Calvakanaa, pataperunoita ja ruusukaaleja juhlavasti silkkisavannilla. |
Pakkanen paukkuu. Lumi kirkasti maiseman viikko sitten
lauantaina. Ensilumen iltana Signora Salvia juhli uutta vuosikymmentään
Töölönlahden maisemassa kirjallisessa talossa eli Villa Kiven salissa. Pimeässä
illassa salia koristivat valopallot ja tekokynttilät – historiallisessa puutalossa
ei saa polttaa kynttilöitä eikä ulkoroihuja saa sytyttää.
Juhlan ruokatarjoilusta vastasi Sweet Pepper –catering,
jonka Toscanan talvi –illallinen herautti juhlijat iloisiin tunnelmiin:
illallinen koostui kuudesta alkuruoasta, pääruoasta ja jälkiruokakakusta.
Alkupaloista jäi Signora Salvialle ja Espanjassa asuneelle serkulle parhaiten
mieleen grillatut vihannekset: paprikat, kesäkurpitsat, latva-artisokat. Ne
olivat arkisesta tuttuudestaan huolimatta erinomaisesti valmistettuja ja
erittäin maukkaita.
Alkupaloissa oli
kaikenlaista herkkua kaikenlaisille juhlijoille: kasvissyöjille marinoituja sieniä,
vihersalaattia ja saksanpähkinöillä kruunattuja endiivejä, kalansyöjille
pastramityyppistä lohta, lihansyöjille kinkkua ja parmesaania. Pääruoka
Isoäidin lihapata oli täyteläistä. Sen kastike oli erityisen herkullinen: vahva
maku sopi hyvin talviseen iltaan. Lihapadan lisäkkeenä oli vihannespolentaa,
joka oli samalla myös kasvissyöjien pääruoka.
Jälkiruokakakkuna saatiin mustaherukkasuklaamoussekakkua,
jonka suklaan makeutta ja rasvaisuutta kirpeä mustaherukka tasapainotti.
Tilausta tehdessä Sweet Pepper otti huomioon kaikki toiveet ruokavalioista.
Niinpä koko ateria oli gluteeniton ja laktoositon. Signora Salvia suosittelee
lämpimästi Sweet Pepperiä: http://www.sweetpepper.fi/
Signora Salvia valitsi ruoat siten, että ne sopivat kasvissyöjille,
kalansyöjille, lihansyöjille,
koisokasvitonta tai histamiinitonta ruokavaliota noudattaville sekä
karppaajille. Sama periaate juhlaruoissa oli kesän 2013 häissä, joiden
tarjoiluista vastasi morsiamen äiti, ravintola-alan ammattilainen. Jokaiselle
jotakin tai useampaa lajia – ja jokainen ruoka gluteenittomana ja
laktoosittomana. Silloin kaikki syövät yhteisessä pöydässä eikä kenenkään
tarvitse tuntea olevansa kummajainen tai ruokarajoitteinen.
Hyvät juhlat antavat valtavasti ilon ja rakkauden energiaa.
Juhlassa nähtiin ja kuultiin monenlaisia runoesityksiä ja kuultiin
torvisoittoa. Eräs vieraista totesi juhlien jälkeen, että harvemmin on tullut
oltua yksityisjuhlissa, joissa soitetaan tuubaa. Signora Salvian lähiystävissä
on ammattimuusikoita ja ammatikseen kirjallisuutta lukevia ja harrastuksekseen
kirjoittavia – näistä kaikista syntyy juhliin hauska ohjelmakombo. Ohjelmaa oli
lopulta niin paljon, että jäi vain haaveeksi diskon tanssiminen, johon oli
kyllä varauduttu.
Juhla kuitenkin jatkuu Signora Salvian keittiössä. On ihanaa
aloittaa uusi kokkaamisen vuosikymmen uusilla keittiövälineillä. Osa keittiöaiheisista
lahjoista oli toivelahjoja, osan lahjoittajat olivat aavistaneet, lukeneet
ajatuksia.
Toivelahjoja: Alessin sitruspuristin ja jadenvihreä kiinalainen silkkikangas. |
Talven paukkupakkasiin ja juhlaviin sunnuntailounaisiin sopii
jo jouluksi saadussa padassa valmistettu Calvakana. Siihen ei kaadeta uuden
vuosikymmenen kunniaksi saatuja lahjacalvadoksia vaan siihen sopii hyvin edullisin
calva, jota Suomesta saa. Calvakana on sovellettu suomalaiseksi ja Suomen
raaka-ainevalikoimaan sopivaksi italialaisesta ohjeesta, jossa calvadoksen
sijaan käytetään brändiä.
Calvakana valmistettiin tällä kertaa luomuhelmikanasta, jota
saa pakastettuna Stockmannilta. Sen erinomaisuudesta sain vinkin ruokaa
laittavalta ystävältä – ja se kyllä voittaa maussa 10 – 0 broilerin.
Helmikanassa on riistan makua. Wikipedian mukaan maku muistuttaa fasaania, jota
toistaiseksi ei ole vielä tullut maisteltua. Siksi Calvakanan ohjeella syntyy
varmasti myös hyvä sorsapaisti.
Kätevä emäntä käyttää kaikki osat varsin hintavasta
helmikanasta: jäljelle jääneestä Calvakanan liemestä saa hyvän
kanakeittopohjan; kanan luurangosta ja luista keitetään liemi, joka taas on
pohjana arjen suurelle ihanuudelle eli kanaviillokille. Kanaviillokki taas
valmistui lahjaksi saadussa kastikekattilassa – yhdessä aavistetuista
toivelahjoista.
Kanaviillokkia toivelahjassa: Kokkipuodin kastikekattilassa. |
Kastikekattilassa oli lahjailtana salvia- ja rosmariiniruukut.
Joukosta puuttui pakettiin tarkoitettu voipaketti: serkun mies oli napannut
veitsellä voisilmän ennen kuin serkku ehti pelastaa voipaketin
lahjapakettiin. Ken söi lahjavoin? Calvakanassakin on voita – ja sitä tarvitaan muuten kuivaa
linnunlihaa maustamaan.
Herkullinen uusi kokkaamisen vuosikymmen on alkanut. Buon
Appetito! Bon Appetit! Hyvää ruokahalua! Kotkot.
Calvakana
1 kokonainen helmikana, kana, sorsa tai broileri ( n. 1 kg)
50 g voita
omena, jokin makeahko kovamaltoinen esim. Golden
päärynä
½ - 1 kg kiinteitä
perunoita, esim. Nicola
100g kuivattuja tai tuoreita taateleita
100 g metvurstia tai salamia
1 lasi calvadosia
4 rkl oliiviöljyä
rosmariinin oksia
salvian lehtiä
2 laakerinlehteä
n. 3 tl suolaa
n. 2 tl mustapippuria rouheena
Valmista ensin linnun täyte:
Leikkaa omena, päärynä ja salamipala kuutioiksi. Leikkaa
taatelit esim. saksilla viipaleiksi. Kuori perunat ja leikkaa yksi peruna
kuutioiksi.
Sekoita täyte kaikista pilkotuista aineksista. Lisää
täytteen joukkoon ½ lasia calvadosia.
Omena-, päärynä-, taateli- ja salamikuutiot maustuvat calvadosissa. |
Käsittele lintu:
Kuivaa sulatettu tai tuore lintu talouspaperilla.
Avaa rintapalojen nahka siten, että saat laitettua sormin kanan nahan alle pilkottuja
rosmariinin ja salvian lehtiä sekä suolapippuriseosta. Laita linnun sisään
voinokareita. Jos käytät rasvaisempaa broileria, jätä voi pois.
Täytä kana tai broileri täytteellä. Sido linnun jalat kiinni
joko puuvillalangalla tai työnnä jalat nahan läpi siten, että täyte pysyy
linnun sisässä.
Voitele kana voilla ympäriinsä voilla. Älä käytä voita
broileriin.
Calvakana ja voihuntu |
Uunipataan:
Voitele uunipata oliiviöljyllä.
Laita uunipataan loput perunat veneiksi leikattuina. Perunoiden
lisäksi joukkoon voi lisätä myös omenaveneitä. Mausta perunat rosmariini- ja
salviasipulla. Kääntele perunoita öljyssä.
Lisää niiden päälle ylijäänyt täyte. Kaada joukkoon ½ lasia calvadosia.
Aseta lintu seoksen päälle.
Paista ensin ½ tuntia 200 – 230 asteessa. Vähennä lämpöä
sitten 150 – 170 asteeseen. Suuremmat lämpötilat ovat kaasu-uunia varten,
pienemmät sähköuunia.
Paista noin puolitoista tuntia miedommalla lämmöllä.
Tarjoile kuumana. Voit nostaa kanan omaan tarjoiluastiaan,
jossa sitä on helppo leikata kauniiksi annospaloiksi. Perunaseoksen voi myös
tarjota omassa tarjoiluastiassaan.
Makeahkon calvakanan lisäkkeeksi sopivat hyvin happamat
kasvikset, kuten keitetyt ruusukaalit.
Alkuperäinen resepti on linkissä. Siinä on perunoiden
sijasta kastanjoita, joita ei Suomesta kovin helposti saa. Taateleiden sijaan
siinä on kuivattuja luumuja. Salamin sijasta siinä on italialaista tuoremakkaraa ja calvadoksen sijaan on brändiä.
Linkissä on linnun käsittelystä ja ruoan valmistamisesta hyvin selkeät kuvat,
jotka ymmärtää ilman italian kielen taitoakin.
Kanaliemi
Kypsennetyn kanan, broilerin tai grillatun broilerin
luuranko ja luut
n. 1 l kylmää vettä
2 – 3 laakerinlehteä
1 tl kokonaisia valkopippureita
2 – 4 oksaa timjamia
1 tl suolaa
1 pesty porkkana kuorineen
Laita kanan lihoista puhdistettu luuranko ja kalutut luut
kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä sillä tavalla, että luut peittyvät.
Kuumenna hiljalleen kiehuvaksi. Lisää mausteet.
Keitä puolisen tuntia. Siivilöi liemi kuumana esim.
teräskulhoon. Käytä keittojen ja kastikkeiden pohjana valmiin teollisesti
valmistetun fondin tai kuution sijasta.
Kanaviillokki
Kypsennetyn kanan jämälihat tai 1 – 2 rintaleikettä
kypsennettyinä
4 dl kanalientä
1 rkl oliiviöljyä
3 rkl sitruunanmehua
2 rkl ruokakermaa
4 rkl vaaleaa kastikesuurustetta (gluteeniton)
Revi lihat irti sormin kanan rangasta ja luista. Pilko
suupalan kokoisiksi. Paista kastikekattilassa tai paistinpannussa kananpaloja
hetkinen. Lisää kanaliemi. Keitä vielä 5 – 10 minuuttia.
Sekoita joukkoon sitruunanmehu. Saosta kastike
kastikesuurusteella paketin ohjeen mukaan. Lisää lopuksi kastikkeeseen loraus
eli noin 2 rkl ruokakermaa.
Tarjoile riisin tai perunoiden kanssa. Mustaviinimarjahillo
tai -hyytelö kruunaa makuyhdistelmän.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti