Lähdetään kauas pois sinne mis on lämmin. Niin paljon elävämmin
loistaa tähdet ja kuu. Ei se voi olla väärin, lähtee maailman ääriin. Haluan
sun kanssasi poistuu, laulaa Raappana. Laulu toistaa reggaerytmillä pohjoisen
ihmisen haaveen ikuisesta kesästä: lämpimästä tuulesta, tuulen voimasta
keinuvasta bungalowista, näkemisestä ja kokemisesta, paikassa, jossa lumesta
voi nähdä vain unta.
Samaan letkeyteen pääsee lähempänäkin kuin tropiikissa:
mustikkametsässä. Viimekesäisistä mustikoista on vielä muutama pussukka
jäljellä pakastimessa. Niistä saa sinisenvioletin piirakkaisen, jolla suun saa
makeaksi.
Makeaa mahan täydeltä ennen mustikkapiirakkaa taas tulee polentapohjaisesta
sipulipiirakasta, joka on sovellus ranskalaisesta pissaladière-piirakasta. Se
taas on eteläranskalaisten pizzaa, jonka nimi suomeksi herättää lähinnä
huvittuneita mielikuvia ja vitsin pissapiirakasta. Se ei kyllä ole mitään
pissisten piirakkaa vaan maistuu armottomimmeillekin gourmet-herkuttelijoille.
Väri on kyllä maissipohjalla vaaleankeltainen.
Sipulipiirakkaa paloina |
Illallisen kruunaa makea bataattikesäkurpitsakeitto, jonka
syvä oranssinkeltainen väri hurmaa.
Mustikkametsän ja auringon värimaailmaa on Jyväskylän Solo
Sokos Hotel Paviljongissa, jonka design-sisustuksen on suunnitellut Kaisa
Blomstedt. Valoisassa yhden hengen huoneessa on valtava mustikkainen vuode.
Koristetyynyn keveä harmaaseen vivahtava ruskeus on metsän varvikkoa. Sängyn
yläpuolella on aurinkoa: 1970-luvun aaltokuviointia muistuttava peilin
syvänkeltainen koristepinta antaa huoneelle tilaa ja lisää valoa, muttei toista
huonetta liikaa.
Mustikkametsän vihreys on hotellin ala-aulassa. Eero Aarnion
pallotuoleissa voi sukeltaa lehden vihreyteen, unelmoida tai vaikkapa nukahtaa
hiljaisuuteen.
Koko hotelli on täynnä herkkuja. Aamiaispöytä tarjoaa
hienostuneesti parman kinkkua, jonka seuraksi voi valita melonia
hedelmäpöydästä. On myös paikallisia paistettuja makkaroita, joista
fenkolivalkosipulinakki terästää päivän hyvin alkuun. Ja tietenkin aamiaisella
saa kaikkea sitä, mitä muuallakin: pehmoista munakokkelia, pekonia, savulohta,
salamia, kalkkunaleikettä, juustoa, hilloja, mysliä, puuroa… Kaikkia näitä tyylikkäästi
aseteltuina ilmavina asetelmina.
Äitini nimesi ennen yöpymistä hotellin Buljongiksi – tosin tuokin
nimi hienostuneena lihaliemen nimenä hotellille sopisi – mutta buljonkia ei
aamiaisella ollut tarjolla.
Sen sijaan yhden hengen huone tarjosi vielä yhden
herkun eli kylpyhuoneen kylpyammeen. Hauskinta kirjallisuusihmiselle oli
WC-paperi: rakkausrunoilla koristettu! ”Oli lokakuinen/aamu, kun / tapasimme
29/ vuoden jälkeen / bussissa sattumalta / ja siitä se / alkoi.”
Ei siis tarvitse lähteä kauas pois. Riittää, että matkustaa
Jyväskylään, nauttii mustikkametsän väreistä. Tai sitten rakentaa kotiin
syvänkeltaisen ja mustikansinisen illallisen.
Bataattikesäkurpitsakeitto
600 g bataattia
600 g kesäkurpitsaa
1 iso sipuli
oliiviöljyä
tuoretta timjamia
1 dl kevytkermaa
10 basilikan lehteä
Pilko sipuli isoiksi kuutioiksi. Kuori bataatti ja leikkaa
se kuutioiksi. Samoin kuori kesäkurpitsa ja leikkaa se puolikuiksi tai isoiksi
kuutioiksi.
Kuullota sipulia hyvässä oliiviöljyssä. Lisää
bataattikuutiot kuullottumaan. Lisää öljyä, jos on tarpeen. Lisää kesäkurpitsan
palaset seokseen ja kuullottele niitäkin hetkinen.
Lisää kiehuvaa vettä keitoksen päälle niin, että vihannekset
peittyvät. Lisää keitoksen päälle muutama oksa timjamia.
Keitä niin kauan, että bataatti on pehmeää.
Kaada vihannekset lävikön läpi toiseen astiaan ja säästä
keittoliemi. Soseuta vihannekset. Lisää niiden joukkoon keittolientä siten,
että syntyy sakea keitto.
Lisää sosekeiton joukkoon 1 dl kevytkermaa, tuoretta
timjamia yksi oksa ja basilikan lehtiä ( noin 10).
Tarjoile kuumana esim. sipulipiirakan tai hyvän leivän
kanssa.
Bataattikesäkurpitsakeittoa ja sipulipiirakkaa |
Sipulipiirakka eli gluteeniton pissaladiére
7 dl polentapuuroa (ks. ohje polentaryynien pussin kyljestä)
1 dl hienoa riisijauhoa
0,5 dl perunajauhoa
1 keltuainen
1 - 2 tl leivinjauhetta
Keitä puuro ohjeen mukaan. Anna jäähtyä hieman. Sekoita
joukkoon riisijauhot. Anna jäähtyä vielä vähän. Sekoita taikinaan yksi
keltuainen. Anna taikinan vieläkin jäähtyä.
Sekoita perunajauhoihin leivinjauhe. Vatkaa voimakkaasti
perunajauhot puuroon.
Levitä kostutetulla veitsellä pellille. Paista 200 - 250
asteessa 15 minuuttia. Lisää kuullotetut sipulit, koristele sardellifileillä ja
oliiveilla. Paista vielä 15 minuuttia.
Pissaladière-täyte
1 kg sipulia
mustia tai vihreitä oliiveja
1 prk öljyssä säilöttyjä sardellifileitä
oliiviöljyä ja voita
1 – 2 rkl sokeria
Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Kuullota sipulit ajan
kanssa voin ja oliiviöljyn seoksessa pehmeiksi. Lisää paistokseen 1 – 2 rkl
sokeria.
Mustikkasuu makeaksi |
Helppo mustikkapaistos(gluteeniton)
Pohja:
100 g voita tai voimargariiniseosta
2 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g pakastemustikoita
100 g voita tai voimargariiniseosta
2 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g pakastemustikoita
hieman sokeria
Sulata rasva ja anna jäähtyä. Sekoita pohjan ainekset. Varo vatkaamista, jottei synny liisteriä.
Kaada taikina piirakkavuokaan ja levitä mustikat pinnalle. Ripottele mustikoille sokeria.
Sulata rasva ja anna jäähtyä. Sekoita pohjan ainekset. Varo vatkaamista, jottei synny liisteriä.
Kaada taikina piirakkavuokaan ja levitä mustikat pinnalle. Ripottele mustikoille sokeria.
Paista 175 – 200 asteessa noin 25-30 minuuttia, kunnes pohjan
reunat ovat ruskettuneet. Paistamisen aikana pohja leviää täytteen päälle,
mutta kutistuu sitten lopulta.
Ota paistosta lusikalla lautaselle. Tarjoile esim.
kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti