Halloweenin sijaan Suomessa onkin taas alettu juhlia kekriä,
satokauden päätösjuhlaa. Uuden sadon poro saapui erotuksestaan viime viikolla –
ja on taas kystä kyllä pakkasessa.
Perinneherkku karjalanpaisti on mahtavan makuinen
kokonaisuus, kun siihen laittaa poronluita. Karjalanpaisti on hitaasti
hautuvaa, odotettavaa ruokaa. Kaasu-uunissa kaikki pataruoat valmistuvat
pehmeiksi. Ne eivät kuivu niin kuin sähköuunissa. Karjalanpaistin pitkän
haudutusajan aikana vain täytyy muistaa avata ikkuna ulos raolleen, jotta happi ei
lopu kokkaajan keittiöstä. Elävä tuli
syö happea ja tuo eloisan sinisen liekin keittiöön silmien iloksi.
Karjalanpaisti poronluista, lampaanlavasta, naudan paistista ja porsaan kaslerista. Pinta on kuiva, sisus mehevä ja murea. |
Myös macaronileivokset, Ranskasta Suomeen rantautuneet
pikkuherkut, vaativat leipojaltaan aikaa, kärsivällisyyttä ja mittaamisen
tarkkuutta. Jännitysmomenttina on kaasu-uuni: kuinka se käyttäytyy? kuinka
leivonnaiset onnistuvat vain alhaalta tulevassa kosteassa lämmössä?
Macaronit ovat sisarentyttäreni hyvin kokeilemia ja
harjoittelemia leivonnaisia, jotka onnistuvat myös kaasu-uunissa tarkalla
toiminnalla ja tarkkailulla. Tällä kertaa kekrin ja karjalanpaistin teemaan
sopivat hyvin puolukkatäytteiset macaronit, suomalainen muunnos ranskalaisesta
esikuvastaan. Puolukkamacaronit ovat yhtä aikaa happamia ja makeita. Taikinassa
on niin paljon sokeria, että syksyn puolukkasurvos ei kaipaa yhtään sokeria
lisäkseen.
Puolukkamacaronit |
Itäsuomalaisissa suvuissani on tapana, että sukulaiset
saavat asua toisen luona sen ajan kuin vaikkapa esimerkiksi koulunkäynti tai
työharjoittelu kestää vieraalla paikkakunnalla. Minun lapsuudessani serkkuni
asui perheessämme kaksi lukuvuotta. Äitini asui Helsingissä opiskellessaan
alkuun tätiensä luona. Isäni serkkua avusti koulutielle täti. Tädit vain nuo
toivossa väkevät… Nyt kun itse olen täti, ollut jo 29 vuotta, niin toimin kuin
suvuissani on perinteisesti toimittu: oman kotini ovet ja olohuoneen sohva on
vapaa sille, jolla on väliaikainen tarve asua Helsingissä.
Itäsuomalaisiin pitoperinteisiin kuuluu myös se, että
karjalanpaistin kanssa tarjotaan makaronilaatikkoa kunnon jauhoisten perunoiden
lisäksi. Munamaidolla suurustettuun makaronilaatikkoon karjalanpaistin
herkullinen liemi imeytyy yhtä hyvin kuin perunoihin. Pitopöydässä
makaronilaatikko on vielä helppo tarjottavakin: se pysyy kauniisti koossa,
vaikka moni ottaja siitä kauhaiseekin osansa.
Makaroni on italian kielestä suomeen tullut lainasana, alun
perin maccheroni, joka tarkoittaa sarvimakaronia. Pasta taas on yleisnimitys
kaikille eri italialaisittain makaronilajeille: penneille, spageteille,
tagliatelleille, farfalleille jne jne. Pastan muotoja on satoja – ja ne
vaihtelevat perhe- ja maakunnittain Italiassa. Nyt Suomessa pakkaa sekoittavat
vielä macaronileivonnaiset. Apua, macaroni, makaroni, maccheroni, pasta!
Isotätien, isoäitien ja äidin jäljillä ollaan, kun tarjotaan
ruokavieraille karjalanpaistia. Siitä nautti myös amerikanserkkuni, joka kävi
elokuussa Suomessa. Hänen jo edesmennyt äitinsä oli valmistanut sitä
juhlapäivinä kotona Kaliforniassa. Amerikanserkku koki lämpimiä nostalgisia
hetkiä elokuun lämmössä maistellessaan sisareni valmistamaa karjalanpaistia.
Italialaisetkin muuten tuntevat periaatteessa
karjalanpaistin: carne bollito eli keitetty liha on melkein sama ruokalaji. Suomalainen
karjalanpaisti on kuin pohjoisitalialainen misto di carne bollito, johon
yhdistetään eri eläinten lihoja sen mukaan, mitä saatavilla on. Olennaista on se,
että pataan laitetaan rasvaista possua, jotain maukasta raavasta ja jotain erikoisempaa
herkkulihaa. Herkkuna ovat tällä kertaa poronluut ja lampaan lapa. Niiden
tilalle voi laittaa myös hirveä. Tärkeintä karjalanpaistin hyvässä
valmistamisessa ovat luut: liemi tarvitsee luita. Italialaisissa resepteissä
käytetään häränhäntiä – ja ne sopivat suomalaiseenkin karjalanpaistiin.
Kekrin juhla on valmis – samat paisti ja macaronijälkiruoka
sopivat itsenäisyyspäiväänkin. Joulunakin syödään monissa itäsuomalaisissa
perheissä karjalanpaistia, sitä oikeaa juhlaruokaa.
Hyvää ruokahalua – Buon appetito!
Karjalanpaisti
kuudelle
400 g poronluita (tai muuta luista lihaa, hänränhäntiä tms)
250 g naudan paistia
250 g lampaanlapaa
500 g porsaan kasleria
2 keltasipulia
1 rkl mustapippurirouhetta
1 rkl suolaa
2 – 3 laakerinlehteä
1 l kiehuvaa vettä
Pilko lihat suurehkoiksi paloiksi, esim. 4 x 4 x 4 cm.
Laita uunipataan alimmaksi poronluut tai muut luiset lihat.
Pilko päälle sipulia lohkoiksi. Seuraavan kerrokseen laita lampaanlavan
palaset. Lisää taas sipulinlohkoja kerroksen päälle. Seuraavaksi laita pataan
naudanlihakuutiot ja sipulia. Jätä päällimmäiseksi rasvaiset kasleripalat.
Kaada lihojen päälle kiehuvaa vettä niin, että lihat juuri
ja juuri peittyvät. Mausta liemi suolalla, pippurirouheella ja
laakerinlehdillä.
Paista pataa ilman kantta kuumassa uunissa (225 – 250
astetta) noin tunti. Päällimmäisten lihojen on tarkoitus ruskistua ja kuivua
kuumassa uunissa. Laita sitten pataan kansi päälle ja hauduta paistia kannen
alla 2 – 3 tuntia miedossa lämmössä (150 – 170 astetta).
Tarjoile keitettyjen jauhoisten, esim. Matilda-perunoiden
kanssa tai perinteisen munamaidolla hyydytetyn makaronilaatikon kanssa.
Punajuuripiparjuurisalaatti
Punajuuripiparjuurisalaatti |
2 isoa keitettyä punajuurta
30 g raastettua piparjuurta
lehtipersiljaa
suolaa
1 – 2 tl oliiviöljyä
Kuori ja viipaloi punajuuret. Asettele ne kauniisti syvälle
lautaselle. Laita jokaisen kerroksen väliin piparjuuriraastetta ja vähän
persiljaa. Ripottele pikkuisen suolaa. Valele salaattia oliiviöljyllä. Anna
salaatin tekeytyä 1 – 2 tuntia kylmässä.
Koristele ennen tarjoilua lehtipersiljalla.
Puolukkamacaronit
Macaronit
90 g valkuaista
30 g hienoa sokeria
200g mansikanmakuista tomusokeria
110 g mantelijauhetta
Aloita valmistelu vuorokautta aikaisemmin: erottele kananmunista valkuaiset. Anna valkuaisten "vanheta" vuorokausi huoneenlämmössä kannen alla astiassa.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita sokeri
joukkoon.
Siivilöi mantelijauhe ja tomusokeri. Sekoita yhteen.
Kaada mantelitomusokeriseos valkuaisvaahdon joukkoon.
Sekoita taikinaa ensin vauhdikkaasti. Sitten kun seos alkaa
notkistua, ala tarkkailla seosta ja vähennä voimaa. Macaronitaikina on valmis,
kun veitsellä vetää viillon taikinan pintaan ja viilto tasoittuu 10 sekunnissa.
Pursota taikina uunipellille pieniksi pyörylöiksi, noin 3
sentin läpimittaisiksi.
Macaronien taikina puristetaan pursottimella tai pakastepussista tehdyllä kotitekoisella pursottimella pellille. |
Anna macaronien seistä pellillä puolesta tunnista tuntiin
niin, että pinnat kovettuvat. Kun sormella kokeilee, pintaan ei tartu enää
taikinaa.
Macaronit odottavat puolisen tuntia pöydällä, kuivuvat pinnaltaan. Ja sitten uuniin. |
Paista sähköuunissa 15 - 18 minuuttia miedossa lämmössä eli
150 asteessa.
Paista kaasu-uunissa 35 minuuttia miedossa lämmössä eli 150
asteessa tai 22 minuuttia 170 asteessa.
Jäähdytä macaronit ja täytä puolukkatäytteellä. Laita kahden macaronipyörykän väliin täytettä ja purista kevyesti yhteen. Asettele valmiit macaronileivokset laakeaan astiaan kauniisti esille.
Puolukkatäyte
¼ dl puolukkasurvosta
¼ dl kuohukermaa
100 g valkosuklaata rouheena
Kiehauta puolukkasurvos ja kerma. Kaada seos valkosuklaan
päälle. Valkosuklaarouhe sulaa ja seoksesta syntyy yhtenäinen massa.
Kun seos on hieman jähmettynyt, se vatkataan vaahdoksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti