Pikkujouluihin laitetaan tonttulakki päähän ja muutenkin
tonttuillaan. Valtakunnan suurimmassa sanomalehdessä annettiin sivun kokoisella
jutulla ohjeita siitä, miten Helsingin keskustassa saa taksin. Varsinaisia
tonttuja ovat pikkujouluilijat, jotka saapuvat sankoin joukoin keskustan
ravintoloihin tai muihin juhlapaikkoihin ja jotka haluavat kaikki päästä
nukkumaan yksin tai yhdessä samaan aikaan.
Pikkujouluissa syödään jouluruokia niin, etteivät ne sitten
maistu enää varsinaisena juhla-aikana. Syödään kystä kyllä, ja varsinkin
kinkkua, laatikoita, rosollia. Mutta voihan pikkujoulua viettää ilman
perinneruokiakin tai sitten nautiskella niiden muunnoksia.
Lämmin rosolli
syntyy samoista aineksista kuin kylmä versiokin: etikkaa vain ei ole, mutta on
makeutta, happamuutta ja punajuuria.
Lämmintä rosollia, bratwursteja ja sinappia - yösyöpön juhlaa |
Lämpimän rosollin kanssa lihansyöjälle sopivat
bratwurstit - ja erityisen hyviä ne ovat
siinä vaiheessa, kun on päästy monipolvisen jalkaisin taitetun matkan jälkeen
kotikeittiöön. Nimittäin lehden viisas neuvo olikin se, että jos kotiin
pikkujouluaikaan on matkaa vähemmän kuin tunnin kävelymatka, kannattaa ottaa
jalat alleen ja jättää taksit niille, jotka niitä liian tonttumaisuutensa
vuoksi enemmän tarvitsevat. Tip-tap, tip-tap, teputtelee viisas tonttu
kotiinsa.
Jos kotona on vielä kylmiä poropulliakin, niin sitten on melkein
joulu: saa syödä yölläkin ja kellahtaa sitten illallisen ja yöllisen jälkeen
vatsansa viereen.
Perinteiset poropullat - hyviä kuumina ja kylminä |
Siis tonttu-ukot hyppikää, nyt on riemun raikkahin aika.
Raikasta yöretkeilyä, rosollia niin, että tonttu torvinen saa urkkia, kurkkia,
vakoilla, hiipiä tonttujoukon kanssa varpahillaan… keittiöön kunnon väen
pikkujouluyön karonkkaan.
Lämmin rosolli
3 naurista
3 punajuurta
3 pientä omenaa
2 punasipulia
timjamia
suolaa
1 rkl hunajaa
2 - 3 rkl oliiviöljyä
Kuori ja pilko nauriit ja punajuuret 2 x 2 cm kuutioiksi.
Laita ne uunivuokaan. Valele2 rkl
öljyllä. Mausta suolalla, hunajalla ja pieniksi pilkotuilla timjamin
oksilla tai kuivatulla timjamilla.
Paista ensin kuumassa uunissa (225 astetta) puolisen tuntia.
Sekoita juuresseosta. Vähennä lämpöä 170 asteeseen ja peitä uunivuoka kannella
tai foliolla.
Viipaloi punasipulit renkaiksi. Kuullota sipulit 1 rkl:ssa
öljyä miedolla lämmöllä.
Kuori omenat ja pilko ne kuutioiksi ilman siemenkotia.
Lisää juuresseoksen joukkoon omenakuutiot, sekoita. Lisää
paistoksen päälle kuullotetut sipulit.
Hauduta paistosta vielä 20 minuuttia kannen alle. Valmiissa
paistoksessa kaikki ainekset ovat pehmeitä.
Tarjoile pikkujoulussa poropullien, kinkkuviipaleiden tai yöruokana
paistettujen bratwurstien kanssa.
Perinteiset poropullat
500 g poron jauhelihaa
400 g porsaan jauhelihaa
1 keltasipuli
½ dl juoksevaa smetanaa/kermaviiliä/ruokakermaa
1 kananmuna
1 rkl mustapippuri- tai mustavalkopippurirouhetta
3 tl suolaa
Ota jauhelihataikinan ainekset jääkaapista huoneenlämpöön lämpiämään
noin puolta tuntia ennen taikinan valmistamista.
Pilko sipuli pieniksi paloiksi tai raasta se, jos syöjien
joukossa on sipulikammoisia. Kuullota sipulit pehmeiksi pannulla.
Laita taikinakulhoon sipulit jäähtymään. Lisää vähän
jäähtyneiden sipulien joukkoon smetana/kermaviili/ruokakerman tilkkanen.
Sekoita joukkoon jauhelihat, kananmuna ja mausteet. Tee taikinasta tasainen
seos.
Ota taikinasta ruokalusikalla annos. Kastele kätesi kylmällä
vedellä ja pyörittele taikinasta pullat.
Laita pullat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
Paista uunissa ½ t – 40 minuuttia hyvällä lämmöllä, kaasu-uunissa 230 astetta,
sähköuunissa 200 astetta.
Pullat ovat kypsiä, kun ne ovat kauniin ruskeita ja leivinpaperille
valuneet nesteet ovat ruskettuneet kuiviksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti