Marokonminttu ja minttusmetana |
Klassikko – Kari Hotakaisen romaani, klassinen musiikki,
klassikkoromaanit – siinä ensi mielikuvat klassikosta. On myös klassikkoruokia,
niitä, joita syödään aina tiettyyn aikaan vuodesta tai tietyssä juhlassa.
Vorschmack liittyy nettihaulla itsenäisyyspäivään – kai siksi,
että se on Mannerheimiin liitettyä ruokaa. Vorschmackia söin keväällä
klassikkoravintolassa eli Sea Horsessa, klassikkolempinimeltään Sikalassa.
Ravintolassa ei kyllä sikailtu vaan jaettiin yhteinen pöytä työkavereiden
kanssa. Pidettiin peijaiset klassikko-organisaatiolle, joka siirtyi vapun
päivänä uuteen aikaan, muuntui uudeksi organisaatioksi.
Klassikkojen muunnelmia kuulin suurilla
syntymäpäiväjuhlilla. Päivänsankari esitti My wayn suomeksi – Ilomantsin Frank
Sinatra väräytti laululla ja ajatuksilla. Päivänsankarin aikuisten lasten ja
näiden ystävien bigband veivät juhlaväen Blues Brothersin maailmaan omilla
muunnelmillaan. Ultra Brakin soi: ainakin minä lauloin mukana, ja ainakin minun
silmässäni kyynel kimalsi hetken.
Kaikki täyttävät nyt kolmekymmentä, kertoi minulle vanha
tuttu oppilaani 1990-luvulta. Klassista, opettaja ei tajua, minkä ikäisiä omat
vanhat oppilapset ovat. He tulevat kadulla vastaan lastenvaunuineen, he
kirjoittavat isoissa lehdissä artikkeleita vanhemmuudesta, he ovat
työnjohtotehtävissä, he myyvät perustamiaan yrityksiä – he täyttävät kymmeniä
vuosia.
Kaikki täyttävät nyt viisikymmentä, vastasin. Kun isäni
täytti viisikymmentä, hänen juhlissaan oltiin klassisesti tummissa puvuissa,
tarjottiin klassisesti lohivoileipiä ja lakkaboolia.
Facebookissa juhlitaan syntymäpäiviä joka päivä. Tarjotaan
kaverille onnentoivotus omin sanoin. Kakkukutsuille facebook-kavereita ei
kutsuta, kun kuitenkin ollaan joka päivä sosiaalisen median coctail-kutsuilla
ja jaetaan aurinkoisia ajatuksia, pikkusutkauksia, vinkkejä ja linkkejä. Klassista
on facebook-dialogeissa se, että jos esittää omassa päivityksessään minkä
tahansa ongelman, niin avuliaat kaverit jakavat auliisti omia neuvojaan. Sanojen
virta on niin suuri, ettei minun mielessäni ole vieläkään yhtään klassista
päivitystä.
Mistä syntyy klassikko? Syntyykö se yhteisestä kokemuksesta?
Yhteisesti jaetusta oivalluksesta? Vai syntyykö se yksittäisen ihmisen suuresta
oivalluksesta , joka ihmisen nimissä jaetaan?
Vorschmack on klassikko, joka on niin konventionaalistunut,
että sen kanssa syödäänkin aina samoja lisäkkeitä.
Vaan klassikkoakin voi muunnella, tehdä intertekstuaalisen
ruoan: vorschmackilla täytetyt paprikat, uunipunajuuret ja minttusmetanan.
Klassikkoainekset uudessa muodossa.
Vorschmackilla täytetty paprika, uunipunajuuret ja minttusmetana |
Vorschmackilla täytetyt paprikat
Vorschmack-täyte
400 g karitsan jauhelihaa
400 g poron jauhelihaa
8 öljyyn säilöttyä sardellifilettä
2 rkl voita
3 pientä sipulia kuutioina
6 valkosipulinkynttä viipaleina
2 rkl tomaattiketsuppia
1 - 2 dl vettä
Ruskista jauhelihat voissa. Lisää paistokseen sardellit,
jonkin verran sardellien öljyä, sipulit ja tomaattiketsuppi. Pyöräytä sekaisin
ruskistetun lihan kanssa. Lisää vettä ensin 1 dl ja anna hautua kannen alla.
Lisää vettä, jos seos kuivuu hauduttamisen aikana. Hauduta noin puoli tuntia.
Jäähdytä lihaseosta toisessa astiassa. Soseuta seos
sauvasekoittimella tahnaksi. Vorschmack-täytteen voi säilöä seuraavaan päivään
jääkaapissa tai pakastaa.
Vorschmackilla täytetyt paprikat
1 – 2 valkoista tai muuta ohutmaltoista mietoa paprikaa
syöjää kohti
vorschmack-täytettä (ohjeen annos riittää noin 10 paprikaan)
Pese paprikat. Leikkaa ne pitkittäin puoliksi. Poista
siemenet ja sisäkalvot paprikoista. Täytä paprikat piripintaan vorschmackilla. Laita
paprikat kauniisti öljyttyyn uunivuokaan. Paista 200 asteen uunissa puolisen
tuntia. Grillaa lopuksi pinnat.
Vorschmackilla täytetyt paprikat: täyte on kypsää, paprikat vielä raakoja. Uuniin. |
Uunipunajuuret
3 - 4:lle lisäkkeeksi
5 tuoretta raakaa punajuurta
3 hunaja- tai tavallista naurista
1 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
1 tl mustapippurin marjoja rouheena
lehtipersiljaa
Kuori punajuuret ja tavalliset nauriit. Hunajanauriita ei
tarvitse kuoria. Leikkaa juurekset paksuiksi viipaleiksi. Sekoita uunivuoassa
niiden joukkoon öljy, suola ja pippurirouhe.
Paista juureksia 200 asteessa ensin tunti kannella
peitettynä ja hauduta sen jälkeen miedommalla lämmöllä puolisen tuntia. Sekoita
kuumien juuresten joukkoon lehtipersiljaa oman makusi mukaan.
Minttusmetana
1 ½ dl juoksevaa smetanaa, esim. virolainen Hapukoor, tai
kermaviiliä
1 dl pieniksi kuutioituja pikkumaustekurkkuja
1 pieni kirpeä omena pieninä kuutioina
n. 20 lehteä marokonminttua (piparmintun makuista)
Sekoita smetanaan pieniksi kuutioiksi pilkotut
pikkumaustekurkut ja omena. Leikkaa mintun lehdet saksilla tai veitsellä
silpuksi. Sekoita minttu smetanan joukkoon. Älä lisää suolaa äläkä pippuria,
anna mintulle mahdollisuus. Anna maustua jonkin aikaa jääkaapissa ennen
tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti