sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Uudenvuoden juhliin: aavikonruusut



Aavikonruusut - Rose del deserto


Juhlakaudella saa nauttia hyvällä omallatunnolla kaikista herkuista. Perinteiset joulun leivonnaiset saattavat jo kyllästyttää uudenvuoden aikaan. Italiasta löytyi kiva, helppo pikkuleipien tai keksien resepti: aavikonruusut.

Aavikonruusut muistuttavat muodoltaan ruusuja. Niissä on koristeena maissilastuja kuin pikkuisia ruusun terälehtiä. Aavikosta muistuttaa niiden väri: kullankeltainen. Aavikonruusut tuovat auringon ja valon kaiken peittävään pimeyteen.

Joulun ajan säätiedotuksessa väitettiin, että poutaa saattaa esiintyä tilapäisesti. Pääasiassa on vaellettu pimeydessä, joka laskeutui kahden aikaan iltapäivällä paksujen pilvipeittojen läpi kinkkukävelijän päälle.

Uusivuosikin alkaa kuulemma pimeydessä. Tuomaan päivänä jotkut koiranleuat heittivät ilmaan ajatuksen kevään alkamisen juhlasta, mutta pääasiassa pimeydessä tarpominen ja kuraisilla kaduilla saapasteleminen on tuonut lähinnä mieleen sen, että aurinko on kuollut. Että aurinko on hylännyt meidät, jotka katsomme kummissamme, kun järvet loiskuvat vapaina, kun jäät hävisivät joulupäivänä, kun joki virtaa kuohuvana koskena… 

Mutta ei se aurinko minnekään ole hävinnyt: se on meidän sydämessämme. Se on juhlakauden yhteinen ilo siitä, että on saatu tavata sukulaisia ja ystäviä, viettää yhdessä valon juhlaa, joka jatkuu uudenvuoden tähtisateina.

Kyllä se aurinko vielä meille kasvonsa näyttää, kyllä vielä luntakin sataa ja kirkastaa maan ja pimeyden painaman mielen. 

Mikäpäs sen parempi valontuoja yhteisessä pöydässä olisi kuin pikkuleipä tai keksi. Aavikonruusuilla valoa, tähtisadetta, aurinkoa uudenvuoden juhliin. 

Ruusuista uutta vuotta 2014! 

Aavikonruusuja voi säilyttää peltirasiassa ja samassa kauniissa rasiassa ne voi myös tarjoilla.


Aavikonruusut – Rose del deserto
8 annosta

200 g voita (huoneenlämpöistä)
200 g sokeria
2 munaa
4 g eli 1 rkl kuivahiivaa
350 g gluteenitonta jauhoseosta  TAI 250 g vehnäjauhoa ja 100 g perunajauhoa
100 g rusinoita
n. 100 g sokerittomia maissilastuja (glut. esim. Urtekram)

Lämmitä uuni 170-asteiseksi. Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi. Lisää munat ja sekoita hyvin. Sekoita jauhoseokseen kuivahiiva. Sekoita munasokerivoivaahtoon jauhot ja rusinat. Rusinat voi leikata saksilla puoliksi.

Laita ruokalautaselle tai muuhun laakeaan astiaan maissilastuja.

Ota taikinasta kahdella lusikalla lusikallinen taikinaa ja pyörittele pehmeä taikinapallo maissilastuissa. Jos käytät ruokalusikkaa, niin aavikonruusuista tulee suuria keksejä. Jos käytät teelusikkaa, aavikonruusuista tulee pikkuleivän kokoisia.

Laita jokainen taikinapallo leivinpaperilla päällystetylle pellille. Jätä pallojen väliin 5 cm tilaa, koska keksit/pikkuleivät leviävät runsaasti paistettaessa. Ruokalusikkamitalla tehtyjä keksejä mahtuu pellille 9 kappaletta.

Yhdeksän ruokalusikoilla muotoiltua ruusua pellillä

Paista aavikonruusuja noin 15 minuuttia sähköuunissa, kaasu-uunissa paistoaika on 20 – 25 minuuttia.

Jäähdytä aavikonruusut ennen kuin tarjoilet niitä kahvipöydässä tai vaikkapa aamiaiseksi kuten italialaiset tekevät .

Uudenvuoden kahvipöytään aavikonruusuja, kakkuja, pullaa ja juustoja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti