Maailman helpoin jälkiruoka, jos lakkasuo tai -tori on lähellä. |
Hrrrr, helle ja paiste vaihtui arktiseksi tuuleksi ja
sateeksi. Matkalaukkulomalaisen laukku kaipaa sukkia – ja tuulitakkikin oli
hankittava, kun rock-juhlassa matkatakki sai päälleen bratvurstin rasvakasteen.
Rockfestivaaleilla ja muissakin kesäjuhlissa on mistä
valita, kun nälkä yllättää. Joensuun Ilosaarirockin ilahduttavin ruokapiste oli
uuniperunoita tarjonnut kioski, josta ruokavammaisellekin löytyi maittavaa
syötävää – se bratvurstikin.
Sen sijaan paikallisen rockravintolan Kerubin
ravintolapiste festivaalialueella oli suuri pettymys. Olisi ollut
istumapaikkoja, jonokin oli suhteellisen lyhyt, mutta ainoa gluteeniton ruoka
oli kreikkalainen salaatti ilman leipää. Listalla oli kyllä houkuttelevasti
bataattiranskalaisia ja dippiä, mutta ilmeisesti olivat onnistuneet sotkemaan
perushyvän ruoan jauhoilla syömäkelvottomaksi.
Ilosaarirock oli ihana rockjuhla tänä vuonna. Alue on laaja,
siellä on erilaisia tiloja, joissa erilaisista musiikkityyleistä nauttivat
voivat keskittyä omiin iloihinsa. Tähtiteltan alue on erityisen viehättävä.
Sieltä on näköala Pyhäselälle, kuumalla ilmalla vilvoittava tuuli käy teltan
liepeille, nurmialueilla on väljää tilaa istuskella ja alueen ravintolatkin
olivat muuta festarialuetta rauhallisempia ja jonottomampia.
Alue on aiemmin ollut pelkästään VIP-vieraiden käytössä,
mutta hienoa on, että se oli nyt avattu varsinaisille juhlijoille. Kuulemma
vippikorttilaiset olivat valittaneet, että heillä ei enää ollut näköalaa… No,
tervetuloa meidän tavisten joukkoon Tähtitelttaan, jossa oli vielä muutakin
luksusta: Kossubaari kaikille niille, jotka eivät voi nauttia käymisteitse
valmistetuista juomista. Kossubaarin – tai niin kuin koiranleuka festarikaveri
sen nimesi sossubaariksi – baarimikot olivat kovilla ja tekivät pitkät päivät
ja yöt taitavasti drinkkejä ja shotteja sekoitellen välillä infernaalisessa
teknon jytkeessä, välillä hivelevän, sydämeen syvälle käyvän Minä ja Ville Ahosen
musiikin soinnissa.
Oli Tähtiteltassa muutakin sykähdyttävää: hellyttävää 22
Pistepirkkoa, hyvää laskuhumalamusiikkia tarjoavaa islantilaista Sigurd Rossia
ja tietenkin Ismo Alangon ironisia jollotuksia. Vuoden turhinta laulua ei
laulettu missään Tähtiteltan tilaisuudessa, vaikka tietysti Alanko esitti
hittinsä.
Ilosaarirockin kruunu oli ehdottomasti Nightwish ja sen uusi
laulaja Floor Jansen, jonka sävyjä vaihteleva melodinen ääni tasapainotti
bändiä. Illan päätti ilotulitus niin kuin aina on tapana. Tällä kertaa
ilotulitus nousi tulikatedraalina yleisön ylle ja satoi tuhkana päälle. Sopivan
romanttisen pateettista niin kuin Nightwishin musiikkikin on. PMMP:n riemukkaan
haikean keikan aikana saatiin samalla katsella tulitanssijoita, jotka
taituroivat esiintymislavan sivustoilla.
Tulta oli myös ehdottomasti Michael Monroen esityksessä.
Hänessä itsessään on energisen elämänvoiman tuli, joka leimuaa yleisölle.
Kun sitten kolme päivää ja yötä nauttii ruoka- ja
rockkomboista, emännöi ja kestitsee rock-vieraita karjalanpiirakoilla ja
munavoilla, niin kummasti parin päivän toipumisen jälkeen on ikävä kotiruokaa.
Suuri ilahduksen kilahdus koitti Joensuun Citymarketissa: keltaiset
kesäkurpitsat ovat saapuneet. Mitä niistä? No, tietenkin kesäistä keittoa
lämmittämään arktiseksi muuttuneessa kesässä, antamaan Michael Monroen
energistä elämänvoimaa omalla keltaisuudellaan. Jälkiruoaksi maailman helpointa
ja ihaninta jälkiruokaa, Pohjois-Karjalan soiden superherkkua: lakkoja
sokerikasteessa.
Näistä keittoa: keltaista kesäkurpitsaa, namnam. |
Kesäinen jauhelihakeitto
kuudelle
2 pientä keltaista kesäkurpitsaa
1 pieni kukkakaali
4 porkkanaa
pieni purjo
1 sipuli
400 g naudan vähärasvaista jauhelihaa
mustapippuria
suolaa
Kuori kesäkurpitsat ja paloittele ne. Kuullota niitä
kattilassa öljyssä. Lisää samaan kattilaan porkkanapalatkin kuullottumaan.
Paista paistinpannulla jauheliha ja sipulisilppu. Lisää lihasipuliseos
vihannesten joukkoon. Huuhtele pannu kiehuvalla vedellä ja lisää huuhdeliemi
keittoon.
Keitä keittoa niin kauan, että porkkanat ovat puolikovia.
Lisää kukkakaalin kukintoja ja purjoa sekä mausteet. Keitä, kunnes
kukkakaalipalat ovat sopivan al dente -kypsiä.
Keiton voi valmistaa myös ilman lihaa.
Maailman helpoin jälkiruoka
yhdelle
1 dl tuoreita lakkoja
½ rkl sokeria
Sekoita lakkoihin sokeri ja herkuttele.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti