lauantai 20. huhtikuuta 2013

Elämän keveyttä: keveä parsakeitto



Eero Hämeenniemen teos Yaadum uuree, jonka Helsingin kaupunginorkesteri kantaesitti tilausteoksena 17.4. ja 18.4. 2013 Helsingin musiikkitalossa, on suomenkieliseltä nimeltään Kaikkialla koti. 

Teos puhdistaa mielen talven kuonasta, vapauttaa sielukkuudellaan ruumiinkin vastaanottamaan vihreyttä, nurmikolla pilkistäviä krookuksia ja pikkuruisia sinililjoja.

Kaikkialla koti – ajatus vie maailmaa syleilevään hentouteen, aavistukseen yhteisyydestä, kaikkia yhdistävästä elämän voimasta: ”Kaikkialla koti, jokainen on ystävä” (Kaniyan Puungkundran, tamilin kielestä suom. Eero Hämeenniemi). Samassa runossa ”Kuolema on meille tuttu, emmekä juovu elämän huumasta”. Ajatukset soivat teoksessa – ajatukset soivat maailmassa.

Kaikkialla koti -ajatus tuo myös konkreettisia ajatuksia kodista, joka on kaikkialla. Kun kodin merkki oli yönsininen kännykkä, joka vapautti pitkää matkaa työhön matkaavan kodiksi makuuvaunun hytin, silloin kun junissa vielä oli makuuvaunuja.

Kaikkialla koti -ajatus yhdistää mieleen elämän muutkin junamatkat, joilla tutkittiin läntistä Eurooppaa huumaantuneena museoiden taideaarteista, pimeistä, kuumista öistä, valoista, tulennielijöistä, aikaisista aamuista Pariisissa, Rooman suihkulähteiden vilvoittavista vesistä, oransseista tennareista, jotka lahjoitettiin kenkänsä varkaalle menettäneelle ruotsalaistytölle. 

Kaikkialla oli koti, kaikkialla on koti.

Reppumatkaaja eikä yönsinisen kännykän kantaja haaveillut parsasta – ei. Nyt hentoisen vihreyden tuoja on parsa, tällä kertaa Hämeenniemen teoksen henkeen keveä keitto, ei raskas risotto, ei keitettyä parsaa voikastikkeessa. 

Keveä parsakeitto smetanakukkasineen viheriäisellä niityllä

Keveä parsakeitto on minestra di asparagi – italialainen parsakeitto, joka on kevennetty alkuperäisestä vielä keveämmäksi: perunan tilalla on kesäkurpitsaa, kesän makua.

Haaveilua, elämän keveyttä, kuplivan kevään juhlan raikkautta. Tanssia, perhosten liikkeitä sormilla, ranteilla. ”Me tiedämme, että tämä elämä on kuin hatara lautta/raivoavassa koskessa./ Se kulkee, minne virta sen kuljettaa:” Keveällä lautalla elämän virtaan.



Keveä parsakeitto

noin puoli kiloa valkoista parsaa ( 1kg kaikkineen)
400 g kesäkurpitsa
pienehkö keskikokoinen purjo
hyvää oliiviöljyä
1 l vettä
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 tl suolaa
10 mustapippuria rouheena
2 keltuaista
1 dl parmesaaniraastetta

Kuori parsa. Leikkaa parsannuput erikseen. Ota nuput talteen. Pilko parsatangot noin puolen sentin mittaisiksi paloiksi. 

Kuori kesäkurpitsa ja pilko se sentin kuutioiksi. Pese hyvin purjo ja pilko viipaleiksi.

Valkoista parsaa, kesäkurpitsakuutioita, parsannuppuja, purjoa - niistä on keveä keitto tehty.

Kuullota purjo hyvässä oliiviöljyssä pehmeäksi. Lisää paistokseen parsa- ja kesäkurpitsapalat. Lisää oliiviöljyä, jos seos näyttää kuivalta. Pehmitä vihanneksia kauniisti.

Lisää keittoon 2 dl valkoviiniä ja anna sen imeytyä vihanneksiin. Lisää vesi. Keitä keittoa noin 20 minuuttia hiljaisella tulella. Lisää keittoon suola ja mustapippurirouhe.

Kun vihannekset ovat kypsiä, ota keittolientä pari dl erilliseen kulhoon. Kaada loppu keittoliemi siivilän läpi talteen toiseen isoon kulhoon.

Soseuta kattilassa vihannekset ilman keitinlientä. Lisää keitinlientä niin paljon, että keitto vaikuttaa hieman sakean laihalta.

Vatkaa keltuaiset 2 desilitraan keittolientä. Lisää keltuaiset keiton joukkoon.

Viimeistele keitto siten, että lisäät siihen parmesaaniraasteen ja parsannuput. Keitä vielä hetki.

Tarjoile kuumana alkuruokana smetanakukkasen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti