Viikko sitten sain illalliskutsun
seuraavalle illalle. Mikä ilo! Ei tarvinnut sopia viikkotolkulla etukäteen,
katsoa kalenteria, sovitella aikatauluja. Emäntä valmisti nopeasti ja helposti
syntyvää parsakaalipastaa.
Ruokapöydän ääressä meitä oli alkuun neljä
herkkusuuta ja Italia-innostunutta, myöhemmin seuraan liittyi vielä naapurikin.
Koko hauska ruokajuhla syntyi melkein improvisoimalla.
Illallisen alla ja sen aikana tutustuttiin:
emäntä tunsi meidät kaikki, mutta me muut olimme toisillemme vieraita. Löytyi
yhteisiä aiheita. Yksi niistä oli tietenkin ruoka ja keittokirja Ranskalaisen
keittiön salaisuudet, 1980-luvulla Suomeen tullut ruokaeepos, josta meistä
ainakin kahdella on runsaasti kokemusta. Sen avulla on opeteltu kokkaamaan,
minä opiskelija-asunnossa mm. kalaa valkoviinissä ja toinen seurueesta coq au
vinia.
Ilta oli ihana. Sain kuulla uusien ihmisten
uusia tarinoita tutuista paikoista niin Suomesta kuin Italiastakin.
Sain itselleni uuden ruoan:
parsakaalipastan, jonka valmistaminen on vaivatonta. Sellaisena se on juuri
parasta kotiruokaa: se sopii juhlapöytään hienostuneena makuna; se sopii arkipöytään
nopeana kevyenä ruokana.
Buon Appetito!
Paistinpannulla kaikki yhdessä: parsakaalit ja maccheronit |
Parsakaalipasta
½ - 1 parsakaalia/syöjä
1 chilipippurin palko
3 valkosipulin kynttä
4 – 5 sardelli- tai anjovisfilettä
(mitat yhdelle parsakaalille)
oliiviöljyä
suolaa
Keitä parsakaali kokonaisena al dente –kypsäksi
suolatussa runsaassa vedessä. Kun parsakaali on kypsää, nosta se reikäkauhalla
toiseen astiaan odottamaan.
Keitä maccheronit eli sarvimakaronit
kypsiksi parsakaalin keitinvedessä.
Paista oliiviöljyssä suurella syvällä paistinpannulla
ensin chilipippurin palkoa, lisää kuoritut ja puolitetut valkosipulinkynnet.
Tarkkaile sipuleita, että ne eivät pala. Palaneina ne maistuvat kitkeriltä.
Lisää maustuneeseen kuumaan öljyyn kypsä
parsakaali suupaloiksi pilkottuna. Pyöräyttele palasia öljyssä. Lisää joukkoon
kalafileet pieninä paloina.
Jos seos tuntuu kuivalta, lisää tilkkanen
öljyä tai keitinvettä.
Kun maccheronit ovat kypsiä, valuta ne ja
lisää pannulle. Sekoita parsakaaliseoksen kanssa.
Nauti kuumana. Älä lisää annoksen päälle
juustoraastetta. Kun pastan kastikkeessa on kalaa, Italiassa ei ole tapana
höystää annosta enää juustolla vaan antaa kalan aromin maistua sellaisenaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti