Pakkasessa on vielä poroa syksyn tilauksesta. Viimeistä paistia viedään. Se paistettiin
perjantaina omalla reseptillä yrttihauteessa, ilman pekonia. Syötiin se, mikä
jaksettiin rosmariiniperunoiden kanssa. Rosmariiniperunoiden sulous paljastui
monia vuosia sitten italialaisen ystävän pöydässä.
Tällä kertaa rosmariini olikin hankala hankittava.
Lähimarketissa oli kolmen hintaista rosmariinia: pienessä kasvatusruukussa se maksoi 4,95, isossa
ruukussa 6,99, jos huomasi liitutaululle kirjatusta hinnasta 4,99 sen, että
rosmariini (suluissa) maksoihin 6,99; lisäksi kaupassa oli tarjolla rosmariinia
ilman kasvatuspussia ja brändinimeä isoissa ruukuissa hintaan 3,99.
Kuinkas sitten kävikään? Kassalla tiedostava asiakas alkoi
ihmetellä pikkurosmariinin hintaa, koska oli nähnyt ison ruukun hinnaksi 4,99.
Moneen otteeseen kassan odotellessa ja toisen myyjän juostessa ympäri
vihannesosastoa laskettiin hintoja ja mietittiin, mikä rosmariini maksaa
mitäkin. Lopputulos oli se, että kassiin päätyi kaikkien väsyttyä eri hintoihin
ja kokoihin 6,99 maksava muovipussillinen iso rosmariini.
Kun kaupat oli tehty ja iso rosmariini muovipusseineen
päätynyt ostettavaksi, kassa meni isojen pussittomien rosmariinien luokse ja
näytti: nämä maksavat 3,99. Näin hintatietoinen asiakas maksoi muovipussista 3 euroa!!! Rosmariiniperunat
olivat hintansa, myös muovipussin, arvoisia. Mehukkaita, mainion makeita.
Niitä vain ei enää ollut sunnuntaina, kun viikonlopun
lopuksi oli saatava ruokaa ja äkkiä.
Mikä neuvoksi, kun on nauttinut viikonlopun Helsingin
työväenopiston lausunnan, teatterin ja musiikin harrastajien esityksistä? Kun
on saanut kuulla eläinrunoja ja –tarinoita, hersyttää rakkauden naurua
näyttämöllä, viettää muistojen hetkiä iskelmistä puheeksi muuntautuneiden
tekstien parissa; kun Oma lehmä on ollut ojassa ja Maunulan teatteriryhmä on
pukenut konsulttipuheen sanoiksi bisneksen, suvun, perinnön, kartanon.
Kun on nähnyt,
kuullut, haistanut ja melkein kävyn päästä maistanut? Haavekuvia, syvän meren
sointia, brasilialaista sambaa, Rebecan chachata.
Väri ja kirjoitus; sitä kokeiltiin myös. Puettiin päälle läikkyvän
liekehtiviä väreissä hehkuvia silkkihuiveja. Lapset maalasivat kertomuksia;
aikuiset kokeilivat, miltä tuntuukin kirjallinen ilmaisu, kun ei olekaan
käytössä tietokonetta, ei kynää vaan vain sivellin ja vesivärit. Kun
kiteytetään muutamaan sanaan, muutamaan kuvaan ajatus siitä, kuka minä olen,
kun puen päälleni sinisen silkkiviitan, metsänvihreän vaatteen, vaaleanpunaisen
unelman – ja kirjoitan, maalaan siveltimellä tuntemukseni.
Olen madonna, olen
kuningas, olen kauneuskuningatar, olen ruoho, olen mehua, olen appelsiinipuu
puutarhassa, olen ruusuja kasvattava prinsessa.
Syntyy väripaletti, kuin lapsen värimaalauksessa, jossa kaikki värit ovat tärkeitä, jossa jokaisella värillä on tarina. Syntyy sunnuntai-illan pyttis.
Mielessä on 5-vuotiaan Miskan silmien vihreä ilo vihreästä kevään ruohosta, 3-vuotiaan Tarun keltainen mehu ja appelsiinipuu, 89-vuotiaan äidin ajatus: olen madonna vaaleanpunaisessani, hopeanharmaissa hiuksissani, 48-vuotiaan Martin Neitsyt Maria sinisissään. Sitä kaikkea oli viikonloppu: väriä, iloa, sanoja, lämpöä ja herkullista talkoolohikeittoakin, jota vapaaehtoistyöntekijät keittivät Helsingin työväenopiston ja Saunabaarin asukastalon yhteisillä Saunabaarin teatterifestivaaleilla.
Poropyttis
yhdelle tai kahdelle
2 palsternakkaa
4 porkkanaa
250 g kypsää poronpaistia
½ nippua timjamia
1 tl suolaa
2 tl hunajaa
1 dl hyvää oliiviöljyä
Kuori ja pilko juurekset noin sentin kuutioiksi. Laita ne
uunivuokaan ja lorauttele joukkoon oliiviöljyä. Pilko poronpaisti samoin noin
sentin kuutioiksi. Lisää paistikuutiot, suola ja timjami palasiksi leikattuina
joukkoon. Pyöräytä ainekset sekaisin. Tiputa pyttiksen päälle hunajaa eri
puolille paistoksen pintaa.
Paista noin 200 asteessa noin 40 minuuttia kannen alle. Ota
kansi pois ja grillaa pinta.
Rosmariiniperunat
kahdelle lisäkkeeksi
4 Rosamunda-perunaa
rosmariininoksia
1 tl suolaa
0,5 dl hyvää oliiviöljyä
Kuori perunat ja leikkaa ne kapeiksi veneiksi. Laita uunivuokaan. Ripottele päälle suolaa ja sekoita joukkoon palasiksi leikattuja rosmariininoksia. Kaada päälle öljy ja kierittelen perunaveneet öljyssä, suolassa ja rosmariinissa. Paista alkuun kannen alla 40 - 50 minuuttia. Poista kansi ja ruskista perunat rapeiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti