Mökillä eloilu ja oloilu on toisenlaista kuin kaupunkielo.
Ainakin ruokaa saa laittaa suurempia annoksia kuin kotona – ja useammin.
Mökkikokkina oleminen on hauskaa vaihtelua työarjelle, vaikka
mökkikokkaaminenkin kyllä käy työstä. Kahdeksalle hengelle lounaan laittaminen
vie kaikkine esivalmisteluineen ja jälkitöineen neljä ja puoli tuntia. Luit
oikein: neljä ja puoli tuntia.
Höh, sanoisi joku. Eihän mökillä tarvitse tehdä muuta kuin
paistaa takkamakkaraa tai heittää grilliin ne samat makkarat. No, voi tietysti
toimia niinkin – kukin tehköön makkaran mieleisekseen, mutta oikeasti on kiva
syödä hyvin kesäoloissakin. Raitis ilma, saunan, pihan, mökin huoltaminen ja
kunnostaminen, uiminen kylmässä vedessä saa himoitsemaan kunnon ruokaa.
Koska vieraitakin käy ja tulee omine aikoineen, heille on
kiva laittaa tuloksi jotain herkkua pöytään.
Lapsena mökillä syötiin äidin ulkokeittiössä laittamaa
ruokaa: leipäressua ja melkein päivittäistä kalakeittoa. Leipäressua tehdään kuivista
leivistä. Ulkona syötiinkin, jos ei satanut vettä.
Nyt samaan tapaan käytetään edellisen päivän ja juhlan
ruokien aineksia taas uusiin ruokalajeihin. Pääasiassa syödään sisällä. Kuka
muuten jaksaisi kantaa pihalle kahdeksan hengen astiastot ja ruoat joka päivä?
Miksi sitten kahdeksan syöjää? Miksei vain yksi? Miksi
kahdeksan sukulaista tai oikeastaan perheenjäsentä viettää yhdessä mökillä
aikaansa? Joskus on enemmänkin porukkaa. Joidenkin mielestä ajatus siitä, että
mökillä on iso porukka, on kamala. Heidän näkemyksensä mukaan mökille mennään
erakoitumaan, hiljentymään, rauhoittumaan.
Suurijoukkoiset mökkiläiset taas
nauttivat yhteisestä puuhailusta. Yhdessä siivoamisesta, rakentamisesta, retkeilystä,
seurapelien pelaamisesta, lettukesteistä ja yhteiseen ruokapöytään
kokoontumisesta.
Samassa pöydässä sitten nyt jo aikuiset lapset muistelevat,
mitä kummallisia ruokia saivat kokeilevan mökkikokin keittiössä. Sitruunakana
on jäänyt eräälle mieleen kammottavana, toinen muistaa kvinoasalaatin. Kaikki
rakastavat mummon leivinuunissa paistamia karjalanpiirakoita, joita myös
talkoilla sadepäivinä tehtiin.
Isommalle mökkiläisjoukolle ruoan laittaminen on oma
lajinsa. Ruoka ei saa olla liian monimutkaista, ettei keittiössä tarvitse viettää
sitä neljää viittä tuntia enempää. Ruoan pitää olla sellaista, että se maistuu
kaikille tai ainakin melkein kaikille. Sellaisia ruokia ovat itse asiassa
perushyvät kotiruoat. Kalakeittoakin syö mielikseen melkein joka päivä, kun
kalan saa tuoreena, jos saalista vain tulee.
Mökkimenu 1: fetamureke, kantarellikastiketta, keitettyjä perunoita, porkkanoita ja kukkakaalia |
Yksi hyvä ison porukan ruoka on lihamureke lisäkkeineen.
Tällä kertaa lihamurekkeeseen pääsi keitettyä perunaa, kesäkurpitsaa ja fetaa,
jotka olivat jääneet jääkaappiin odottamaan uusiokäyttöä.
Lihamureke maistuu
myös kylmänä. Ja kun sen kanssa kuumana syötiin kesän ensimmäinen
kantarellikastike, niin seuraavan päivän kylmänä lisäkeruokana sen seurana oli
edellisen päivän vihanneksista ja perunoista tehty salaatti. Pääruokana taas oli
kaalilaatikko, puolukkasurvos, sokerisuolatut kurkut ja tomaattisipulisalaatti.
Fetamureke
kahdeksalle
750 g naudan jauhelihaa
400 g sika-nautajauhelihaa
2 sipulia
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
4 keitettyä pientä perunaa
2 dl fetajuustoa murusina
1 kananmuna
3 tl kapriksia
10 lehteä tuoretta salviaa
2 tl mustapippuria
rouheena
1 rkl suolaa
Paista sipulit pieniksi pilkottuina pannussa. Kuori
kesäkurpitsa. Raasta se karkealla terällä raasteeksi. Paista kesäkurpitsaraaste
sipuleiden kanssa. Jäähdytä paistettuja vihanneksia hetkinen. Raasta keitetyt
perunat samoin karkealla terällä.
Sekoita taikina. Sekoita lihat, lisää niiden joukkoon
vihannesraasteet, fetajuusto esim. haarukalla murustettuna, kananmuna ja
mausteet.
Muotoile taikinasta mureke vuokaan. Paista 200 asteessa
tunti, puolitoista niin, että murekkeen pinta on kauniin ruskea.
Tarjoile hyvien perunoiden, kokonaisena höyrytetyn
kukkakaalin, kokonaisina keitettyjen porkkanoiden ja kermaisen
kantarellikastikkeen kanssa.
Seuraavan päivän perunasalaatti perunoista, porkkanoista ja kukkakaalista |
Seuraavan päivän perunasalaatti
6 keitettyä perunaa (siiklit ovat erityisen hyviä)
4 keitettyä porkkanaa
keitettyä kukkakaalia
1 maustekurkku
10 cm sipulinvartta
Sinappiöljykastike
2 tl sinappia
½ dl oliivöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
½ tl sokeria
hyppysellinen suolaa
Laita kastikeainekset kannelliseen lasipurkkiin. Ravistele
purkkia ja kaada kastike pieniksi pilkottujen salaattiainesten päälle. Sekoita
salaatti.
Mökkimenu 2: kaalilaatikko, sokerisuolatut kurkut, tomaattisipulisalaatti, puolukkasurvos ja seuraavan päivän perunasalaatti |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti