sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Vihreää ja valkoista: kanaa, kastiketta ja kevyenkevyttä parsarisottoa



En ole kastikeihmisiä. Oikeasti en osaa tehdä niitä. Yhden kesän 1980-luvun lopulla harjoittelin kastikkeita soluasunnon keittiössä. Muistan vain kirkkaankeltaisen currykastikkeen, joka kehysti kalapuikkoja.

En ole kermaihmisiä. Oikeasti en käytä sitä. Silloin joskus harvoin, kun viljoille yliherkkä saa täytekakkua, silloin, oi silloin, voi herkutella myös kermavaahdolla  pikkuisen.

Mutta joskus ei voi vastustaa kermakastikkeen lumoa. Muistaa ranskalaisen aterian, joka syötiin kolmen viikon loman päätteeksi. Muistaa talon, ystävät, pelikortti-illat, pyöräilyn eteläranskalaisessa maalaismaisemassa, hassun talon veikeän omistajan ja hänen neuvonsa, mistä löytyy seutukunnan uimapaikka: se oli vuoriston jääkylmän joen suvanto, lampi. Muistaa retken syyskuiselle Välimerelle, veden, jonka hyytävyyteen ei voinut pulahtaa.

Kanaa, kermakastike, valkoista ja vihreää

Kolmen viikon loman päätteeksi syötiin kanaa kermakastikkeessa. Kolmen ruokalajin aterian päätteeksi kolmanneksi otin omenan; se oli elämäni paras omena. Se vei kermaisuuden mukanaan.

Mutta silti: joskus kermakastiketta. Ja sen aika on nyt, kun kesä kiiruhti syksyksi ja Luoja käänsi lämpönappulan off-asentoon. Saman viikon aikana tarvittiin ensimmäisen kerran kesän jälkeen sukkia ja villakangastakkia  - molempia. Lämpönappulan kääntäminen on-asentoon onnistuu nousemalla kirjoittajan tuolista ylös, kävelemällä hieman ja aivojumpalla, jota ruoka-aineiden kanssa askartelu on.

Kermakastiketta! Syvä rummunlyönti, Friedrich Cerhan Konserton alussa lyömäsoittimille ja orkesterille tai kirkonkellon kumu Paavalin kirkon tornista. Sama efekti. Yhtä aikaa tuttua, yhtä aikaa matka uuteen maailmaan. Siksi myös vihreää, koska vihreä on uuden alku. Valkoinen puhdistaa mielen ja sielun.

Kun haluan valkoista ruokaa, tiedän olevani elämänvaiheessa, jossa puhdistan itseäni kertyneestä kuonasta, vihasta, surusta. Kun haluan vihreää, tiedän, että nyt sydämeni avautuu uuteen. Sydän elää.
Siis kermakastiketta, jossa on vihreää: kapriksia, purjoa, viinirypäleitä, ruohosipulia. Kanaa. Kerman vastapainoksi kevyenkevyttä parsarisottoa, jossa on vihreää: kesäkurpitsaa.

En ole kastikeihmisiä. Oikeasti tein nyt elämäni parhaan kastikkeen. En ole kermaihmisiä. Oikeasti kerma maistui kastikkeessa lempeältä, suloiselta, nautinnolta. 

Voila, sovellus eteläranskalaisen ravintolan kanaa kermakastikkeessa  -annoksesta syntyi. Se ei ole samanlainen, se ei ole syntynyt Ranskalaisen keittiön salaisuudet -keittokirjasta, se ei ole syntynyt netin coq au vin -ohjeista. Se syntyi Signora Salvian omista mielihaluista: valkoisesta ja vihreästä. 

Takana kevyenkevyt parsarisotto, edessä palanen kanaa, vieressä valkoisen vihervää kastiketta.


Vihreää ja valkoista kanaa

eli kanaa kermassa

4 maustamatonta broilerin koipireisipalaa tai rintapalaa
1 sipuli
1 rkl kapriksia
10 cm purjoa
1 lasillinen valkoviiniä
1 tl dijoninsinappia
1 rkl voita
1 – 2 tl suolaa
½ tl valkopippurijauhetta
kourallinen vihreitä viinirypäleitä
2 dl ruokakermaa
maissijauhoa
2 – 3 rkl ruohosipulia

Paista sipuli pannulla pieneksi pilkottuna voissa. Laita sipulit pataan.  Puolita kananpalat. Paista ne voissa ja siirrä pataan. Huuhdo pannu kiehuvalla vedellä. Lisää vesi pataan. Kaada joukkoon valkoviini. Mausta liemi dijoninsinapilla, kapriksilla, purjosilpulla, suolalla ja valkopippurilla. 

Hauduta kanapataa rauhassa miedolla tulella niin kauan, että kananpalat ovat pehmoisia eli puolesta tunnista tuntiin. Lisää viinirypäleet pataan, kun haudutusaikaa on jäljellä kymmenkunta minuuttia.
Nosta kananpalat pois liemestä ja asettele ne kauniisti uunivuokaan.

Valmista kermakastike. Ota padan liemi kattilaan. Keitä sitä kokoon. Lisää liemeen kerma. Jos kastike ei saostu, lisää joukkoon suurusteeksi maissijauhoa. Kastikkeen ei tarvitse olla kovin sakeaa.
Mausta kastike parilla ruokalusikallisella tuoretta ruohosipulia. 

Kaada kastike kananpalojen päälle. Pidä ruokaa uunissa lämpimässä, kunnes syöjät ovat paikalla.

Tarjoile kevyen parsarisoton kanssa. Koska kanan kastike on rasvainen ja raskas, lisäkkeen täytyy olla kevyt – vastakohdat täydentävät toisiaan ja lisäävät toistensa makua.

Kevyenkevyt parsarisotto



1,5 dl arborioriisiä
1 kesäkurpitsa raastettuna
½ litraa keitettyjä parsanpaloja tai 1 prk parsaa paloina
parsojen keitinliemi tai purkin liemi
2 dl valkoviiniä
vettä
oliiviöljyä
suolaa

Kuullota riisi oliiviöljyssä kuultavaksi. Lisää riisiin pikkuhiljaa  nesteitä. Ensin parsaliemi, sitten valkoviini ja lopuksi vettä. Kun riisi alkaa olla al dente –kypsää, lisää joukkoon parsanpalat. 

Kun risotto alkaa olla kypsää, lisää joukkoon raaka kesäkurpitsaraaste, kiehauta. Älä lisää juustoa; anna hennon parsan maun valloittaa ja viedä mennessään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti