Aah, koti tuoksuu havupuilta. Rosmariini levittää arominsa
hengitysilmaan, muistuttaa kuusesta, jonka jotkut jo raatona hylkäsivät pihalle
notkumaan. Talossamme ei ole tulipesiä. Mihin joulukuusen jämät viedään
kaupungissa? Kuka polttaisi kuusihalkoja ja kuivia oksia, karisevia neulasia?
Minkä tilataideteoksen saisi pystyyn kuivuneista kuusista? Kuivuneiden kuusien
metsä… Valaistuja rankoja torin täydeltä osaksi Lux Helsinki –valotaidetapahtumaa.
Joulu muistuttaa vielä olemassa olostaan. Joulun valot pysyvät
vielä hetken, jouluikkunat ihastuttavat vielä hetken. Hetken kestää elämää, ja
sekin synkkää ja ikävää. Joulun lahjat
on purettu paketeista; ne ovat jo käytössäkin, mutta joihinkin pääsee
tutustumaan sitten, kun niiden aika on.
Tuoksuva karitsapata hehkuu emaloidussa valurautapadassa. |
Joulu toi Signora Salvialle uuden kaverin: punaisen
emaloidun valurautapadan. Uuteen keittiökumppaniin on syytä tutustua huolella.
Käyttöohje on monella kielellä, ja sen mukaan ennen kuin aletaan tositoimiin
eli lähempään tutustumiseen, pata ensin pestään ja kuivataan. Sen jälkeen pataan
laitetaan kasviöljyä ruokalusikallinen ja lämmitetään miedolla lämmöllä.
Valurautapata lämpenee suloisesti. Öljy neuvotaan kaatamaan pois, mutta ei sitä
voi kaataa viemäriin, vaan parempi on kuivata koko pieni öljymäärä
talouspaperiin ja heittää paperit bioroskiin.
Hauskinta käyttöohjeessa on se, että se on kyllä kirjoitettu
yllättävän hyvällä suomen kielellä, mutta kulttuurinen käännös on jäänyt omaan
kulttuuriin: ”Säädä liekin koko tuotteen mittoihin.” Höh, sanoo se, joka
käyttää sähkö-, induktio- tai keraamista liettä, mutta kaasukokkaajat tietävät
heti, mistä on kysymys. Kaasukokkaajia vain on Suomessa harvemmassa.
Pata on painava kuin synti. Sen nostamiseen tarvitaan voimaa
– ja tiskaamiseen kuntosaliharjoitteita erityisesti hauiksiin. Uuniin
laittamisessa ja sieltä pois ottamisessa tarvitaan reisilihaksia; pelkällä
ristiselällä nostamisesta saa noidannuolen tai välilevyn pullistuman.
Keittiöliikuntaa siis! Pata taisikin olla joulupukin juoni: jotta herkkuja
pääsee padassa hauduttamaan, on syytä lihaskuntoilla eikä vain harjoittaa
kokkaamisen sorminäppäryyttä.
Kun padan vielä täyttää lihoilla, juureksilla, niin syntyy
herkkua, mutta myös voimaharjoitteita. Keittiön kuntokoulu alkakoon! Pataa
ylös, pataa alas, jaksaa, jaksaa, painaa, painaa.
Kaverin kanssa on aina kivempaa – rautapadankin tyhjentämisessä.
Pataruokaa ei voi tehdä yhdelle, tarvitaan vähintään kaksi patailijaa. Sitten vaan
herkutellaan loppiaisen ratoksi tuoksuvalla karitsapadalla, jonka nauriit ja
porkkanat riittävät koko aterian kasvislisäkkeiksi, jonka rosmariini ja timjami
tuoksuvat varmasti pihalle asti. Siellä mustarastaat viheltelevät jo omia
kevätlaulujaan tammikuisessa päivässä, illassa ja yössä. Karitsapata sopiikin
hyvin myös kevään suureen ruokajuhlaan: pääsiäiseen.
Tuoksuva karitsapata
300 g häränhäntää
n. 1 kg karitsanlapaa
5 valkosipulinkynttä
1 rkl suolaa
1 rkl mustapippurirouhetta
timjamin- ja rosmariininoksia
oliiviöljyä tai muuta hyvää ruokaöljyä
4 naurista
4 porkkanaa
Pyydä lihakauppiasta pilkkomaan karitsanlapa suuriksi
paloiksi, noin 5 cm x 5 cm. Häränhäntä voi olla kokonainen hännänpää (10 – 15 cm
pitkä) tai muutama paksu hännänpala.
Paista öljytyllä kuumalla pannulla ensin häränhännistä
pinnat kiinni. Laita paistetut lihat padan pohjalle. Paista sitten samassa
pannussa karitsanpalat: ensin luulliset ja paksut, lopuksi pienemmät ja
pehmeämmät. Laita samassa järjestyksessä pataan häntäpalojen päälle.
Kuori valkosipulinkynnet ja sijoittele ne lihapalojen
sekaan. Huuhtele pannu kiehuvalla vedellä ja lisää vettä pataan puoliväliin
lihoja.
Suolaa ja pippuroi
lihan pinnat. Kaada kiehuvaa huuhdevettä siten, että lihapalat juuri ja juuri
peittyvät. Lisää pinnalle pari oksaa timjamia.
Tuoksuva karitsapata on hautunut jo pari tuntia. |
Kypsytä pataa uunissa ensin noin 225 astetta puolisen
tuntia. Säädä sitten lämpö noin 170 asteeseen ja hauduta pataa kannen alla ainakin
tunti, mieluummin puolitoista tai kaksi.
Kuori ja lohko
nauriit ja porkkanat suuriksi paloiksi. Lisää ensin nauriit ja päällimmäiseksi
porkkanat padan pinnalle, kun arvioituun ruokailuaikaan on noin tunti. Laita lopuksi
timjamin ja rosmariinin oksia padan pinnalle.
Nauriit, porkkanat ja yrttioksat lopuksi padan päälle. |
Laita kansi kiinni ja hauduta
koko pataa noin tunti tai siihen asti kunnes juurekset vaikuttavat kypsiltä ja
lihat pehmeiltä.
Tarjoile hyvien perunoiden kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti