Pääsiäinen on juhlaruoiltaan vapaampi kuin joulu. Mämmiä ja muita kylmiä ruokia syötiin perinteisesti pitkänäperjantaina, kun ei saanut uuniin tehdä tulia eikä muutenkaan toimittaa askareita. Kustaa Vilkuna Vuotuisessa ajantiedossaan kiteyttää pitkäperjantain paaston ajan ja piinaviikon kärsimyspuolen huipentumaksi.
Lapsena kun kello löi pitkänperjantain iltana kuusi,
helpotus valtasi mielen. Hiljaisuuden ja toimettomuuden piinasta oli päästy.
Suorastaan syntisenä muistan teiniajoilta erään pitkänperjantain, jolloin
oltiinkin kavereiden kanssa ja peräti polkupyöräiltiin ympäri kaupunkia.
Naurettiinkin varmaan niin, että hampaat näkyivät, mikä Vilkunan mukaan oli
synnintekoa.
Pääsiäispäivän herkkuaamiainen maalattuine kananmunineen ja
suklaamunineen oli sitten ilon huipentuma. Munilla oli koristeltu kotia kyllä
jo koko pääsiäistä varten ennen pitkäperjantaitakin. Eräänä vuonna taitava
taiteellinen sisareni puhallutti tyhjiksi kananmunia. Kuoret hän maalasi liturgisen
violettipohjaisiksi ja koristeli valkoisilla graafisilla kuvioilla. Hauraat
munat ripustettiin kattokruunuun arvokkaasti juhlistamaan uudelleen syntymisen
ja ylösnousemuksen ihmettä.
Kunnes eräänä pääsiäisenä ystäväni tulla tupsahti kylään, kysyi
nopeasti ”Onko nää oikeita” ja siinä
samassa hetkessä kuului raks, kun yksi munista räsähti hänen kokeilevissa
sormissaan säpäleiksi. No, sirpaleet tuottavat onnea – ja muisto elää
ikuisesti.
Suklaamunat olivat ja ovat yhteisiä eurooppalaisille.
Suomessa on tottunut pieniin oikeita munia muistuttaviin mignoneihin ja
korkeintaan nyrkin kokoisiin munasiin. Italiassa suklaamunat ovat valtavia; ne
täyttävät melkein sylin. Sellaisen syliinsä saaminen on onnen huippu. Melkein huoneen
kokoisenkin koristellun suklaamunan näin Venetsiassa suklaanäyttelyssä.
Kuinkahan suuri on sormus, joka löytyy huoneen kokoisesta
suklaamunasta? Vai onko sen sisällä jokin ihmisen kokoinen miniatyyrisatuhahmo
tai peräti ferrari tai alfa romeo? Sisältönä tuskin on kuitenkaan karitsaa.
1970-luvulla ei syöty lammasta. Lammasbuumi taisi alkaa 1990-luvulla,
mutta 1970-luvulla lammasta ei ensinnäkään saanut mistään ja jos sai, se maistui märiltä villasukilta.
Sen sijaan perheissä oli erilaisia pääsiäisherkkuja. Maalla lapsuutensa
viettänyt muistaa syöneensä juuri teurastetun vasikan munuaisia, herkku, joka
ei ihan ensimmäiseksi liity pääsiäismielikuviin.
Meidän perheessä oli tapana syödä kanaa tai broileria, jos
1970-luvulla oli jo broilereita. Joka tapauksessa pääsiäiseen kuului kokonainen
uunissa paistettu lintu. Italiassa asuessani noudatin kotimaan ja kodin
perinnettä tarjoamalla italialaiselle ystävälle kanaa – ja ruokavalinta
vaikutti lähinnä pyhäinhäväistykseltä karitsatraditioon tottuneelle.
Kanaa tai broileria currylla keltaiseksi värjätyn riisin
kanssa – siinä pääsiäisen keltainen ateria, uuden elämän ja kevään symboli. Broilerista
voi näin vielä kylmänä vuodenaikana, kun lumi peittää edelleen kukat
laaksosessa eikä oikein usko siihen, että lumen taju voisi hellittää, valmistaa
lämmittävän mutta silti keväisen padan.
Väriä pataan |
Värikäs kanapata
neljälle
4 broilerin rintaleikettä
3 isoa porkkanaa
3 pientä sipulia
3 pientä punaista paprikaa
1 pieni vahva pippuripaprika
nippu korianteria
1 rkl hunajaa
2 - 3 tl merisuolaa
oliiviöljyä
vettä
Pilko porkkanat, paprikat ja sipulit isoiksi paloiksi.
Paista ne oliiviöljyssä: ensin porkkanat, sitten sipulit ja paprikat. Lisää
öljyyn pippuripaprikan palko ilman siemeniä antamaan tulisuutta. Laita
vihannekset uunipataan ja lisää päälle 1 tl suolaa ja 1 rkl hunajaa.
Pilko maustamattomat rintaleikkeet puoliksi. Paista niiden
kaikki pinnat kiinni paistinpannulla miedolla tulella. Lisää paistetut
kananpalat vihannesten päälle uunipataan. Huuhtele paistinpannu kiehuvalla
vedellä ja lisää kiehuva vesi pataan. Ripottele kananpalojen päälle suolaa 1 –
2 tl.
Korianteri maustaa miedosti; pippuripaprika tuo makuun takapotkua. |
Lisää pataan korianterinippu. Paista kannen alle noin tunti,
puolitoista.
Nauti sellaisenaan karppaajan ateriana tai keitetyn
riisin/perunoiden kanssa. Riisin voi värjätä keltaiseksi keitinveteen lisätyllä
currylla tai sahramilla.
Padassa värien harmoniaa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti