sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Teetä ja kirjallisuutta



Kaunis kuppi tehostaa paranemista, hyvä kirja lisää terveyttä ja ystävältä lahjaksi saadut moninaiset teet houkuttavat teedieetille.


Talven riesat koettelevat kevätihmistä. Influenssa on kiertänyt työkavereista kummipoikaan – norovirus saanut tavallisesti sairastamattomatkin vuoteen pohjalle. Signora Salviakin on saanut osansa molemmista tai sitten jostain lievemmästä vatsapöpöstä tai sitten rajummanpuoleinen allerginen reaktio iski: Keski-Euroopassahan kukkii jo pähkinäpensas. Kova tuuli lienee tuonut siitepölyä Etelä-Suomeenkin. Jos näin on, kevään erittäin tarkan allergiaruokavalion aika on alkanut.

Huono elämä sanoo pohjoiskarjalainen, kun oikein on huonosti. Takakura, kommentoi humoristiserkkuni tautiani. Huono aihe ruokablogille, sanoisi joku. No, vatsavaivojenkin aikana on syötävä jotain, mitä pystyy, jos pystyy. Ruokablogit eivät ole kyllä mitenkään houkuttelevaa luettavaa huonoelämäisenä.

Sen sijaan Virpi Hämeen-Anttilan romaani Tapetinvärinen on oivallista luettavaa vähävointisenakin. Romaani pohtii terävästi lihavuutta, lihavana lapsena ja murrosikäisenä kasvamista.

Molemmat myös Signora Salvian kokemuksia. Vasta oikeastaan koulun terveydenhoito eli varhainen terveyskasvatus sai tuntemaan huonoa omaatuntoa lievästä tukevuudesta tai suuri- tai painavaluisuudesta, joksi geneettistä pyöreyttä voi myös nimittää. Toisaalta muistaa kyllä jo 5 – 6 -vuotiaana olleensa kilon painavampi kuin paras kaveri – tuo ilman koulun tai julkisen päivähoidon terveysvalistusta.

Samaa kuvaa Hämeen-Anttila fiktiivisesti: ” Muistan vaikka kuinka monta lihavaa aikuista, mutta lihavia lapsia oli vähän. He erottuivat muista. Heistä huolestuttiin. Sokeritauti oli uusi vaara. Heille annettiin käteen monistenippu, jonka otsikko oli ’Ohjeita laihduttaville lapsille ja nuorille’. Nipussa oli kahden sivun mittainen lista kokonaan kielletyistä ruoka-aineista. Toisinaan sallittuja oli puoli sivua. Vapaasti nautittavia oli tasan viisi. Ne olivat suola, pippuri, vesi, tee ja kahvi (ilman maitoa ja sokeria). Sitten ravitsemustiede nytkähti piirun eteenpäin ja suola siirrettiin mustalle listalle.”

Teetä siis, koska kahvi ei kuulu juomavalikoimiini. Sen lisäksi pieniä annoksia luomuriisikeksejä ja lounaaksi keitettyjä riisinuudeleita voin (rasvaa, hyi kauhistus!) ja juustoraasteen (maitorasvaa, voi hirvitys!) kanssa. Näillä herkuilla pysyy hengissä eivätkä ylävatsan lihakset joudu enemmälle koetukselle. Nehän ovat jo kipeät kuin bulimikolla: aivastaminen ja nauraminen ovat ruumista sähköiskun lailla sytkäyttäviä toimintoja.

Syntyy samalla ikään kuin paluu lapsuuteen. Riisinuudelit voin ja juuston kanssa vastaavat makaronivelliä – lapsena syötyä sairasajan ruokaa – pehmoista suloista, helposti nieltävää. Opiskeluaikoina äidiltä lahjaksi saamani  Alli Oksasen ja Liisi Harmion Kodin keittokirja nauratti, kun opettelin kokkaamaan soluasunnon keittiössä. Munalaatikko on sen mukaan ”sopivaa sairaanruokaa”. Nyt ei enää naurata. Sairaankin on saatava ruokaa – ja jos ei muuta, niin teetä sokerilla (voi voi, kohta sokeritauti uhkaa) terästettynä.

Tee- ja riisinuudelikuurilla on puolensa. Ikuisesti kilojensa kanssa elänyt, kaikista ruokarajoituksista huolimatta hyvässä lihassa elelevä menettää nopeasti elostaan kilon, kaksi. Huonosta elämästä tuleekin hyvää elämää.

Riisinuudelit voin ja juuston kanssa

riisinuudeleita
1 rkl voita/keijua/hyvää ruokaöljyä
1 rkl parmesaaniraastetta
Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta kypsät nuudelit lävikössä. Kaada takaisin kattilaan. Lisää noin ruokalusikallinen voita/keijua/hyvää ruokaöljyä. Sekoita lautasella nuudelien joukkoon juustoraastetta. Nauti kuumana.

Sopivaa sairaanruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti