Itä-Suomi on erämaiden herkkujen maa. Joulumatkalainen sai
jo tuliaisiltana maistettavakseen naapurin kaataman peuran munuaisia, miedonmakuisia,
pehmoisia palleroita, joiden omaa makua ei voinut peittää sinapilla eikä
puolukalla. Niitä molempia oli tarjolla.
Sinappi oli herkuista suurinta herkkua – tosin tuliainen
etelästä, vaihtolahja pienestä ikikuusesta, jonka Signora Salvia lahjoitti
seuraavaan hyvään kotiin. Sinapin resepti on salainen, ja sellaisena varmaan
pysyykin. Sen verran siitä voi makutuntumalla paljastaa, että sinapissa on
kermaa, konjakkia ja ilmeisesti rakuunaa. Lapsesta asti Signora Salvian makumaailmaan
on sopinut sinappi ja erimaalaisia sinappeja on maisteltu, kokeiltu, mutta
tämän eteläsuomalaisen herkkusinapin voittanutta ei ole.
Jouluna lahjoitellaan kaikenlaisia herkkuja. Joulukotiin oli
saatu lahjaksi metsästyskaverilta jänis, erämaista, isän metsästysseuduilta Patvinsuon
tietämiltä metsästetty. Erämaajäniksen liha on tummanruskeaa. Jänis on juossut
nopsaan susia karkuun – ja popsinut nälkäänsä haavanversoja, omaa herkkuaan.
Jänistä saa harvoin. Kaneja juoksentelee kyllä
pääkaupunkiseudun pihoilla ja puistoissa – tosin cityketut ovat verottaneet
niiden kantaa, ja citykettuja on nykyisin jo niin paljon, että niitä nähdään jo
Helsingin keskustassakin. Yhtä kettua ihailtiin vuosi sitten Helsingin
yliopiston Metsätalon pihalla. Siitä ketusta tuli mediakettu, kun sen kuvia
julkaistiin yliopiston Metsätalon laitosten facebook-sivuilla.
Citykania ei saa
pataan, vaikka haluaisikin. Aika vieraalta tuntuisi myös ajatus siitä, että
kani roikkuisi mureutumassa helsinkiläiskodin parvekkeella, vaikka sota-aikana
kaneja kasvatettiin ruoaksi Helsingissäkin. Suomalaiset eivät ole enää
tottuneet syömään kania – harmi, sillä kaninliha on kevyttä ja makoisaa.
Jäniksenmetsästäjiä taas on runsaasti Pohjois-Karjalassa ja
muualla metsästysseuduilla. Se, joka ei jatkuvasti ole metsästysmaiden äärellä,
pääsee tosiaan harvoin nauttimaan jäniksestä. Ennen isäni Havu-Laten laittamaa jänispataa
muistan syöneeni jänistä yhden kerran aikuisiällä. Sekin oli lahjajänis:
sisarenmiehelle, opettajalle oppilaan itsensä ampuma ja lahjoittama jänis. Se
jänis jaettiin monen opettajan kesken.
Opettajille saa siis antaa pieniä
lahjoja, vaikka viimeaikaisessa julkisessa keskustelussa onkin opettajille
annettavia lahjoja kritisoitu. Kukaan ei pahastu pienestä lahjasta eikä pieni
lahja vaikuta millään tavalla oppilaan työtä arvioivaan opettajaan, varsinkin
kun yleensä lahja annetaan vasta arviointien jälkeen. Miksei oppilas saisi olla
kiitollinen opettajalta saamastaan hyvästä opetuksesta? Lahjakin on
vuorovaikutusta: lahja ja vastalahja. Aivan kuin keskustelussa: repliikki ja
vastarepliikki. Paras opettajan lahja on se, että oppilas oppii yhteisestä
vuorovaikutuksesta.
Erämaan lahjajäniksen ampujankin lapset ovat oppineet
Havu-Latelta erämaaluonnosta kaikenlaista: melkein-ukki on opastanut
pikkupoikia tarkastelemaan kasveja ja eläinten merkkejä. Suurilla saloilla
karhun jätöksetkään eivät ole vieraita jälkiä niiden varsinaisista asukeista.
Ihminen on erämaassa vain vierailulla.
Erämaata saa maistaa turvallisesti ilman karhuvaroituksia
lautasella, kun ottaa Havu-Laten padasta annoksen. Nam, sanoo Havu-Laten tytär
Signora Salvia. Keittotaito taitaa olla geeneissä.
Puolet jäljellä Havu-Laten jänispadasta - ja huomenna lisää. |
Havu-Laten jänispata
1 nyljetty jänis
250 g siankylkilihaa (rasvaista)
4 – 5 porkkanaa
1 iso sipuli
mustapippurirouhetta
4 – 5 tl karkeaa merisuolaa
20 maustepippurin marjaa
2 laakerinlehteä
voita tai öljyä
3 dl kiehuvaa vettä
Jäniksen esivalmistelu
Riiputa tuoretta nyljettyä ja suolistettua jänistä noin
viikko muovipussissa ulkona, esim. parvekkeella tai seinustalla niin korkealla,
että eläimet tai linnut eivät pääse rikkomaan pussia.
Huuhtele riiputetusta jäniksestä veret pois kylmällä juoksevalla
vedellä.
Paloittele jänis. Leikkaa erikseen fileet ja jalat. Pilko
selkäranka neljään osaan.
Huuhtele palat kylmällä juoksevalla vedellä. Laita palat
kylmällä vedellä täytettyyn astiaan. Anna lihojen seistä jääkaapissa 1 – 2 vrk
kylmässä vedessä. Kun alat valmistaa ruokaa, kaada vesi pois ja kuivaa lihat
esim. tukevalla talouspaperilla.
Jänispadan valmistus
Laita uunipadan pohjalle porkkanat sentin viipaleiksi
pilkottuina. Ripottele päälle hyppysellinen merisuolaa ja ½ tl
mustapippurirouhetta.
Paloittele siankylkilihat noin sentin levyisiksi paloiksi.
Ruskista ne pannulla vähässä voissa tai öljyssä. Siirrä lihat lautaselle.
Paista jäniksenpalat sianrasvan ja voin/öljyn sekoituksessa
samalla pannulla.
Laita paistetut jäniksenpalat pataan. Lisää 2 – 3 tl
mustapippurirouhetta ja 2 tl karkeaa merisuolaa.
Lisää pataan lohkoiksi pilkottu sipuli.
Laita ruskistetut sianlihapalat pataan. Lisää sianlihojen
päälle 2 tl karkeaa merisuolaa ja noin 20 maustepippuria.
Huuhtele paistinpannu 3 dl kiehuvaa vettä ja kaada vesi
pataan.
Syö jänistä varovaisesti: siinä on paljon pienenpieniä luita. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti