Witold Lutoslawskin konsertossa orkesterille on vaikuttava
kohta, jossa harppu ja bassoviulut keskustelevat keskenään, käyvät matalaa
dialogia. Syntyy meditatiivinen matalien äänien tunnelma – ikään kuin äänet
puhuisivat meren syvyydestä.
Eri ruokalajitkin ovat dialogisessa vuorovaikutuksessa
keskenään, samoin kuin sanataiteelliset teokset. Paula Havasteen romaanissa
Yhden toivon tie ollaan Lapin sodassa. Päähenkilö Oili – saksalaisten silmäsairaalan
suomalainen sairaanhoitaja – ei saa silmiään auki ja päätyy keskelle pakenevia
joukkoja. Samaan aikaan Leppäkorvessa hänen sisarensa Anna valmistaa pula-ajan
ruokia, mm. silakkalaatikkoa.
Suomalainen cucina povera on juuri laatikkoruokia, mutta
myös juurekset, fennovegaanien talviset perusraaka-aineet, kuuluvat ”köyhään
keittiöön”.
Saksassa taas toisen maailmansodan aikaan ei ollut muuta
syötäväksi kuin lanttua – ja saksalainen perhetuttava ei suomalaisessa
joulupöydässä voinut koskeakaan suomalaisen cucina poveran herkkuun:
lanttulaatikkoon. Kerran samainen rouva
luuli ostavansa Joensuun kauppahallista lohikukkoa – oranssi väri koukutti –
vaan kauhukseen kukon avattuaan huomasi olevansa sota-aikansa inhokin edessä,
jälleen kerran.
Ruoka käy koko ajan dialogia myös syöjänsä kanssa. Suu hakee
makuja, tuttuja ja outoja, perinteisiä ja uusia. Suussa sulavaa dialogia syntyy
pohjoisen ja etelän keskustelusta. Poroa voi maustaa salvialla, basilikalla ja
oliiveilla; suomalaisia juureksia rosmariinilla.
Keskustelun komea finaali kuin Lutoslawskin konnsertossa patarumpujen paukkeessa syntyy,
kun makeisiin juureksiin ja riista-aromisiin poropulliin yhdistetään happoista
puolukkaa. Yhdessä lautasella on pohjoinen ja etelä, uusi ja perinteinen.
Dialogi jatkuu.
Eteläisten poropullien ja uunijuuresten dialogi |
Eteläiset poropullat
kahdelle
400g poron jauhelihaa
1 pieni sipuli
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl gluteenitonta korppujauhoa
1 rkl turkkilaista jogurttia
10 – 20 salvianlehteä
10 – 20 basilikanlehteä
10 mustapippurinmarjaa
10 vihreää oliivia
2 tl suolaa
Pilko sipuli pieniksi ja paista sipulisilppu oliiviöljyssä.
Raasta vanhasta leivästä noin ruokalusikallinen korppujauhoa. Lisää sipulit
öljyineen korppujauhojen joukkoon. Anna jäähtyä hetki.
Lisää liha, pieniksi revityt yrtit, mausteet, oliivit
pieniksi leikattuina paloina ja turkkilainen jogurtti. Sekoita taikinaksi.
Ota taikinasta aina ruokalusikallinen. Kastele kädet
kylmällä vedellä ja muovaile ruokalusikallisesta taikinaa lihapullia tai pieniä
pihvejä.
Levitä pullat tai pihvit pellille leivinpaperin päälle.
Paista noin puoli tuntia 200 – 225 asteessa, kunnes pullat ovat kauniin
tummanruskeita.
Samassa uunissa pellin alla valmistuvat uunijuurekset.
Uunijuurekset
kahdelle
4 porkkanaa
pala palsternakkaa
pala lanttua
2 tl hunajaa
2 tl rosmariinia
oliiviöljyä
Kuori ja pilko juurekset noin 1 x 1 cm paloiksi. Laita
uunivuokaan ja valele oliiviöljyllä. Kääntele juureksia niin, että öljy tarttuu
juureksiin. Pyöräytä rosmariinit joukkoon ja lisää pinnalle hunajaa nokareina.
Paista noin 40 minuuttia folion tai alla 200 – 225 asteessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti