sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Syksyn suloja: kurpitsaborssi




Syyskuun kurpitsaborssi ja tyhjä tuoli odottavat syöjää.

Syyskuun ensimmäinen ja kesäinen ukkonen. Sadepäivä ja sitten aurinkoa. Samat ainekset ovat kasvattaneet makeat juurekset satokauden suloksi. 

Kurpitsaborssi niin kuin sen alkuperäinen versiokin borssi on suuritöinen keitto. Miksi ihmeessä käyttää aikaansa keiton valmistamiseen, kun sen saisi teollisesti tehtynäkin? Miksi kokata?

Varsinkin yksin asuvista ihmisistä yleensä kerrotaan, että heidän jääkaapissaan on vain valo. Kokkaajalle taas valon tuovat ruoka-aineet. Ne, joista näkee, mitä ne ovat – eikä tarvitse arvailla tai tihrustaa tuoteselosteesta, mitä ruokaan on piilotettu. Siksi on kiva kokata: tietää mitä syö. Kun kuitenkin itse on sitä, mitä syö.

Jotkut tekevät intohimoisesti käsitöitä. Niistä jää jälki. Ne jäävät kaappeihin kierrätettäviksi. Ruoka, jonka käsin tekee, häviää luonnon kiertokulkuun. Ei jää jälkeä kotiin, saattaa jäädä jälki omalle vyötärölle, mutta senkin kantaa itse mukanaan. Kenenkään toisen ei tarvitse kantaa jälkeäni, jos vain muuten pidän hiilijalanjäljen pienenä.

Käsityöt jäävät elämään: lapsena tehdyt esineet, esiliinat, patalaput näkyvät kodin kerrostumina. Vielä vanhuksenakin jostain kaapin pohjalta kuoriutuu esiin epäonnistunut sukantekele tai kesken jäänyt pusero. Joskus äiti tai isä on armeliaasti saattanut kesken jääneen valmiiksi, joskus kukaan ei ole raaskinut heittää pois muotopuolta.

Pilalle mennyt ruoka, se epäonnistunut keitos on heitetty menemään eikä kukaan muistele sitä vaan sitä herkkua, joka epäonnisen harjoittelukerran jälkeen syntyi. Tai kyllä tietenkin jotkut muistelevat… ne, jotka muutenkin vanhoja kaivelevat. Omat epäonnen keitokset voi kääntää voitokseen: harjoitteluahan ne olivat. Ja ruokablogisti kirjoittaa epäonnestaan varoituksen sanan toisille kokeilijoille: varo, sokeri palaa helposti pohjaan.

Sokerina pohjalla on kuitenkin uusi ruoka, joka on vanhan muunnos kuin kurpitsaborssikin. Se on perinteistä borssia makeampi ja hieman tulisempi. Pienen pikanttiuden siihen antaa pippuripaprika.

Kurpitsaborssi – syksyn suloista makeutta. Työn iloa raastamisessa. Käden taitoa. Ja jälki jää vain vyötärölle, jos sinnekään. Punajuurista tosin jää jälkiä keittiöön, mutta rätti jäljettömiin punajäljet vie. Auringon kuivattamisssa käsissä punajuuren jälki näkyy ja häviää pesuveden mukana viemäriin. Sinne minne lopulta suun sulokin.



Kurpitsaborssi

4 keitettyä punajuurta
700 g myskikurpitsaa
2 pientä sipulia/ 1 iso sipuli
2 isoa porkkanaa
1 kirpeä omena, esim. Granny Smith
1 - 2 dl punaviiniä
1 pippuripaprika eli punainen chilipalko
timjamia, noin 10 oksaa ruukusta
lehtipersiljaa
mustapippuri rouheena
suolaa maun mukaan, noin 3 tl
savukinkkua

Borssin päälle

paahdettuja kantarelleja ja mozzarellakuutioita/vuohenjuustokuutioita

Raasta kaikki juurekset ja vihannekset. Pilko sipuli ja pippuripaprika pieniksi.

Paista ensin hyvässä ruokaöljyssä sipuli ja pippuripaprika siten, että ne eivät pala. Lisää pannulle punajuuriraaste sipulien ja pippuripaprikapalasten sekaan. Kääntele punajuuriraastetta niin, että se alkaa tuoksua paistetulta. Kaada seos keittokattilaan. Huuhtele pannu kuumalla vedellä ja lisää vesi kattilaan. Laita kattila hiljaiselle tulelle.

Paista sitten kaikki muut raasteet pannulla ja lisää ne borssiin. Lisää borssiin tuoreen timjamin oksia antamaan makua sekä mustapippuria. Lisää keittoon punaviini. Anna kiehahtaa. Lisää lopuksi kiehuvaa vettä niin, että vihannekset peittyvät.

Anna borssin hautua hiljalleen 1 – 2 tuntia. Paista lopuksi savukinkkukuutiot ja lisää ne keittoon. Lisää samoin tuoretta lehtipersiljaa.

Borssi säilyy hyvin, jos laitat siihen kunnolla suolaa. Sen voi myös pakastaa.

Kun tarjoilet borssin, paista sen pinnalle kantarelleja tai muita kauden sieniä. Paahda sienet kuiviksi pannulla. Älä lisää niiden joukkoon kermaa tai muutakaan nestettä. Anna sienten kuivua rasvassa. Jos haluat, niin huuhtele pannu sienten jälkeen kuumalla vedellä ja ota sieniliemi talteen seuraavia ruokia varten.

Sekoita borssin joukkoon tai pinnalle mozzarella- tai vuohenjuustokuutioita sekä koristele lehtipersiljalla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti