Aavikonruusut - Rose del deserto |
Juhlakaudella saa nauttia hyvällä omallatunnolla kaikista
herkuista. Perinteiset joulun leivonnaiset saattavat jo kyllästyttää
uudenvuoden aikaan. Italiasta löytyi kiva, helppo pikkuleipien tai keksien
resepti: aavikonruusut.
Aavikonruusut muistuttavat muodoltaan ruusuja. Niissä on koristeena
maissilastuja kuin pikkuisia ruusun terälehtiä. Aavikosta muistuttaa niiden
väri: kullankeltainen. Aavikonruusut tuovat auringon ja valon
kaiken peittävään pimeyteen.
Joulun ajan säätiedotuksessa väitettiin, että poutaa saattaa
esiintyä tilapäisesti. Pääasiassa on vaellettu pimeydessä, joka laskeutui
kahden aikaan iltapäivällä paksujen pilvipeittojen läpi kinkkukävelijän päälle.
Uusivuosikin alkaa kuulemma pimeydessä. Tuomaan päivänä
jotkut koiranleuat heittivät ilmaan ajatuksen kevään alkamisen juhlasta, mutta
pääasiassa pimeydessä tarpominen ja kuraisilla kaduilla saapasteleminen on
tuonut lähinnä mieleen sen, että aurinko on kuollut. Että aurinko on hylännyt
meidät, jotka katsomme kummissamme, kun järvet loiskuvat vapaina, kun jäät
hävisivät joulupäivänä, kun joki virtaa kuohuvana koskena…
Mutta ei se aurinko
minnekään ole hävinnyt: se on meidän sydämessämme. Se on juhlakauden yhteinen
ilo siitä, että on saatu tavata sukulaisia ja ystäviä, viettää yhdessä valon
juhlaa, joka jatkuu uudenvuoden tähtisateina.
Kyllä se aurinko vielä meille kasvonsa näyttää, kyllä vielä
luntakin sataa ja kirkastaa maan ja pimeyden painaman mielen.
Mikäpäs sen
parempi valontuoja yhteisessä pöydässä olisi kuin pikkuleipä tai keksi.
Aavikonruusuilla valoa, tähtisadetta, aurinkoa uudenvuoden juhliin.
Ruusuista
uutta vuotta 2014!
Aavikonruusuja voi säilyttää peltirasiassa ja samassa kauniissa rasiassa ne voi myös tarjoilla. |
Aavikonruusut – Rose del deserto
8 annosta
200 g voita (huoneenlämpöistä)
200 g sokeria
2 munaa
4 g eli 1 rkl kuivahiivaa
350 g gluteenitonta jauhoseosta TAI 250 g vehnäjauhoa ja 100 g perunajauhoa
100 g rusinoita
n. 100 g sokerittomia maissilastuja (glut. esim. Urtekram)
Lämmitä uuni 170-asteiseksi. Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi.
Lisää munat ja sekoita hyvin. Sekoita jauhoseokseen kuivahiiva. Sekoita munasokerivoivaahtoon
jauhot ja rusinat. Rusinat voi leikata saksilla puoliksi.
Laita ruokalautaselle tai muuhun laakeaan astiaan
maissilastuja.
Ota taikinasta kahdella lusikalla lusikallinen taikinaa ja
pyörittele pehmeä taikinapallo maissilastuissa. Jos käytät ruokalusikkaa, niin
aavikonruusuista tulee suuria keksejä. Jos käytät teelusikkaa, aavikonruusuista
tulee pikkuleivän kokoisia.
Laita jokainen taikinapallo leivinpaperilla päällystetylle
pellille. Jätä pallojen väliin 5 cm tilaa, koska keksit/pikkuleivät leviävät
runsaasti paistettaessa. Ruokalusikkamitalla tehtyjä keksejä mahtuu pellille 9
kappaletta.
Yhdeksän ruokalusikoilla muotoiltua ruusua pellillä |
Paista aavikonruusuja noin 15 minuuttia sähköuunissa,
kaasu-uunissa paistoaika on 20 – 25 minuuttia.
Jäähdytä aavikonruusut ennen kuin tarjoilet niitä
kahvipöydässä tai vaikkapa aamiaiseksi kuten italialaiset tekevät .
Uudenvuoden kahvipöytään aavikonruusuja, kakkuja, pullaa ja juustoja. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti