Pikaruokaviikko takana… Niin kuin monella muullakin
loppiaisen jälkeen oli aika taas päästä ahertamaan ruokapatojen luota sorvin
ääreen.
Pikaruokaakin on monenlaista: voi syödä sushia (nam),
salaattia (nam), hampurilaisiakin, joita nykyisin saa gluteenittomina samalla
hinnalla kuin vehnäisiäkin McDonaldsista. Kääk, syökö Signora Salvia
hampurilaisia? No, syö silloin kun kiitää halki Helsingin. Aikaa lounaaseen ja matkaan
kahden eri työpisteen välillä on tunti – ja tiedossa määränpäässä pikalounaan
jälkeen on kaksi- tai kolmituntinen kokous. Hampurilaisia syövät muutkin, ja niitä voi syödä ravintolassakin. Ravintola Alppitori tarjoaa ystävien mukaan Suomen parhaat vehnäpurilaiset. http://www.ravintolatori.fi/alppila/ruokalista.html
Samoin hampurilaisravintoloiden salaatit pelastavat silloin,
kun on varannut lounaaksi ratikassa naposteltavaksi pari riisikeksiä – silloin kun
on ennakoinut kiirepaikanvaihdon. Kollega tuli samaan kokoukseen kanssani. Signora
Salvia oli ehtinyt yhden ratikkapysäkkiriisikeksin jälkeen onnekkaasti 15
minuutin pikasalaattilounaalle työpaikan viereiseen Hesburgeriin, ja saanut
siellä oikein hyvää ja nopeaa palvelua.
Kollega puolestaan kiisi paikalle
puolikas ruisnäkkärin palanen kädessään ilman sitä pikasalaattilounastakaan.
Vierivät kivet eivät sammaloidu, eivätkä pikakiitäjät liho – uudenvuoden laihdutusohjeet
tuntuvat lähinnä vitseiltä.
Työkausi alkoi siis vauhdikkaasti. Samalla kun on
kaatosateessa taas matkannut metrossa, ratikoissa,busseissakin, on ehtinyt
matkoilla nauttia muutakin kuin riisikeksejä. Näin tammikuisen kastemadon
kotinurkilla. Siinä se möngersi jalkakäytävällä ihan kuin kesäsateessakin. Näin
viimeisen vilauksen upeasta Lux Helsinki –valotapahtumasta.
Pysähdyin ihailemaan Uuden ylioppilastalon fasadiin
heijastettua ja äänellistettyä flipperiä niin kuin moni muukin. Valotaide koko
Lux Helsingin aikana oli erittäin tervetullutta valaisemaan lumetonta pimeyttä,
jossa kuljetaan kuin säkki päässä.
Lux Helsinki 2014: Helsingin tuomiokirkko |
Senaatintorilla, jossa kävin ihailemassa monin eri valoin
taideteokseksi muuttunutta Helsingin tuomiokirkkoa, oli niin pimeää, että
täytyi soittaa treffikaverille, onko hän torilla ja missä torin nurkassa. Koko
tori oli täynnä tummiin pukeutuneita, kirkkoa tuijottavia ihmisiä. Tunnelma oli
maaginen, varsinkin kun samaan aikaan Valtioneuvoston linnan edessä seisoi värivaloin
valaistu ratikka, kuin odottamassa värimatkailijoita taianomaiselle matkalle
johonkin toiseen todellisuuteen.
Lux Helsinki 2014: värivaloin valaistu ratikka |
Lux Helsinki 2014: Helsingin tuomiokirkko |
Lux Helsinki 2014: Helsingin tuomiokirkko |
Valokokemus on valaiseva. Valo oikeasti antaa voimaa
taapertaa pimeyden ja sateen raskas viitta harteilla. Värivalon juhlan jälkeen
päädyin arkimatkallani Stockmannin lamppuosastolle. Aah, ihana valo. Kirkkaus,
jossa silmä lepäsi, jossa ruumis sai energiaa. Tuli tunne, että juuri nyt,
juuri tässä hetkessä haluan jäädä asumaan lamppuosastolle, ottaa itseeni kaiken
valon energian, valon säteilyn, valon nautinnon.
Valottoman valoisan viikon päälle pikaruokaa voi valmistaa
kotonakin – ja saada aurinkoenergiaa nopeasta, helposta pastasta. Kastike
valmistuu taas kerran kesäkurpitsasta samassa ajassa kuin pasta kiehuu
kypsäksi. Siinäpä mukavaa ruokaa äideille ja isille, jotka pitkän työpäivän
jälkeen haluavat, että kotona syödään muutakin kuin valmislihamakaronilaatikkoa.
Ainoa vaiva on se, että kotona pitäisi olla pari kesäkurpitsaa. Jos ne ovat
vielä luomua, sitä parempi.
Italialaisen keittiön hienous on juuri siinä, että lähes
mistä tahansa voi tehdä pastakastikkeen. Aina ei todellakaan tarvita tomaattia
kastikkeen pohjaksi. Yksinkertaiset ruoat ovat niitä parhaita. Niin tämäkin
kesäkurpitsapasta, jonka kehittelin parin aiemman jo maistellun pastakastikkeen
yhdistelmästä. Gnam, gnam – niin kuin italiaanot sanovat, kun suu napsaa.
Kesäkurpitsapastaa, jälkiroaksi oranssin aurinkoinen persimoni |
Kesäkurpitsapasta
2 - 3 annosta
valmistusaika 15 minuuttia
2 pientä luomukesäkurpitsaa
2 valkosipulinkynttä
2 dl pecorinoraastetta
60 g anjovisfileitä (puolet 125 g rasian fileistä)
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
lyhyttä pastaa (maccheroni, farfalle, fusilli jne.)
Laita pastavesi kiehumaan.
Kuori kesäkurpitsat. Pilko ne noin sentin kuutioiksi. Pilko
kuoritut valkosipulinkynnet neljään osaan.
Paista kesäkurpitsakuutioita ja valkosipulin paloja miedolla
lämmöllä hyvässä oliiviöljyssä sillä aikaa, kun pastavesi ja kiehuvaan veteen
lisätty pasta kiehuvat. Anna kesäkurpitsapalojen pehmetä ja vähän ruskistuakin.
Kun pasta on kypsää, valuta vesi pois. Lisää
kesäkurpitsapannulle anojvisfileet. Sekoita niin, että ne hajoavat ja
kastikkeesta tulee vaaleanruskeaa.
Sekoita kuuma pasta kastikkeen joukkoon. Jos pastan joukossa
on hiukkasen vettä, se ei haittaa.
Lisää pastakastikesekoitukseen juustoraaste ja lopuksi
tuoretta basilikaa runsaasti.
Nauti heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti