luomu-lihaliemikuutio (antaa hiivauutteen pinkeän maun,
voi/pitää jättää pois)
suolaa maun mukaan
Raasta ja pilko kaikki vihannekset. Paista kaikki muut
paitsi ei kaali oliiviöljyssä pannulla. Laita paistetut vihannekset kattilaan.
Paista öljyssä tomaattipyrettä. Huuhdo pannu kuumalla vedellä ja lisää vesi
keittokattilaan. Keitä vihanneksia ja lisää kaali keiton pinnalle kypsymään.
Mausta laakerinlehdillä, pippurilla ja lihaliemikuutiolla. Kun keitto on
melkein valmista, paista savukinkkukuutiot ja lisää keittoon. Lopuksi lisää
keittoon tuoretta tilliä, muita yrttejä ja pikkuruisen valkosipulimurskaa.
Ohje on sovellus venäläisen kollegani ja Hesarin ohjeista.
Kollegani mukaan keittoon voi lisätä pari tilkkaa sitruunamehua, jos haluaa
lisää happamuutta, mutta ei etikkaa niin kuin suomlaisissa ohjeissa yleensä on.
Paistettu savukinkku tekee borssista ukrainalaisen. Kasvissyöjä voi jättää kinkun pois - ja borssi on oivallista sitenkin. Juuresten ja vihannesten maut vain terästyvät ilman lihalisää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti