sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Pikkujoulua: lämmin rosolli ja perinteiset poropullat



Pikkujouluihin laitetaan tonttulakki päähän ja muutenkin tonttuillaan. Valtakunnan suurimmassa sanomalehdessä annettiin sivun kokoisella jutulla ohjeita siitä, miten Helsingin keskustassa saa taksin. Varsinaisia tonttuja ovat pikkujouluilijat, jotka saapuvat sankoin joukoin keskustan ravintoloihin tai muihin juhlapaikkoihin ja jotka haluavat kaikki päästä nukkumaan yksin tai yhdessä samaan aikaan.

Pikkujouluissa syödään jouluruokia niin, etteivät ne sitten maistu enää varsinaisena juhla-aikana. Syödään kystä kyllä, ja varsinkin kinkkua, laatikoita, rosollia. Mutta voihan pikkujoulua viettää ilman perinneruokiakin tai sitten nautiskella niiden muunnoksia. 

Lämmin rosolli syntyy samoista aineksista kuin kylmä versiokin: etikkaa vain ei ole, mutta on makeutta, happamuutta ja punajuuria.

Lämmintä rosollia, bratwursteja ja sinappia - yösyöpön juhlaa

Lämpimän rosollin kanssa lihansyöjälle sopivat bratwurstit  - ja erityisen hyviä ne ovat siinä vaiheessa, kun on päästy monipolvisen jalkaisin taitetun matkan jälkeen kotikeittiöön. Nimittäin lehden viisas neuvo olikin se, että jos kotiin pikkujouluaikaan on matkaa vähemmän kuin tunnin kävelymatka, kannattaa ottaa jalat alleen ja jättää taksit niille, jotka niitä liian tonttumaisuutensa vuoksi enemmän tarvitsevat. Tip-tap, tip-tap, teputtelee viisas tonttu kotiinsa. 

Jos kotona on vielä kylmiä poropulliakin, niin sitten on melkein joulu: saa syödä yölläkin ja kellahtaa sitten illallisen ja yöllisen jälkeen vatsansa viereen.

Perinteiset poropullat - hyviä kuumina ja kylminä

Siis tonttu-ukot hyppikää, nyt on riemun raikkahin aika. Raikasta yöretkeilyä, rosollia niin, että tonttu torvinen saa urkkia, kurkkia, vakoilla, hiipiä tonttujoukon kanssa varpahillaan… keittiöön kunnon väen pikkujouluyön karonkkaan.  



Lämmin rosolli

3 naurista
3 punajuurta
3 pientä omenaa
2 punasipulia
timjamia
suolaa
1 rkl hunajaa
2  - 3 rkl oliiviöljyä

Kuori ja pilko nauriit ja punajuuret 2 x 2 cm kuutioiksi. Laita ne uunivuokaan. Valele2 rkl  öljyllä. Mausta suolalla, hunajalla ja pieniksi pilkotuilla timjamin oksilla tai kuivatulla timjamilla.

Paista ensin kuumassa uunissa (225 astetta) puolisen tuntia. Sekoita juuresseosta. Vähennä lämpöä 170 asteeseen ja peitä uunivuoka kannella tai foliolla.

Viipaloi punasipulit renkaiksi. Kuullota sipulit 1 rkl:ssa öljyä miedolla lämmöllä.

Kuori omenat ja pilko ne kuutioiksi ilman siemenkotia.

Lisää juuresseoksen joukkoon omenakuutiot, sekoita. Lisää paistoksen päälle kuullotetut sipulit.
Hauduta paistosta vielä 20 minuuttia kannen alle. Valmiissa paistoksessa kaikki ainekset ovat pehmeitä.

Tarjoile pikkujoulussa poropullien, kinkkuviipaleiden tai yöruokana paistettujen bratwurstien kanssa.

Perinteiset poropullat

500 g poron jauhelihaa
400 g porsaan jauhelihaa
1 keltasipuli
½ dl juoksevaa smetanaa/kermaviiliä/ruokakermaa
1 kananmuna
1 rkl mustapippuri- tai mustavalkopippurirouhetta
3 tl suolaa

Ota jauhelihataikinan ainekset jääkaapista huoneenlämpöön lämpiämään noin puolta tuntia ennen taikinan valmistamista.

Pilko sipuli pieniksi paloiksi tai raasta se, jos syöjien joukossa on sipulikammoisia. Kuullota sipulit pehmeiksi pannulla.

Laita taikinakulhoon sipulit jäähtymään. Lisää vähän jäähtyneiden sipulien joukkoon smetana/kermaviili/ruokakerman tilkkanen. Sekoita joukkoon jauhelihat, kananmuna ja mausteet. Tee taikinasta tasainen seos.

Ota taikinasta ruokalusikalla annos. Kastele kätesi kylmällä vedellä ja pyörittele taikinasta pullat.

Laita pullat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista uunissa ½ t – 40 minuuttia hyvällä lämmöllä, kaasu-uunissa 230 astetta, sähköuunissa 200 astetta. 

Pullat ovat kypsiä, kun ne ovat kauniin ruskeita ja leivinpaperille valuneet nesteet ovat ruskettuneet kuiviksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti