Vappu – brunssien ja pitopöytien kultainen juhlapäivä.
Kuohuviinin ja siman poreinen päivä. Munkkien ja tippaleipien tipsuttelupäivä.
Rosettien perhosten lentelyn päivä. Tomusokerilla hurmatut suupielet.
Vappuheila ja valkoinen hattu, joka kekottaa pikkuruisena päälaen päällä. Se on
kutistunut, kellertynyt; kuminauha on lerpsahtanut roikkumaan lipan päälle.
Vappu on kestojuhla. Paras näky menneiltä vuosilta oli kaksi
päivää vapun jälkeen ratikassa nukkuva nuori mies, edelleen puku siistissä
kuosissa ja punainen iso ilmapallo tiukassa kaasussa. Ylioppilaslakkikin hohti
melkein valkeuttaan.
Vappubrunssilla, muutaman vapun grillisilliksellä, oli
tapana tarjota kaikenlaisia suolaisia herkkuja. Yleensä valmistin brunssille
hapanimeliä paprikoita, ranskalaista perunasalaattia, paistettuja
kesäkurpitsoita, pissaladiere-piirakkaa. Pöydässä myös itse graavattua lohta ja
itse maustettua silliä.
Jälkiruoaksi kaupan munkkeja – sekä vehnäisiä että
gluteenittomia. Grillisilliksen kruunasi grillikauden avaus ja yrteillä
marinoidut porsaankaslerit.
Vappubrunssille sopivat välimerelliseen henkeen myös
tonnikalalohimoussella täytetyt kesäkurpitsat. Ne ovat suolaisia ja kevyitä,
juuri sopivia keventämään pohjoismaisen raskaita perunasalaatteja. Samalla
täytteellä voi täyttää myös keltaiset paprikat. Munakoisoihin en kokeilisi
täytettä; se on liian hienopiirteistä robusteihin rasvaisiin munakoisoihin.
Samasta pöydästä maistuu myös purjogratiini. Kevään viheriä
kevyt ruoka, jonka pääraaka-aine purjo jää helposti unohduksiin vain
keittoliemien maustajana.
Kevään vihreää valoa siis vappupöytään. Vipsvips vappua – hyvästi perunasalaatti ja keitetyt nakit.
Tonnikalalohimoussella täytetyt kesäkurpitsat
kahdelle pääruoaksi, useammalle alkupalaksi tai brunssipöytään
1 isohko kesäkurpitsa
160 g purkki öljyssä säilöttyä tonnikalaa
150 g graavia lohta
1 dl smetanaa
1 pieni sipuli
2 rkl kapriksia
2/3 ruohosipuliruukkua
10 – 15 lehteä salviaa
Kuori kesäkurpitsa. Leikkaa puoliksi. Leikkaa puolikkaat
pitkittäin kahteen osaan. Poista siemenet ja niiden ympärillä oleva kasvisliha.
Paista pannulla sipuli pieneksi hakattuna silppuna. Lisää
joukkoon kesäkurpitsan sisus pieneksi hakattuna. Kuullota öljyssä pehmeäksi.
Kaada tonnikalapurkista öljy pois. Laita tonnikala ja graavi
lohi sekoitusastiaan. Muussaa ne sauvasekoittimella tahnaksi. Lisää joukkoon
smetana, paistetut sipulit ja kesäkurpitsat sekä kaprikset. Mausta saksilla
pieneksi leikatuilla ruohosipulilla ja tuoreen basilikan lehdillä. Älä lisää
suolaa.
Peittele kesäkurpitsan neljännekset täytteellä. Paista noin
200 asteessa puolisen tuntia. Grillaa pinnat lopuksi nopeasti.
Tarjoile kuumina sopivan hyvän leivän kanssa. Maistuvat myös kylminä - tai ainakin täyte vaikkapa vaalean leivän päällä.
Kevään vihreää: gratinoidut purjot
3 keskikokoista purjoa
2 dl ruokakermaa
1 ½ rkl maissitärkkelystä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
20 valkopippurin marjaa
5 siivua amerikanpekonia
Leikkaa jokainen purjo kahtia ja puolita puolikkaat pitkittäin.
Huuhtele siten, että saat hiekkajäämät pois purjon lehtien välistä pois.
Höyrytä purjot melkein kypsiksi, 7 – 10 minuuttia höyrykattilan yläosassa.
Valmista samaan aikaan kermainen valkokastike. Jos syöt
vehnää, kastikkeen voi tehdä perinteisesti vehnäjauholla suurustaen ilman
reseptin sokeriteelusikallista, mutta gluteenittomana valkokastike syntyy hyvin
maissitärkkelyksen avulla. Maissitärkkelyksellä suurustettaessa sekoita
maissitärkkelys kermatölkistä huuhtomaasi vesitilkkaan. Sekoita maissitärkkelysvesi
kylmään kermaan. Lämmitä hitaasti ja sekoita koko ajan, että saat sakean
kastikkeen. Mausta kastike sokerilla, runsaalla suolalla ja rouhitulla
valkopippurilla.
Öljyä uunivuoan pohja. Kaada melkein kypsät purjot vuokaan.
Peitä kastikkeella ja ripottele päälle valkopippurirouhetta.
Laita gratiinin päälle puolikkaiksi leikattuja
amerikanpekonin tai fileepekonin viipaleita.
Paista kuumassa uunissa (200 – 230 astetta) niin kauan, että
pekoni on rapeaa. Kaasu-uunissa noin 15 minuutin paistamisen jälkeen
viimeistelyyn tarvitaan lyhyt grillaus, jos uunissa on sähkögrilli.
Gratinoidut purjot ovat suloisen makeita. Ne maistuvat niin kuumina kuin kylminäkin. Jos suunnittelet ruoasta kylmää tarjottavaa, jätä pekoni pois. Se maistuu kylmänä helposti liian rasvaiselta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti