Kulttuurin tuottaminen ja nauttiminen on touhukasta
toimintaa ja siirtymistä nopeasti paikasta toiseen, jos haluaa täyttää elämänsä
ja aivonsa uusilla ajatuksilla. Luopua vasemman etuotsalohkon kontrollista ja
vapauttaa luovuutensa.
Jääkaapin tyhjentäminen ja siivoaminen, samoin kuin aivojen
nollaaminen ovat mahdollisuuksia uuden tekemiselle. Säästäväisen ihmisen
jääkaapista löytyi pussikaupalla kuivia juustonjämiä, muinaisia
ruokasuunnitelmia varten hankittuja vihanneksia, homekerroksen peittämiä
hillopurkin pohjia. Mikä vapautus, kun sai heittää ne surutta biojätteisiin ja
ottaa uudeksi periaatteekseen sen, että
syö sen, minkä hankkii.
Yhden ihmisen talouteen on vain hankala hankkia juuri
sopivia annoksia, jos kokkaa itse eikä suostu valmisruokien samankaltaiseen
makumaailmaan. Graavia lohta saa onneksi 150 gramman pakkauksissa
pikaillalliseksi lähikaupasta, joka on auki klo 23:een ja jonne ehtii iltaisten kulttuuririentojen jälkeenkin.
Italialaiset ovat mestareita kehittämään nopeita,
yksinkertaisia pastakastikkeita. Kaikkein yksinkertaisimmillaan kastike on
öljyä, valkosipulia ja pippuripaprikaa. Tulisen pikanttia piristystä.
Oma pikakastikkeeni ja aromaattinen herkkuni on
lohisalviakastike. Salvian huumaava tuoksu leviää keitettäessä kotiin, se
rauhoittaa kiireen, tuo lämmön ja elvyttää elämän.
Aivot nollautuvat illalla rauhalliseen vaikkakin pikaisesti
valmistettuun illalliseen. Samalla tavalla sanoista ja puheesta rasittuneet aivot
saavat lepoa ja virkistystä musiikista.
Lohisalviakastíkkeen seuraksi sopivat kevätsävelet,
kuten Anton Dvorakin energinen 9. sinfonia Uudesta maailmasta, jonka Helsingin
kaupunginorkesteri soitti perjantaina 15.3. Orkesteri soitti hurmiossa,
kapellimestari Olari Elts johti orkesteria terävän säpäkkäästi, otti tehot irti
omalla johtamisen teknotyylillään. Sinfonia soi päässä pitkään.
Toisaalta salvian tuoksu vie tietenkin kesään, vaikka talvea
vielä eletään. Talvisen illan, mutta keväisen päivän hektisen auringonpaisteen,
lumimaiseman säkenöivän kirkkauden vastavoimaksi sopii gregoriaaninen
kirkkomusiikki.
Salvian ja lohen liitto on kuninkaallinen. Se vie mennessään
suoralle tielle, tyhjentyneeseen mieleen ja kieleen. Illallinen ei ole
oikopolku eikä päivän päätös vaan pitkän tien alku uneen ja elämään. Aivojen
uudistumiseen tyhjästä taas täydeksi.
Lohisalviapasta
kaksi annosta
2 dl ruokakermaa
1 – 2 rkl juustoraastetta
150 g graavia lohta
20 salvian lehteä
Kiehauta ruokakerma, johon olet huuhtonut purkista
vesitilkalla loputkin kermatipat. Lisää kermaan hiukan juustoraastetta ja
salvian kuivatut lehdet kiehumaan. Keittele kastiketta kokoon.
Keitä samaan aikaan riisinuudelit tai jos syöt vehnää tai
gluteenitonta pastaa spagetit tai tagliatellet al dente –kypsiksi.
Kun pasta on melkein valmista, lisää kermaan graavin lohen
suikaleet. Älä lisää suolaa. Keitä hetkinen niin, että lohi säilyy kokonaisina
paloina.
Kaada kastikkeen joukkoon valutetut pastat ja lämmitä
kokonaisuus vielä kuumaksi kattilassa.
Tarjoile sellaisenaan ilman juustoraastetta, jonka voi kastikkeestakin
jättää pois, jos kerma on kastikemaisen sakeaa ilman sitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti