sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Kaverina pata: Tuoksuva karitsapata



Aah, koti tuoksuu havupuilta. Rosmariini levittää arominsa hengitysilmaan, muistuttaa kuusesta, jonka jotkut jo raatona hylkäsivät pihalle notkumaan. Talossamme ei ole tulipesiä. Mihin joulukuusen jämät viedään kaupungissa? Kuka polttaisi kuusihalkoja ja kuivia oksia, karisevia neulasia? Minkä tilataideteoksen saisi pystyyn kuivuneista kuusista? Kuivuneiden kuusien metsä… Valaistuja rankoja torin täydeltä osaksi Lux Helsinki –valotaidetapahtumaa. 

Joulu muistuttaa vielä olemassa olostaan. Joulun valot pysyvät vielä hetken, jouluikkunat ihastuttavat vielä hetken. Hetken kestää elämää, ja sekin synkkää ja ikävää.  Joulun lahjat on purettu paketeista; ne ovat jo käytössäkin, mutta joihinkin pääsee tutustumaan sitten, kun niiden aika on. 

Tuoksuva karitsapata hehkuu emaloidussa valurautapadassa.

Joulu toi Signora Salvialle uuden kaverin: punaisen emaloidun valurautapadan. Uuteen keittiökumppaniin on syytä tutustua huolella. Käyttöohje on monella kielellä, ja sen mukaan ennen kuin aletaan tositoimiin eli lähempään tutustumiseen, pata ensin pestään ja kuivataan. Sen jälkeen pataan laitetaan kasviöljyä ruokalusikallinen ja lämmitetään miedolla lämmöllä. Valurautapata lämpenee suloisesti. Öljy neuvotaan kaatamaan pois, mutta ei sitä voi kaataa viemäriin, vaan parempi on kuivata koko pieni öljymäärä talouspaperiin ja heittää paperit bioroskiin.

Hauskinta käyttöohjeessa on se, että se on kyllä kirjoitettu yllättävän hyvällä suomen kielellä, mutta kulttuurinen käännös on jäänyt omaan kulttuuriin: ”Säädä liekin koko tuotteen mittoihin.” Höh, sanoo se, joka käyttää sähkö-, induktio- tai keraamista liettä, mutta kaasukokkaajat tietävät heti, mistä on kysymys. Kaasukokkaajia vain on Suomessa harvemmassa.

Pata on painava kuin synti. Sen nostamiseen tarvitaan voimaa – ja tiskaamiseen kuntosaliharjoitteita erityisesti hauiksiin. Uuniin laittamisessa ja sieltä pois ottamisessa tarvitaan reisilihaksia; pelkällä ristiselällä nostamisesta saa noidannuolen tai välilevyn pullistuman. Keittiöliikuntaa siis! Pata taisikin olla joulupukin juoni: jotta herkkuja pääsee padassa hauduttamaan, on syytä lihaskuntoilla eikä vain harjoittaa kokkaamisen sorminäppäryyttä.

Kun padan vielä täyttää lihoilla, juureksilla, niin syntyy herkkua, mutta myös voimaharjoitteita. Keittiön kuntokoulu alkakoon! Pataa ylös, pataa alas, jaksaa, jaksaa, painaa, painaa.

Kaverin kanssa on aina kivempaa – rautapadankin tyhjentämisessä. Pataruokaa ei voi tehdä yhdelle, tarvitaan vähintään kaksi patailijaa. Sitten vaan herkutellaan loppiaisen ratoksi tuoksuvalla karitsapadalla, jonka nauriit ja porkkanat riittävät koko aterian kasvislisäkkeiksi, jonka rosmariini ja timjami tuoksuvat varmasti pihalle asti. Siellä mustarastaat viheltelevät jo omia kevätlaulujaan tammikuisessa päivässä, illassa ja yössä. Karitsapata sopiikin hyvin myös kevään suureen ruokajuhlaan: pääsiäiseen.


Tuoksuva karitsapata

300 g häränhäntää
n. 1 kg karitsanlapaa
5 valkosipulinkynttä
1 rkl suolaa
1 rkl mustapippurirouhetta
timjamin- ja rosmariininoksia
oliiviöljyä tai muuta hyvää ruokaöljyä
4 naurista
4 porkkanaa

Pyydä lihakauppiasta pilkkomaan karitsanlapa suuriksi paloiksi, noin 5 cm x 5 cm. Häränhäntä voi olla kokonainen hännänpää (10 – 15 cm pitkä) tai muutama paksu hännänpala.

Paista öljytyllä kuumalla pannulla ensin häränhännistä pinnat kiinni. Laita paistetut lihat padan pohjalle. Paista sitten samassa pannussa karitsanpalat: ensin luulliset ja paksut, lopuksi pienemmät ja pehmeämmät. Laita samassa järjestyksessä pataan häntäpalojen päälle. 

Kuori valkosipulinkynnet ja sijoittele ne lihapalojen sekaan. Huuhtele pannu kiehuvalla vedellä ja lisää vettä pataan puoliväliin lihoja. 

Suolaa ja  pippuroi lihan pinnat. Kaada kiehuvaa huuhdevettä siten, että lihapalat juuri ja juuri peittyvät. Lisää pinnalle pari oksaa timjamia.

Tuoksuva karitsapata on hautunut jo pari tuntia.

Kypsytä pataa uunissa ensin noin 225 astetta puolisen tuntia. Säädä sitten lämpö noin 170 asteeseen ja hauduta pataa kannen alla ainakin tunti, mieluummin puolitoista tai kaksi.

Kuori ja lohko nauriit ja porkkanat suuriksi paloiksi. Lisää ensin nauriit ja päällimmäiseksi porkkanat padan pinnalle, kun arvioituun ruokailuaikaan on noin tunti. Laita lopuksi timjamin ja rosmariinin oksia padan pinnalle. 


Nauriit, porkkanat ja yrttioksat lopuksi padan päälle.
Laita kansi kiinni ja hauduta koko pataa noin tunti tai siihen asti kunnes juurekset vaikuttavat kypsiltä ja lihat pehmeiltä.

Tarjoile hyvien perunoiden kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti