Helsingin kaupunginorkesteri piristi syksyä modernilla
pohjoismaisella musiikilla. Konsertin (18.10.2013) huippu oli konsertin viimeinen
teos, jossa lyömäsoittimet pääsivät loistamaan.
Tanskalaisen Simon Steen-Andersenin teos Double Up (2010) on
humoristinen tarina kapakkaillasta. Teoksen aikana kuullaan hälytysajoneuvojen
ääniä, ovikellon sointia ja kaikenlaisia muita outoja ääniä. Eräässä kohdassa
orkesterista kuuluu huokailua. Kuulija ihmettelee, mistä äänet tulevat, kunnes
huomaa lyömäsoittajien uuden roolin: megafoniin huokailun. Samaan aikaan myös
vasket puhaltavat ilmaa torviinsa, mutta niin ettei niistä kuulu melodisia
ääniä, vain ilman kulkemisen metallin läpi.
Teoksessa on myös humoristisia soittimia, mm.
pahvilaatikko, jota konsertissa soitettiin tiskiharjalla. Kuinka kotoisaa!
Kotoisassa elämässä pimeys tuo kaipuun valoon ja
voimakkaisiin väreihin. Oranssi tulen värinä tuntuu hyvältä niin vaatteissa
kuin ruokapöydässäkin. Konkreettista piristystä ja valoa yhä pimeneviin
päiviin.
Kurpitsavuoka ja syksyn oranssia valoa |
Kurpitsasta saa monenlaisia herkkuja. Oma uusi kehittelemäni
kasvisruoka on kurpitsavuoka. Sen piristys on piparjuuri, joka nostaa esille
makean kurpitsan, mutta myös pikantilla pirteydellään terästää makuja, tuo
vastakohdan, jännitteen ruokaan.
Vastakohtia ja jännitteitä on niin musiikissa kuin
kirjallisuudessakin. Helsingin kirjamessut tarjosivat lokakuun lopun
viikonloppuna piristeeksi saksalaista kirjallisuutta. Saksalainen Norbert Lange
luki ääneen omia runojaan. Hänen äänessään kaikuivat lyömäsoitinten rytmit ja
orkesterin sointu. Saksassa luentatilaisuudet ovat suosittuja. Niihin saattaa
tulla yleisöksi satakin ihmistä – ja kaikki kuuntelevat runoilijaa tai
prosaistia. Norbert Langen ääneenluennasta kuuli kokeneen esiintyvän lukijan
rytmityksen ja jännitteen luomisen.
Norbert Langen ääneen luetut runot olivat piparjuurta
kirjamessujen kurpitsassa, jokavuotisessa perusmessuilussa, jonka aikana
Messukeskus hälisee niin kovalla äänellä, että herkkäkorvaiselle korvatulpat
ovat tarpeen.
Kuitenkin kurpitsaa tarvitaan, koska piparjuurta ei voi
syödä pelkästään. Jo sen raastaminen tuo kyyneleet silmiin – ihan samaan tapaan
kuin saksankielinen luenta kosketti ja tanskalainen musiikillinen kapakkailta
nauratti.
Kurpitsavuoka
4 hengelle
1 kg myskikurpitsaa tai muuta oranssimaltoista kurpitsaa
50 g piparjuurta
3 kirpeää omenaa
250g juoksevaa smetanaa, esim. virolainen hapukoor
1 pallo mozzarellaa
2 tl mustapippurirouhetta
suolaa maun mukaan
ruokaöljyä
Kuori kurpitsa ja leikkaa suurehkoiksi paloiksi. Poista
siemenet ja rihmat. Raasta palat karkealla terällä. Freesaa raaste
paistinpannulla öljytilkassa.
Kuori piparjuuri. Raasta se hienolla terällä.
Kuori omenat. Raasta ne karkealla terällä.
Sekoita freesattuun kurpitsaraasteeseen raaka piparjuuri –
ja omenaraaste. Lisää mukaan smetana ja mausteet.
Laita raastemassa uunivuokaan ja koristele mozzarellan
paloilla.
Paista uunivuoassa ½ - 1 tunti noin 200 asteessa.
Nauti esim. paistetun lihan kanssa tai sellaisenaan
lämpimänä kasvisruokana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti