Kesän maut ovat parhaimmillaan. Ruoan laittaminen on
helppoa: keittää höyryssä kukkakaalin ja porkkanoita, lisää vähän voita päälle
ja herkkuateria on valmis. Varhaiskaalista saa keittoa, joka kelpaa
nyrpeimmällekin syöjälle.
Kun kerroin nuorisovieraille, sukulaisille, melkein kuin
omille lapsille, tekeväni varhaiskaalikeittoa lounaaksi, kuului kyllästynyt
huokaus. ”Eih…” Ruokapöydässä tuo samainen huokaus muuttui muotoon: ”Aah… tämä
on hyvää.” Samoin toisessa yhteydessä aiemmin nuorison edustaja ihasteli
keittoni makua, joka syntyy kaalin mietoudesta ja puhtaista mauista, joihin ei
ole sotkettu mitään ylimääräistä.
Varhaiskaalikeiton voi höystää jauhelihalla, mutta ihan yhtä
hyvin siihen sopivat myös tuoreet siskonmakkarat. Siskonmakkarasopasta syntyy
kesäleirin ominaishaju – tosin varhaiskaalin yhteydessä hajumaailma on
hajuttomampi.
Varhaiskaalia, timjamia, siskonmakkaroita |
Kesäleirin hajun tunsin Oriveden opistossa, jossa olin viikon
kurssilla kirjoittamassa, mitäpä muutakaan. Luulin hajua paikan
ominaistuoksuksi, joka toi mieleen lapsuuden musiikkileirit.
Kesäleirihaju
syntyi ilman kuumuudesta, ahkeroivista aivoista, luovista, asiaansa
paneutuvista ihmisistä – ja makkarakeitosta. Asuntolarakennukseen haju syntyi
lämmitetystä saunasta. Seuraavana päivänä siskonmakkarasopan ja saunan jälkeen
hajua ei enää huomannut. Jäljellä olivat vain ajattelevien aivojen tuoksut,
joita nenäni ei erottanut paperin ja tulostusmusteen hajusta.
Mökkielämän yksi tärkeistä ominaishajuista taas on lettujen
paistamisesta syntyvä voinen käry, jota tuuletetaan ulos avaamalla kaikki
ikkunat ja ovet. Letut jotenkin kuuluvat kesään. Juhannuksena nuorison edustaja
toivoi lettuja; niitä saatiin silloin mummon paistamina juhannussunnuntain
aamuna. Ennen sitä niille ei ollut vatsassa eikä pöydässä tilaa.
Juhannussunnuntain lettuaamiainen oli kuin venäläinen perheaamiainen, joita
olen saanut maistella ja haistella Venäjän Karjalan matkoilla.
Venäjän matkoilla tosin gluteeniton lettu on tuntematon
käsite – ja sinne on syytä varata mukaan omia eväitä. Erään helteisen bussimatkan
selvisin hengissä suolakurkuilla ja perunalastuilla – viime matkalla mukana
kuljetetut riisinuudelit pelastivat yhden illallisen. Ne maistuivat ihan
makoisilta hyvän majoneesin kanssa. Pääasiassa kuitenkin Venäjälläkin voi
valita ruokansa ja jättää tarjotun vehnän syömättä.
Pari vuotta sitten sai Suomessakin etsimällä etsiä
riisijauhoja ja erilaisia gluteenittomia leipiä Itä-Suomesta. Nyt tilanne on
aivan toinen. Anna-Maijan kotileipomon
ihania karjalanpiirakoita saa Joensuun kauppahallin leipämyymälästä,
Anna-Maijan ja Vuohelan herkkujen leipiä Joensuun keskustan City-Marketista,
Wasan näkkileipää löytyy Helsinkiä euron halvemmalla pakettihinnalla
Kiteeltäkin – ja Kolin Salesta saa Moilasen DarkBreadia ja
Tropicana-pizzojakin.
Kesäleirillä ja mökillä ei siis tarvitse olla nälässä,
pikemminkin päinvastoin. Oriveden ruokajuhla - aamiainen, lounas, iltapäiväkahvi, jolla
jokaisella jokin gluteeniton herkkuleivonnainen, illallinen – toi hieman
ylimääräistä kannettavaa. Sitä voi varhaiskaalikeitolla sulattaa. Letut
saa sitten jälkkäriksi tai saunan jälkeiseksi. Kun oikein ui koko ajan, ei
letuista jää jälkeäkään.
Varhaiskaalikeitto
kuudelle
700 g varhaiskaalia (puolet keskikokoisesta kaalista)
400 g siskonmakkaroita tai naudan jauhelihaa
2 laakerinlehteä
tuoretta timjamia
1 – 2 l kiehuvaa vettä
suolaa maun mukaan
1 - 2 tl mustapippurirouhetta
Pilko kaali ohuiksi suikaleiksi. Paista niitä rypsiöljyssä
pannulla siten, että ne pehmenevät, eivät pala. Laita ne keittokattilaan.
Huuhtele pannu kiehuvalla vedellä ja lisää vesi kaalien päälle. Lisää kaalien
joukkoon laakerinlehdet ja noin neljäsosa timjamiruukusta.
Jos käytät jauhelihaa, paista se murusiksi pannulla ja lisää
paistoliemi keiton joukkoon. Lisää keittoon lihat tai siskonmakkarat, kun kaali
alkaa olla pehmeää. Keitä vielä 10 – 20 minuuttia niin, että kaalista tulee
pehmeää.
Lettuja ja tuoremansikkahilloa |
Letut (gluteeniton)
3 isoa paistinpannun kokoista lettua
1,5 dl hienoa riisijauhoa
0,5 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
½ tl sokeria
hyppysellinen suolaa
3 dl maitoa
1 kananmuna
Sekoita jauhot ja lisää niihin leivinjauhe, sokeri ja suola.
Vatkaa muna kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita siihen maito. Vatkaa jauhot
munamaitoseokseen.
Lettutaikinan voi jättää tekeytymään pariksi tunniksi, mutta
jauhot valuvat silloin astian pohjaan. Vatkaa taikinaa uudestaan kuohkeaksi.
Paista letut kuumalla pannulla voissa tai öljyssä. Letuista
tulee vehnälettuja kiinteämpiä ja ne on helpompi kääntää. Paksuhkoja lettuja
taikinasta tulee kolme, ihan ohuita pitsireunaisia neljä, mutta ohuet letut
hajoavat helposti.
Ensimmäinen lettu on aina harjoituskappale. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti