Yllätykset ovat elämän hauskoja puolia. Matkalla toiselle
puolelle Suomea odotti suuri yllätys: ystävä, jonka olin tavannut viimeksi
nuorena; ystävä, joka muutti toiseen maahan vieraaseen kieleen, talviseen iltaan ja siltaan.
Ystävä odotti minua laiturilla niin kuin olisi aina ollut elämässäni. Vuodet
eivät olleet läsnä – olimme läsnä siinä ja tuossa hetkessä, tuossa
junanvaunussa, yhdessä juttelemassa kuin silloin ennen.
Aulin lahja meille kaikille on Aulin punajuurikeitto. Se on
tulinen, mausteinen, makoisa. Siinä on sellaisia makuja, joita ihan
perisuomalainen ei toisiinsa yhdistäisi: kardemummaa, korianteria, chiliä.
Keitto polttaa, muttei polta, jos ei tyhmyyksissään sivele kokkaajan chilisillä
sormilla nenää tai silmiä. Keitto lämmittää kirkkaan kuulana pakkaspäivänä kuin
kuuma mehu – se, jota juotiin aina koulun hiihtopäivinä teräsmukista.
Kuppi kuumaa: Marimekon teekuppi sopii niin sisäisesti lämmittävälle keitolle kuin kuumalle mehullekin. Sydämelliset villahousut ulkoiseen lämmitykseen. |
Kuumaa mehua tarjosi taas kerran myös Helsingin
Musiikkitalossa Helsingin kaupunginorkesteri konsertillaan, jossa kuultiin
kahtena iltana ke 22.1. ja to 24.1.14 Richard Straussia ja Ludvig van
Beethovenia. Orkesteria johti entusiastisesti tanskalainen Thomas Dausgaard.
Tanskalaiselta leikilliseltä ja hersyvältä huumorilta vaikuttivat konsertin
Straussin kappaleet: Till Eulenspiegels lustige Streiche (1894) ja Don Juan
(1888). Molemmissa teoksissa on kuulijan yllättäviä humoristisia teemoja ja
tunnelman vaihdoksia.
Suurin yllätys konsertissa, johon Signora Salvia sai
yllätyslipun ystävältä kahta tuntia ennen torstain konserttia, oli konsertin pianisti:
Leif Ove Andsnes. Hän – kuin tavallinen naapurinpoika – soitti pianoa kaikissa
nyansseissaan virtuoosimaisesti. Yhtä yksinkertaiset ainekset kuin
punajuurikeitossa – yhtä ihmeellisen värisyttävä kokemus kuulla norjalaisen Andsnesin
soittoa. Pakkasen pojan pakkaskeittoa – konsertti-iltana oli noin -15 asteen
ulkolömpötila, sisällä salissa oli kotoisan lämmintä.
Andsnes soitti Beethovenin Keisarikonserton solistina. Jo
siinä hänen taiturimaisuutensa pääsi valloilleen. Signora Salvialle kuitenkin
konsertin viimeinen teos oli se, joka huipensi koko talvisen illan yllätyksellisyyden.
Beethovenin Fantasia pianolle, kuorolle ja orkesterille oli yhtä aikaa
runollista, ylevää ja leikkisää. Yhdistelmä, joka kuulostaa mahdottomalta,
mutta joka toimii siten, että kuulija on häkeltyneen ihastuksen vallassa.
Teos alkoi saavuttaa kuulijan musiikkikokemuksen huippua,
kun alkoi huilun ja pianon vuoropuhelu. Kaksi herkkää ja vahvaa soitinta
rinnakkain soivat salissa. Kun teoksen laulusolistit alkoivat laulaa, Signora
Salvian sisäisistä väristyksistä ei ollut tulla loppua lainkaan. Musiikkitalon
kuoro huipensi koko teoksen. Sydämelle suloista musiikkia, yllättävää, lämmittävää,
mielen kohottavaa.
Sydämiä kuin vanhan ystävän uudelleen löydettyä ystävyyttä
löytyi myös design-kaupastakin, Palonista, joka ilmoitti menevänsä konkurssiin
korkeista design-tavoitteistaan huolimatta. Signora Salviakin ryntäsi
pelastamaan liikettä – ja sai talvipukeutumiseensa kuumaa mehua eli
sydänkuvioiset villahousut. Ne ovat kiva yllätys hameen alla. Ainakin omaa
sydäntä lämmittää, kun tietää kantavansa päällään suomalaista laatutyötä ja
vaatesuunnittelua.
Liike: http://www.paloni.fi/
Villahousujen valmistaja: http://www.kaino.fi/
Pakkaseen tulista punajuurikeittoa, villahousut jalkaan ja
taas menoksi. Huopikkaatkin voisivat olla kivat töpökkäät – ainakaan niiden
suhina ei konserttisalissa kopise. Sydämellä näkee ja kuulee aina hyvin – oli sydän
sitten villahousuissa, korvien kuulemassa tai sydämessä. Ystävyyttä ja leikkiä –
makujen ja tunnelmien dialogia.
Aulin punajuurikeitto
4 – 5 punajuurta
tölkki kookosmaitoa
½ - 1 rkl kardemumman siemeniä
(Kardemumman siemeniä saa maustekaupoista. Helsingissä esim. Hakaniemen hallin maustepuodista.)
nippu tuoretta korianteria ja/tai lehtipersiljaa
½ habanerochilipalko
(murskattua valkosipulia)
Keitä punajuuret kuorineen. Kuori ne kuumina.
Soseuta punajuuret ja kardemumman siemenet. Lisää keittoon
pieniksi pilkottu puolikas habanerochilipalko. Habaneroa voi laittaa
vähemmänkin: se on erittäin tulista.
Lisää keittoon kookosmaito. Keitä keittoa kuumaksi. Lisää tuoretta
korianteri- ja/tai lehtipersiljasilppua runsaasti. Keittoon voi lisätä vielä
terästykseksi valkosipulimurskaa. Älä keitä keittoa yrttien ja
valkosipulimurskan lisäämisen jälkeen.
Tarjoile kuumana. Lisää keiton päälle esim. ricotta-juuston
palanen.
Hienoa kun löysin blogisi! Punajuurikeitto lähtee kiehumaan...
VastaaPoistaAila
Hauska kuulla. Toivottavasti soppa maistuu. Chilin voi vaihtaa miedompaan laatuun, muttei kuitenkaan ihan mitättömään makuun. :)
VastaaPoista